Specialistische zoekmachines: Google zit er bovenop

‘Web search’ staat nooit stil, zo lijkt het. De opkomst van niche search engines, oftewel specialistische zoekmachines, is daar een goed voorbeeld van. Google zit bovenop deze ontwikkeling, en investeerde onlangs weer in de overname van ITA Software – maker van technologie voor grote vliegticketsites. Met de aankoop van deze technologie-aanbieder breidt de searchreus zijn bereik in dure niches verder uit. Wat weten we eigenlijk van specialistische zoekmachines? Een korte introductie.

Wat zijn specialistische zoekmachines?

Niche search engines, oftewel specialistische zoekmachines, bestaan al een aantal jaren, maar worden steeds beter en het aantal breidt zich uit. Met deze zoekmachines die gebruikmaken van slimme technologieën is het mogelijk doelgericht specifieke informatie te ontsluiten, bijvoorbeeld voor bepaalde productgroepen en diensten, wetenschappelijke kennis (zie bijvoorbeeld Scopus), het onderwijs (zie bijvoorbeeld Davindi), de arbeidsmarkt (zie bijvoorbeeld Askjim.nl) of huizenmarkt (zie bijvoorbeeld Funda.nl). Qua insteek zijn de mogelijkheden voor soortgelijke zoekmachines natuurlijk onbeperkt, zolang er een aanzienlijke informatiebehoefte is.

..En dus kocht Google nu ITA Software

Specialistische zoekmachines staan dus voor ‘verdieping’. Nog geen week geleden maakte Google bekend zo’n 700 miljoen dollar te betalen voor ITA Software. Dit bedrijf ontwikkelt en levert technologie waarmee grote vliegticketsites hun klanten tickets laten boeken. Met deze aankoop verzekert Google zich van een belangrijk component uit de online waardeketen in de reisbranche, wat we waarschijnlijk terug gaan zien in de verbeterde content die via Google te vinden zal zijn.

Uitbreiding universal search met ‘verticale zoektechnologie’

De reden waarom Google ‘infiltreert’ in dit soort specialistische segmentent (waar een kansrijke markt omheen hangt), is dat het hen in staat stelt meer relevante content aan te bieden in de organische zoekresulaten (c.q. universal search). Met de gewone ‘horizontale’ web search komt niet (altijd) alle (beschikbare of interessante) informatie op het web bovendrijven. Door daar in de vorm van niche search engines ook ‘verticale zoektechnologie’ aan toe te voegen, wordt meer relevante informatie ontsloten. En daar is de consument c.q. websurfer natuurlijk mee geholpen. Dat hier weer een interessant advertentiemodel o.i.d. aan gekoppeld kan worden, spreekt voor zich.

Verticale zoekmachines zijn zeker niet nieuw voor Google. Al geruime tijd maakt Google gebruik van nichesites rondom themas als Nieuws, Boeken en Shopping. Onlangs werden daar ook elementen als Bedrijvengidsen voor het MKB (Places), Health en Onroerend Goed aan toegevoegd. En de recente overname van ITA Software is ongetwijfeld niet Google’s laatste zet om zijn positie op de zoekmarkt te verstevigen.

Tot slot: de voordelen van specialistische zoekmachines

Voor gebruikers c.q. internetters mag het voordeel van niche search engines duidelijk zijn. In een notendop: je kunt hier(door) sneller meer gedetailleerde informatie vinden over het (niche)onderwerp van jouw interesse.

‘Business wise’ zijn specialistische zoekmachines natuurlijk om meerdere redenen zeer interessant. Zo kan een hoge positie in een dergelijke zoekmachine (doorgaans makkelijker te bereiken dan in Google) extra traffic en/of conversies genereren; het helpt overigens als de betreffende zoekmachine door Google wordt geïndexeerd. Daarnaast zal adverteren binnen specialistische zoekmachines (indien toegestaan) je kans op conversies vergroten; de doelgroep is tenslotte behoorlijk gedefinieerd, en hun behoefte concreet. En ook je concurrentie kun je goed in kaart brengen door te analyseren welke partijen hoog scoren in de specialistische zoekmachines.