Sponsored stories: Facebook-likes omgezet in advertenties

Sponsored stories, zo heet de nieuwe dienst op Facebook om statusupdates, likes en check-ins van gebruikers om te zetten in advertenties. Opvallend: er is geen opt-out voor gebruikers wiens data hiervoor wordt gebruikt.

Vrienden van gebruiker zien advertenties

De nieuwe dienst is onlangs voorzichtig door Facebook uitgerold. Status-updates op Facebook, likes vanaf andere sites en check-ins bij bedrijven worden als advertentie getoond aan vrienden van de gebruiker die de informatie plaatst.

 

Concreet voorbeeld hoe het werkt..

Stel, een gebruiker logt bijvoorbeeld via Foursquare in bij supermarkt Albert Heijn, dan zou de retailer deze post kunnen gebruiken als advertentie. Facebook-vrienden van de persoon die bij de AH incheckte, krijgen (in hun rechterbalk) de posting en de profielfoto van de bijbehorende gebruiker te zien. Ander voorbeeld: geeft een gebruiker aan een artikel op een nieuwssite leuk te vinden, dan kan ook dit worden ingezet als advertentie door marketeers van de betreffende publisher/ uitgever.

 

Privacy-instellingen bepalend

Personen die de gebruiker in zijn privacy-instellingen heeft geautoriseerd om zijn/haar status-updates, ‘likes’ e.d. te zien, kunnen dus ook deze content te zien krijgen in de vorm van een advertentie.

 

Geen opt-out voor gebruiker

Opvallend is dat een gebruiker niet aan kan geven dat persoonlijke content niet gebruikt mag worden door adverteerders. De gebruiker zelf kan simpelweg (nog?) niet kiezen voor een opt-out.

 

‘Mond-tot-mond-reclame verder verspreiden’

Volgens Facebook geeft de nieuwe advertentiemogelijkheid marketeers de optie om mond-tot-mond-reclame ook daadwerkelijk verder te verspreiden.

 

Bron: emerce.nl