Interview – Strategie: wat heb je er als opdrachtgever nu écht aan?

De strategieafdeling van Traffic Builders is dagelijks bezig om een brug te slaan tussen goede ideeën en mooie plannen enerzijds, en een concrete toepassing in de marketingwerkzaamheden anderzijds. Wat het voordeel voor jou als opdrachtgever is? Strateeg Suzanne Stokhof ging met mij in gesprek en legt het haarfijn uit.

strategie opdrachtgeverWat is strategie binnen en buiten Traffic Builders eigenlijk?

Voor vrijwel alle opdrachtgevers haak ik al aan vanaf het begin van het proces. Ik begin met de voorbereiding van het salestraject, ik draag zorg voor de pitches en de concrete invulling van de online strategie die we daarin presenteren. Wat is er namelijk nodig om de overkoepelende doelstellingen te halen? Op die vraag geef ik antwoord, meteen aan het begin van het traject.

Daarom is het ontzettend belangrijk dat ik meteen al bij de kennismaking aanschuif om te leren wat de opdrachtgever nu precies doet aan online marketing en direct kan inschatten wat er beter kan. Aan de hand van ons REAN-model kijk ik waar de focus eigenlijk zou moeten liggen en hoe groot het verschil is met de huidige situatie.

Hoe vertaal je dit door voor en naar de opdrachtgever?

Vaak komt het neer op een slechte aansluiting op sales en branding. Er wordt dan te veel gefocust op de last click, want dat scheelt nou eenmaal geld. Dit alles buig ik om naar een overkoepelende strategie waar alle fases een rol in spelen.

Maar we zoeken ook de koppeling met offline media. Die tv-campagne van een opdrachtgever is ontzettend leuk, maar wij voelen dat ook in onze online campagnes!

Verder geef ik bijvoorbeeld aan onze opdrachtgevers workshops over de REAN-fases en strategiesessies. Hoe ga je bijvoorbeeld van een digitale strategie naar een uitvoerend plan? Laatst heb ik bijvoorbeeld bij een Deense klant uit ons internationale Dall netwerk een temperature check gedaan, om in kaart te brengen hoe zij zich het beste op de Nederlandse markt kunnen begeven.

Wat is het leukste aan dit vak?

Ik vind het ontzettend leuk om met het hele team, intern én extern, te werken om de gestelde doelstellingen te halen. Het is juist de kruisbestuiving die het hem doet, we zijn een collega op locatie en niet alleen een extern bureau. Het samen sparren is ontzettend leuk en waardevol, samen kijken naar wat er nog kan.

Bij een opdrachtgever in de automotive branche hebben we onlangs een kennissessie gedaan. Hier was de uitdaging om mensen die niet dagelijks met online marketing bezig zijn, te inspireren met mooie ideeën en te leren dat online veel meer is dan alleen een website. Het is dan ontzettend fijn om mensen geïnspireerd naar buiten te zien lopen!

Soms is het noodzakelijk om eerlijk te zeggen hoe de situatie echt is en de opdrachtgever in kwestie een spiegel voor te houden. Dit is uiteindelijk nodig om te groeien, de doelstellingen staan namelijk altijd centraal. En dat bereiken we samen.

*

Wil je weten wat de strategische mogelijkheden voor jouw website zijn? Neem dan contact op met één van onze experts, wij denken graag met je mee!