Spock is watching you...

Geschatte leestijd: 2 minuten

SpockEnkele weken terug werd de zoekmachine Spock uit beta gehaald. De ‘personen vertical zoekmachine’ blijkt vooralsnog een hit. De bezoekersaantallen en zoekopdrachten die de zoekmachine genereerd zijn volgens Spock enorm. Dit wordt bevestigd door de stats van Alexa. In de movers & shakers staat Spock op nummer 1. Deze week heb ik zelf ook wat personen ‘gespocked’ en ik moet zeggen: het ziet er veelbelovend uit!

Wat kun je met Spock?
In Spock is een grote hoeveelheid ‘semantische intelligentie‘ ingebouwd. Alle zoekopdrachten zijn gekoppeld aan personen. Zoek je op ‘LOL’, dan vindt je bijvoorbeeld comedians. Om dit voor elkaar te krijgen worden personen gekarakteriseerd door een groot aantal attributen (geboortedatum, plaats, baan, etc.) en door tags. Naast automatisch gegenereerde tags kunnen ook gebruikers tags toevoegen, personen aan elkaar koppelen of ‘flaggen’ wanneer informatie niet klopt.

Nadeel van Spock
Het sociale aspect staat bij Spock dus centraal. Een beetje jammer is dat de gebruikers zich tot nu toe vooral bezig met de filmsterren en celebrities. Een ander nadeel is dat Spock is momenteel nog niet erg goed overweg kan met de grote bezoekersaantallen. Bezoekers krijgen nog geregeld ‘Uh Oh’ error-schermen te zien. ‘Beta’ zal nog wel een poosje onder het logo blijven staan.

Digitale reputatieschade
Spock wordt uiteraard ook genoemd in de diverse artikelen over reputatie management. Van de week las ik in DAG een stukje over digitale reputatieschade, waarin voornamelijk werd gewezen op de gevaren van Spock. Feit is dat ‘people search’ helemaal niet nieuw is (zie Wink.com, Pipl.com). Het lijkt er alleen wel op dat Spock hard op weg is om marktleider te worden in deze vertical. Houd Spock en je (eigen) naam dus in de gaten!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.