In deel 1 van deze blogreeks gingen we in op het verschil van Smart Display campagnes en reguliere display campagnes. In dit deel doorlopen we het proces van de creatie van een Responsive Display advertentie. Een Responsive Display advertentie is te gebruiken in een Smart Display campagne, maar ook in een reguliere campagne waarbij je zelf targeting in stelt.
Voor elke marketeer die in de afgelopen periode een nieuwe Display campagne in Google ads heeft aangemaakt, zal het bekend zijn dat Smart Display campagnes en Responsive Display advertenties nu the way to go zijn. Klinkt leuk, maar we krijgen heel veel vragen over wat dit precies is en wat het kan. Zelf testen we de opties uitvoerig in allerlei branches, met verschillende budgetten en doelstellingen. Een aantal van onze ervaringen en inzichten delen we in dit blog, zodat je een vliegende start kunt maken met (Smart) Display campagnes en Responsive Display advertenties.
Het opzetten van een Smart Display campagne start op dezelfde manier als het opzetten van een reguliere Display campagne in Google ads. We lopen hier kort doorheen.
Stap 1: Nieuwe Display campagne aanmaken
Opmerking: Sommige gebruikers die een Google Ads-campagne maken, kunnen worden gevraagd hun campagnedoelen te selecteren vóór het campagnetype. Het doel wat je selecteert moet aansluiten bij wat je wil bereiken met je campagne. Bijvoorbeeld meer verkopen of meer leads genereren. Na het selecteren van het doel worden functies en instellingen weergegeven die volgens Google helpen bij het behalen van jouw doel.
Klik hier voor een support-artikel over campagnedoelen in Google Ads.
De keuze die je maakt is dus bepalend voor de biedstrategieën die je later in het proces kunt kiezen. Daarom is het wel belangrijk om te weten wat elke keuze inhoudt. Maar geen zorgen, wij hebben alvast alle opties voor je getest en de verschillende mogelijkheden in een uitgebreid overzicht gezet:
Vervolgens hebben we hieronder een overzicht gemaakt waarin je ziet welke biedstrategieën mogelijk zijn bij welk campagne(sub)type. Het is een flinke tabel geworden, die je het beste kunt openen door op de afbeelding te klikken, hij opent dan in een nieuw venster.
Wil je meer weten over biedstrategieën voor display? Lees dan vooral het blog van mijn collega Wouter. Hierin vertelt hij namelijk alles over de keuze voor de juiste biedstrategie.
Op het moment dat je eerst een doel dient te kiezen alvorens je een keuze kunt maken tussen een Smart Display campagne of reguliere campagne, kun je bovenstaand overzicht gebruiken om te kijken welk doel je gaat selecteren. Je kunt er ook voor kiezen om geen doel te selecteren. Kies je geen doel, kun je later niet meer voor Smart als campagneoptie kiezen. Je kunt wel later nog een biedstrategie wijzigingen. In de afbeeldingen hieronder zie je hoe je dit (later) kunt doen:
Door op de onderste blauwe regel “Of selecteer rechtstreeks een biedstrategie (niet aanbevolen)” te klikken kun je nog wisselen van biedstrategie. In dit geval heb ik geen doel gekozen en ziet het er zo uit als ik hier op klik:
Stap 2: Campagne subtype kiezen
Na het kiezen van een doel kies je het campagne subtype. Voorbeelden hiervan zijn Shopping, Display en Video. Ook staat hier het subtype Smart.
Let op: kies als subtype altijd Display. We hebben gezien dat als je bij het campagnetype al Smart kiest, je wordt omgeleid naar Google Express. Dit is het campagnetype voor lokale adverteerders.
Stap 3: Campagne instellingen
Na de keuze voor het campagne(sub)type kun je de overige instellingen invullen zoals je gewend bent van een normale display campagne. Je maakt hier een keuze voor onder andere regio, budget, biedstrategie. Een afwijkend aspect bij Conversie gestuurde campagnes is dat je een keuze kunt maken voor de conversies die je aan de campagne toevoegt. Doe je niks? Dan worden automatisch alle conversies gebruikt die op het accountniveau zijn ingesteld. Maar je kunt bijvoorbeeld kiezen om alleen enkele harde conversies aan de campagnes toe te voegen.
Vervolgens ga je een creatie maken. Hierbij zijn een aantal aandachtspunten. Zo gaven we in Deel 1 van deze serie ‘Smart Display Ads als Conversieknaller‘ deze tip:
Tip: Zorg dat je zoveel mogelijk invult. Dus alle koppen, beschrijvingen en zoveel mogelijk relevante afbeeldingen en video’s. Het liefst ook zowel een vierkant als horizontaal logo. Op deze manier kan Google combinaties maken van deze elementen om de kans op conversies te vergroten. Hoe meer data, hoe sneller de algoritmes leren. Dit ga je terug zien in je cijfers. Besteed hier dus eenmalig goed aandacht aan.
Wees ook heel kritisch op de invulling van de tekstregels. Gebruik de ruimte goed. Bedenk ook dat verschillende items met elkaar gecombineerd worden, maar dat het geen garantie is dat een bepaalde korte kop altijd met een bepaalde beschrijvingsregel getoond worden. Je moet dus creatief zijn om de boodschap altijd duidelijk te houden, maar ook geen overlap te krijgen tussen de verschillende regels. Hulp van een contentmarketeer kan hierbij best handig zijn.
We hebben tijdens onze testen nog meer tips verzameld in een lijstje met best practises.
Aandachtspunt:
Kies je voor het campagnedoel CPE? Dan ga je een lightbox advertentie maken. Dit is een interactieve uiting waarbij wordt gemeten op interacties en op bijgestuurd op interacties. Interacties kunnen zijn:
Voor dit type advertentie gelden andere specificaties. Een lightbox advertentie is een echte aanrader voor engagement en showcasen van producten en diensten. Hierbij een voorbeeld:
Zie ook deel 1 en straks ook deel 3 van deze blogreeks voor extra tips.
In het laatste deel behandelen we voorbeelden en praktijkcases van Responsive Display advertenties in Smart- en reguliere Display campagnes inclusief de keuzes die zijn gemaakt tijdens de set up en bijsturing. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons op social! Heb je vragen? Stel ze gerust hieronder, ik beantwoord ze graag.
Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.
Geef een antwoord