Tag management, en waarom je vandaag nog moet overstappen

Je weet het misschien nog niet, maar jouw hele website (en iedere andere website) draait op tags. Tags staan centraal in de online business en marketing. Ze zorgen voor een communicatie tussen de verschillende marketingtechnologieën (remarketing, affiliate marketing, e-mailmarketing e.d.), jouw website en jouw webstatistiekenpakket.

Digitale marketinginnovaties zullen altijd afhankelijk zijn van tags en het is daarom dermate belangrijk dat je in staat bent om tags snel en makkelijk aan je website toe te voegen. Maar in de praktijk is dat lang niet altijd zo eenvoudig. Er zijn een aantal grote problemen die vaak ervoor zorgen dat de implementatie van een nieuwe tag op je website vertraging oploopt:

 • Je moet lang wachten op een gaatje in de planning van de IT-afdeling. De implementatie van een nieuwe tag krijgt bijna nooit prio op de planning.
 • Tags worden zelden tot nooit direct goed geïmplementeerd, waardoor het gebruik van een nieuwe online mogelijkheid of de livegang van een nieuwe campagne wordt vertraagd.
 • Herkenbaar? Gelukkig is er tegenwoordig een uitstekende manier om deze problemen te omzeilen. Door gebruik te maken van een tag management systeem (TMS) kan je zelf snel tags implementeren op je website.

  Wat is een tag management systeem?

  Op elke website moeten met enige regelmaat tags geïmplementeerd worden. Dit zijn lang niet altijd tags ten behoeve van web analytics. Denk bijvoorbeeld aan scripts die geïmplementeerd moeten worden voor remarketing of pixels die moeten worden opgenomen ten behoeve van affiliate marketing. Ook dit zijn vormen van tags die je op een website moet kunnen plaatsen.

  Een tag management systeem zorgt ervoor dat je dit niet allemaal handmatig hoeft te laten doen. Je implementeert een enkele regel javascript code in de broncode van je website. En daarna heb je de IT afdeling nooit meer nodig. Met behulp van het tag management systeem kan je voortaan elk element en elke pagina op je website voorzien van belangrijke tags.

  Wat zijn de voordelen van een tag management systeem?

  Wat zijn nou de juiste redenen om direct over te stappen naar een tag management systeem. Je kunt je ongetwijfeld een hele lijst met voordelen voor de geest halen. Maar er zijn drie hoofdredenen die zowel door online markteers als hun managers worden beschouwd als de beste redenen om gebruik te maken van een TMS.

 • Tag management bespaart een hoop geld – Er hoeft geen geld meer te worden uitgeven aan webbouwers en eventuele andere derde partijen die helpen bij het correct implementeren van tags.
 • Marktintroductietijd wordt drastisch verkort – TMS gebruikers creëren en bewerken tags nog op dezelfde werkdag. In verhouding: de gemiddelde implementatietijd van een nieuwe tag is 3 tot 5 werkdagen wanneer dit gebeurd door een webbouwer.
 • De snelheid van de website wordt verhoogd – Er hoeven geen losse tags meer geladen te worden waardoor de laadtijd van de gemiddelde pagina van een website wordt verhoogd.
 • De uitdaging van tag management

  Het overgrote gedeelte van de organisaties in Nederland maakt nog geen gebruik van een tag management systeem. Managers en directeuren overtuigen dat een TMS geen overbodige luxe is, is dan ook de grootste uitdaging waar online marketeers tegen aanlopen.

  1. Het gebruik van een tag management systeem is niet te duur

  Het is waar dat er kosten zijn verbonden aan het gebruik van een tag management systeem en bij veel mensen leeft het idee dat dit extra kosten zijn. Dat is echter niet het geval. Ook zonder gebruik van een TMS worden deze kosten gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de uren die een webbouwer moet draaien om alle tags handmatig te implementeren en de uren die de online marketeer moet maken om te controleren of alles goed staat. Bovendien blijkt dat tags vaak niet in één keer correct worden geïmplementeerd. Dus lopen de kosten om alles correct neer te zetten nog hoger op.

  Bovendien kan je ook sneller geld gaan verdienen wanneer je tags niet langer handmatig worden geïmplementeerd. Door de snelle en correcte implementatie kunnen bijvoorbeeld (e-mail)campagnes veel sneller de digitale deur uit.

  2. Veel besluitvormers hebben een beperkte kennis van tag management

  Aan jou de uitdaging om deze kennis snel aan de man te brengen. Binnen veel organisaties leeft nog steeds het idee dat het gebruik van tags een soort sexy extraatje is, maar jij weet inmiddels beter. Tags zijn geen extraatjes. Ze zijn essentieel. Een correcte implementatie van site tags heeft een significant en meetbaar effect op de informatie die wordt verzameld en de opbrengst die wordt binnengehaald.

  Tag management wordt alleen maar ingewikkelder

  Zoals eerder aangegeven zijn alle websites tegenwoordig afhankelijk van tags voor het correct kunnen meten van statistieken en om gebruik te kunnen maken van tools en andere marketingmogelijkheden. Deze afhankelijkheid zal niet minder worden. Sterker nog, naarmate het aantal tools op het internet groeit, zal het aantal tags dat je op je website moet plaatsen ook alleen maar groeien. Het beheren van al deze tags wordt dus alleen maar ingewikkelder.

  Door over te stappen naar een tag management systeem loop je op deze verwachtingen vooruit en ben je direct voorbereid op de toekomst. Hoe ingewikkeld de situatie ook wordt en hoeveel tags er dan ook geplaatst moeten worden: met een tag management systeem ben je altijd in staat om de juiste aanpassingen tijdig op je website door te voeren.

  Hoe kan Traffic Builders je helpen?

  Wij werken samen met Search Discovery om onze klanten een complete tag management oplossing aan te bieden. Satellite biedt alle mogelijkheden van een traditioneel tag management systeem, maar gaat daarnaast nog een stap verder. Satellite helpt mee aan de analytische kant van het verhaal en biedt standaard vele extra inzichten die je niet zomaar met je webstatistiekenpakket kunt verkrijgen. Daarnaast biedt Satellite veel verschillende manieren om tags op je website te implementeren: voor ieder type tag biedt Satellite dus een geschikte oplossing.

  Interesse?

  Ben je geïnteresseerd in tag management en de manieren waarop Traffic Builders je verder kan helpen met web analyse. Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen of direct een offerte aan te vragen. Begin vandaag nog met slim tag management op je website!