Terugblik op Emerce Conversion 2016

Op donderdag 21 april was ik vanuit Traffic Builders aanwezig op Emerce Conversion 2016 in Amsterdam. Als afstudeerstagiair op het gebied van conversie optimalisatie en branding was dit een evenement dat ik niet mocht missen. Samen met mijn collega Joren heb ik verschillende sprekerssessies bezocht. Het programma is hier te vinden. In dit artikel geef ik een korte samenvatting van een aantal presentaties en mijn algemene ervaringen van deze dag. 

Roger Dooley – Neuro-persuasion: strategieën die het brein kietelen

Emerce Conversion wordt afgetrapt met een presentatie van Roger Dooley: de schrijver van het boek ‘Brainfluence’ en expert op het gebied van neuro-persuasion technieken. In zijn presentatie vertelt hij over neuromarketing. Bij neuromarketing wordt hersenonderzoek gebruikt om menselijke emoties bloot te leggen. Dit zorgt voor kwantitatieve data die gebruikt wordt voor marketingdoeleinden. Dooley laat zien dat neuromarketeers en digitale marketeers veel van elkaar kunnen leren. Waar digitale marketeers de gewenste uitkomst van marketinguitingen meten, meten neuromarketeers meer op engagementlevel. Daarnaast kunnen neuromarketeers sommige ‘waarom vragen’ beantwoorden voor digitale marketeers.

Dooley’s Persuasion Slide is een houvast om beslissingen te maken over het verbeteren van websites:

Persuasion slide-emerce conversion

Het eerste element is Gravity en gaat om de initiële motivatie van de bezoeker. Gravity zorgt ervoor dat een bezoeker overgaat tot een aankoop. Nudge gaat in dit model over het duwtje dat nodig is om de bezoeker te triggeren. Op dit moment start je met het overtuigen en trek je de aandacht. Het meest belangrijke element is Angle. Hier komen de ‘waarom vragen’ naar voren en laat je de bezoeker zien waarom ze voor jou zouden moeten kiezen. Het laatste element is Friction: wat een bezoeker tegenhoudt om te converteren. Voorbeelden hiervan zijn: te lange formulieren, verwarrende check-out processen, verplicht lastige wachtwoorden, et cetera. Het minimaliseren van Friction is nog altijd effectiever en goedkoper dan het laten toenemen van de motivatie van de bezoeker.

Roger Dooley sluit zijn presentatie af met het feit dat de digitale wereld continu verandert, maar dat er een ding is dat nooit verandert: het menselijk brein. Als je in deze veranderende wereld wilt blijven converteren, moet je meedenken in de manier waarop het brein van je bezoeker werkt.

PATRICK PETERSEN (AtMost) – 10 tips voor converterende content marketing in de moderne customer journey

De presentatie van Patrick Petersen van AtMost gaat over de mix van content in de customer journey. Hij begint zijn presentatie met de bewering dat 80% van de verspreidde content niets doet. Dit komt doordat bedrijven vaak niet weten hoe het in te zetten. Aan de hand van tips laat hij zien hoe je meer grip kunt krijgen op het maken van waardevolle content. Als eerst vertelt hij dat storytelling werkt. Als een bedrijf een podium pakt en een verhaal vertelt zorgt dit voor positieve branding. Echter kan dit alleen werken als deze branded content ook echt branded is en niet is gericht op verkopen. We zitten in een selling tijdperk. Waar de afgelopen jaren nog veel werd geëxperimenteerd met content, willen bedrijven nu met dezelfde middelen meer conversie behalen. Dit gaat vaak fout, doordat de content harder wordt en de relatie die je hebt opgebouwd met de consument hierdoor vaak worden verbroken.

Ook hier komt naar voren dat je content meer gericht moet zijn op de ‘waarom’ in plaats van de ‘wat’: minder gericht op prijs en product en meer op gevoel en engagement. Als je in de berg van content wil opvallen, moet je als bedrijf je passie, echtheid en authenticiteit laten zien.

Roel Willems (Ahold) – Eliminating the guess work – van quick fix naar structureel succes

Roel is senior digitale analist en conversie specialist bij Ahold. In zijn presentatie deelt hij zijn aanpak en visie op basis van zijn online ervaring en kennis. Hoe ontwikkel je een conversie-optimalisatie traject? Hierbij heeft hij het vooral over de structurele aanpak die zorgt voor omzetverhoging.

Het proces begint met het opzetten van randvoorwaarden en een geschikt optimalisatieteam. Hier zitten verschillende rollen in, maar de tip is om dit team zo klein mogelijk te houden. Hierdoor blijft het proces snel en efficiënt. Zodra het team en de benodigde tools er zijn, is de vraag wat en waar er getest gaat worden. De continuïteit hierbij is het lastigst en direct de grootste uitdaging als het gaat om conversie-optimalisatie. We willen toewerken naar continu structureel testen. Hiervoor noemt hij een aantal stappen.

De belangrijkste take-away van zijn presentatie is toch wel ‘Eliminate the guess work’. We hebben allemaal ideeën over wat er beter kan op een website. Op de gok worden deze ideeën random getest. Als je gaat gokken zal je zien dat je of geluk hebt, of dat je fout zit. Zijn tip is om learnings uit voorgaande tests te gebruiken bij daaropvolgende tests.

Algemene indruk

Emerce Conversion stond in het teken van kennisonderhoud, kennisdeling en netwerken. Er waren verschillende presentaties waaruit gekozen kon worden gedurende de dag. De presentaties duurde gemiddeld zo’n 30 minuten en er was een gevarieerd aanbod aan sprekers en bedrijven aanwezig. Al met al was Emerce Conversion een leuk en interessant evenement en ik zou het je zeker aanraden als je benieuwd bent naar de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van conversie-optimalisatie.