Speelveld Search Engine Marketing breidt uit

Volgens Search Engine Land (SEL) is met de uitgebreide implementatie van het Persoonlijk zoeken van Google het speelgebied van Search Engine Marketing (SEM) aanzienlijk veranderd.

Vernieuwend
Google heeft nu een verscheidenheid aan nieuwe en continue veranderende variabelen. Hiermee kunnen zij bepalen wat de zoekresultaten moeten zijn. Dit heeft gevolgen voor sommige Search Engine Marketing technieken. Deze zullen namelijk nu niet meer van toepassing zijn of moeten worden aangepast.

Zoekresultaten
Er zal vanaf nu dus een grote diversiteit zijn in de zoekresultaten van slechts een enkele zoekterm. Dit komt omdat de zoekresultaten gedeeltelijk gekoppeld zijn aan de klikhistorie van iedere gebruiker en de gebruikers de zoekresultaten op hun eigen Persoonlijke Homepage te zien krijgen.
Hierdoor wordt dus het zoeken naar die ene zoekterm waarmee er hoog werd gescoord in de zoekresultaten uitgesloten.

Persoonlijker
Google wordt steeds persoonlijker. Zo heeft men bij Google twee onlinediensten gecombineerd om de zoekresultaten persoonlijker te maken. Het gaat hier om de onlinediensten Google Search en Google Personalized Homepage. De zoekresultaten zullen automatisch, na het inloggen, worden aangepast aan de voorkeuren die je hebt geselecteerd voor je persoonlijke startpagina.

Google zal de personalisatie subtiel laten verlopen. Hierdoor zal de gebruiker niet direct een verschil zien.