Spock is watching you… (2007)
Enkele weken terug werd de zoekmachine Spock uit beta gehaald. De ‘personen vertical zoekmachine’ blijkt vooralsnog een hit. De bezoekersaantallen en zoekopdrachten die de zoekmachine genereerd zijn volgens Spock enorm. Dit wordt bevestigd door de stats van Alexa. In de movers & shakers staat Spock op nummer 1. Deze week heb ik zelf ook wat personen ‘gespocked’ en ik moet zeggen: het ziet er veelbelovend uit!
Wat kun je met Spock?
In Spock is een grote hoeveelheid ‘semantische intelligentie‘ ingebouwd. Alle zoekopdrachten zijn gekoppeld aan personen. Zoek je op ‘LOL’, dan vindt je bijvoorbeeld comedians. Om dit voor elkaar te krijgen worden personen gekarakteriseerd door een groot aantal attributen (geboortedatum, plaats, baan, etc.) en door tags. Naast automatisch gegenereerde tags kunnen ook gebruikers tags toevoegen, personen aan elkaar koppelen of ‘flaggen’ wanneer informatie niet klopt.
Nadeel van Spock
Het sociale aspect staat bij Spock dus centraal. Een beetje jammer is dat de gebruikers zich tot nu toe vooral bezig met de filmsterren en celebrities. Een ander nadeel is dat Spock is momenteel nog niet erg goed overweg kan met de grote bezoekersaantallen. Bezoekers krijgen nog geregeld ‘Uh Oh’ error-schermen te zien. ‘Beta’ zal nog wel een poosje onder het logo blijven staan.
Digitale reputatieschade
Spock wordt uiteraard ook genoemd in de diverse artikelen over authority building. Van de week las ik in DAG een stukje over digitale reputatieschade, waarin voornamelijk werd gewezen op de gevaren van Spock. Feit is dat ‘people search’ helemaal niet nieuw is (zie Wink.com, Pipl.com). Het lijkt er alleen wel op dat Spock hard op weg is om marktleider te worden in deze vertical. Houd Spock en je (eigen) naam dus in de gaten!