Spaceback: zet je social content om in Social Display ads!

Ooit van een ‘Social Display’ banner gehoord? De naam zegt je misschien niets. Maar na het lezen van deze blog kan het zijn dat je je dit type advertentie eerder kan herinneren van tijdens het surfen op internet. Kort gezegd is een ‘Social Display’ banner een bestaande post op social media doorvertaald naar het display netwerk (open web). Zo kun je via het platform Spaceback van een goed lopend bericht op social media een display banner maken. Het unieke hiervan is dat engagement (vind-ik-leuks en comments) met een post op bijvoorbeeld Instagram, real-time terug te zien is in je banner. In deze blog vertel ik wat Spaceback is. Ook vertel ik wat de belangrijkste voordelen van het gebruik ervan zijn, maar ook hoe het jouw campagnes kan helpen.

Wat is Spaceback

Spaceback is een platform waar je gemakkelijk een social media post kunt omzetten naar een (HTML5) display banner. Daarmee maakt Spaceback het heel eenvoudig om bestaande social content van een merk om te zetten in mooie banneradvertenties voor op het open web. Bijna alle social kanalen worden ondersteund, waaronder: Instagram, Facebook, TikTok, Pinterest, Twitter en LinkedIn.

Het is geen vervanging voor maatwerkoplossingen. Spaceback biedt vooral de mogelijkheid om op een eenvoudige en kosteneffectieve manier Social Display advertenties te lanceren. Iedere marketeer die zich bezighoudt met social media kan daardoor in korte tijd zijn social content vertalen naar productieklare en interactieve banners van verschillende formaten.

Voorbeeld Spaceback

Welke voordelen biedt Spaceback?

Als marketeer herken je misschien wel de uitdagingen dat je met weinig tijd snel stappen moet maken. Of dat met een relatief klein budget niet alles mogelijk is op creatief gebied. Je beschikt daarentegen misschien wel over genoeg mooie content op je social media kanalen. Hier ligt dan ook kracht van Spaceback, waarbij je snel, eenvoudig en kosteneffectief je social media content kunt omtoveren naar een hele bannerset. De belangrijkste voordelen zijn:

  • Geen productiekosten
  • Doormeten van interacties
  • Herkenbaarheid van social platformen
  • Standaard IAB en rich-media formaten
  • Ondersteund met alle DSP’s en Third party leveranciers

Hoe kan het je campagnes helpen?

Als er een plek is waar merken zorgen dat content op orde is dan is dat op eigen social kanalen. Uit het trendonderzoek van Newcom Research naar het gebruik van social media, blijkt dat de gemiddelde consument bijna 2 uur per dag aan sociale media besteedt en jongere leeftijdsgroepen (15-19 jaar) meestal nog langer. Je zou daarmee kunnen zeggen dat social media voorop moet lopen in de contentstrategie. Het is dus geen slecht idee om je social content verder uit te rollen over het open web door inzet van Social Display banners.

Herkenning en interactie

Social Display ads hebben de herkenbaarheid en uitstraling van een social post en bieden dezelfde interactiemogelijkheden die je als social gebruiker gewend bent, zoals een vind-ik-leuk of comment icoontje. Dat deze elementen terug te vinden zijn kan sterk bijdragen aan de engagement met je doelgroep buiten social gardens. Bovendien is men vaak ook gewend om via social-media te interacteren met een merk.

Je komt op het internet banner ads tegen in allerlei vormen en maten. Sommige daarvan vallen je misschien niet eens meer op omdat ze bijna allemaal op elkaar lijken. Tegenwoordig zien we steeds meer banner ads voorbij komen op het internet waarmee je ook kunt interacteren. Het mooie hiervan is dat je deze interacties kunt doormeten. Je kunt dus zien hoe betrokken jouw doelgroep is geweest met jouw merk.

Ook de interacties die plaatsvinden binnen een Social Display ad kun je analyseren via de reporting-tool van Spaceback. Deze is uitgebreid en bevat dan ook alle engagement interacties die belangrijk zijn om te meten en weten. Je kunt bijvoorbeeld meten op welke social icoontjes er is geklikt, hoe vaak een video is uitgekeken en welke slides van een carrousel zijn bekeken. Het is zelfs mogelijk interacties met de volume en pauze knop van een video-banner te meten.  

Wanneer je een Social Display ad tegenkomt kun je als gebruiker zelf bepalen hoe je hiermee interacteert. Je kunt ervoor kiezen om deel te nemen aan de post op social media door op de social icoontjes te klikken of je gaat rechtstreeks naar de website (landingspagina) door op de CTA (call to action) knop te klikken, zoals ‘ontdekt meer’.  

Voordelen Spaceback

Huisstijl

Social Display banners krijgen allemaal de uitstraling van het desbetreffende social-kanaal waarmee jij de post koppelt aan de banner. Daar ligt immers de kracht van deze banner. Toch is het fijn als je als merk wat meer invloed hebt op de uitstraling van je banneradvertenties. Gelukkig heb je daarom de mogelijkheid om een CTA toe te voegen. Het is mogelijk is om de kleur van de button en tekst aan te passen naar je eigen huisstijl.  Een duidelijke CTA kan daarbij helpen om traffic naar je website te realiseren. Ook zorg je door een herkenbare CTA voor een betere gebruikerservaring op de website.

Synergie

De Social Display ads synchroniseren real-time met de social posts waar de banner aan is gekoppeld. Dit betekent dat weergaven, vind-ik-leuks, comments, pinnen, volgers, retweets en nog veel meer dynamisch worden bijgewerkt binnen de banners die op dat moment live staan. Deze vorm van real-time synchronisatie kan daarmee helpen aan de ontwikkeling van een sterke merkvoorkeur en het vergroten van de betrokkenheid met je advertentie.

Voor welke branches is Spaceback geschikt?

Het gebruik van Spaceback is met name geschikt voor merken en bureaus die hun paid social activiteiten verder willen uitrollen naar het open web en een groter bereik wensen te realiseren buiten de ‘social gardens’.  Deze social-first aanpak is mogelijk niet voor elk merk of adverteerder de ‘way to go’ om hun Display campagnes op te zetten. Het betekent dat je eerst een social post op openbaar moet hebben staan om er een banner van te maken. Om verschillenden redenen kan een merk er ook bewust voor kiezen om geen link met social te maken en alleen via het display netwerk zichtbaar te zijn.

Onze eigen ervaring 

Tot nu toe hebben we enkele keren gebruik gemaakt van Spaceback om diverse redenen. Een reden kan het besparen van kosten voor creatie zijn. Een andere rede kan zijn wanneer op korte termijn snel gehandeld moest worden om campagnes tijdig te lanceren. Buiten dat was het natuurlijk ook interessant om te testen of dit soort banners meer engagement zou opleveren. De resultaten zijn tot nu toe wisselend maar over het algemeen positief te noemen. Daarnaast zijn de resultaten natuurlijk afhankelijk per type campagne en doelstelling die je daar aan hangt.

Uiteraard zit er voor Spaceback ook een verdienmodel aan vast. Je betaalt een vast CPM-tarief voor banners die je inzet op het display netwerk. Voor een video banner zijn de kosten $1.25 en voor een statische banner $0,50 per 1000 vertoningen (CPM). De prijs is wellicht wat aan de hoge kant, maar je betaalt natuurlijk ook voor een stukje gemak en snelheid. 

Conclusie

Wil je jouw Social content uitbreiden over het Display netwerk, heb je een beperkt budget voor de opmaak van display banners of simpelweg weinig tijd om zelf de creatie te verzorgen? Dan kan het platform Spaceback een mooie uitkomst zijn. Met Spaceback sla je twee vliegen in een klap door bestaande social content in simpele stappen om te toveren naar banners voor op het Display netwerk. Neem een kijkje op de website van Spaceback, vraag een demo aan om het platform te verkennen en test meteen hoe je social content eruit komt te zien in een display banner.

Benieuwd naar de mogelijkheden of ergens anders over sparren met een van onze specialisten? Neem contact op!