Taskforce Search Engine Marketing gelanceerd

Geschatte leestijd: 2 minuten

IAB Nederland lanceert een taskforce Search Engine Marketing. Hiermee speelt het IAB in op het toenemende belang van zoekmachinemarketing in de marketingmix van adverteerders.
De taskforce Search Engine Marketing draagt bij aan het verder professionaliseren van de branche.  Er wordt zo meer inzicht verkregen door de adverteerders in de zoekmachinemarketingbranche.

Toenemend belang zoekmachinemarketing
Onder de Nederlandse adverteerders wordt zoekmachinemarketing steeds vaker toegepast.
Uit onderzoek van het IAB, uitgevoerd door Nielsen Media Research is het volgende gebleken:
“In Nederland is in het jaar 2006 voor het eerst meer dan de helft van de online-marketingbudgetten besteed aan seach advertising.”

Forrester Research: “Europe’s Search Engine Marketing Forecast uit 2005 laat voor Nederland een aanmerkelijke groei zien in de bestedingen aan zoekmachinemarketing in het algemeen: van € 34 miljoen in 2004 tot € 100 miljoen in 2008.”
Bij internetgebruikers zijn zoekmachines al langere tijd de gewoonste zaak van de wereld. Ruim 90% van de internetgebruikers gebruikt zoekmachines.

Search Engine Marketing significant onderdeel
IAB-voorzitter Marco Derksen licht toe: "Steeds meer Nederlanders maken het eerst kennis met merken en producten via zoekmachines. Voor merken wordt het dus steeds belangrijker om goed vindbaar te zijn in zoekmachines. Search Engine Optimalisatie (SEO) staat inmiddels duidelijk op de kaart bij marketeers. De bestedingen aan Search Engine Advertising (SEA) zijn zelfs een significant onderdeel geworden van de totale online-advertisingbestedingen. De IAB taskforce Search Engine Marketing kan dus een significante bijdrage leveren aan de groei van de totale online-advertisingsector in Nederland.”

Belangrijke aandachtspunten voor de taskforce Search Engine Marketing zijn:
1. Richtlijnen m.b.t. Organic Search en Search Advertising
2. Coördinatie workshops & opleidingen
3. Antispam/klikfraude
4. Verschaffen van branche-informatie

Eind maart komt de taskforce Search Engine Marketing voor het eerst bijeen.

Scepsis
De taskforce Search Engine Marketing is een goed initiatief, maar wordt door branche met de nodige scepsis ontvangen. In het verleden toonde het IAB zich meerdere malen geïnteresseerd in het vakgebied zoekmachinemarketing en stelde onder andere een gedragscode op. Toen enkele leden van het IAB deze gedragscode herhaaldelijk overtraden, werd vanuit de organisatie in eerste instantie geen actie ondernomen. Pas toen enkele zoekmachinespam-cases bekend publiekelijk werden gemaakt, heeft men leden gewaarschuwd.

"De markt heeft echter behoefte aan een onafhankelijk branche-orgaan dat de transparantie in de markt bevordert. Traffic Builders sluit zich dan ook graag aan bij de taskforce Search Engine Marketing zodra de doelstellingen van dit orgaan zijn geconcretiseerd in deze richting", aldus Wolter Tjeenk Willink, oprichter van Traffic Builders zoekmachinemarketing.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.