Test: Bing vs. Google en Cuil

Microsoft zette Bing vorige week een dag eerder dan gepland leek live. Achter de met pittoreske afbeelding versierde homepage van deze nieuwkomer in search moet een geheel nieuwe technologie schuilgaan. De grote vraag is nu: voegt Microsoft met Bing daadwerkelijk iets toe aan zoekmachineland?

Bing is volgens Microsoft geen zoekmachine, maar een Decision Engine (‘beslissingsmachine’). Toch zal de gemiddelde gebruiker de beslissingen graag zelf blijven nemen en vooral zoeken met deze zoekmachine, die gek genoeg niet de logisch klinkende naam Kumo (of Sift) meekreeg.

Bing is niet de eerste zoekmachine die het online landschap wil veranderen. Ook zoekmachine Cuil pretendeerde al enige tijd geleden een serieuze aanval te kunnen doen op Google. Uit een eerdere test op ons TBlog bleek toen al dat Cuil het niet won van Google. Wel was deze zoekmachine vriendelijker in het gebruik dan Yahoo!, dat vreemd opgebouwde resultaten had. Met 4 zoektermen gaan we nu proberen te bepalen wat de toegevoegde waarde is van Microsoft’s zoekmachine Bing.

De zoektermen
De zoektermen waarop Bing, Google en Cuil getest gaan worden, zijn hoofdzakelijk woorden met meerdere betekenissen. De lijst bestaat uit:

  • cars;
  • puma;
  • ajax, en
  • “marek debicki”.

De keuze voor deze zoekwoorden is simpel: je hoopt een zekere variatie te zien op deze zoektermen, zodat je altijd een resultaat vindt dat beantwoord aan het onderwerp waar je naar op zoek bent. Bovendien is het altijd goed om te zoeken op je eigen naam, omdat je zelf weet waar je op gevonden wilt worden. We testen Google.com, Cuil.com en Bing.com, dus de internationale zoekmachines.

Cars
Zoek je auto’s, spijkerbroeken of de koddige animatiefilm? Google, Cuil en Bing hebben er ieder zo hun eigen idee over.

Google geeft in de top-10 resultaten met betrekking tot automobielen en de film. Ook in de afbeeldingen wordt aan beide varianten aandacht besteed. Daarnaast passeert ook the International Journal of Computer Assisted Radiology and Surgery de revue. Een gevarieerd aanbod dus.

Cuil beperkt zich op de eerste pagina ook tot de film en automobielen. Wel geeft Cuil een stuk meer resultaten die gericht zijn op het kopen van auto’s, zij het bij buitenlandse autodealers.

Bing pakt het compleet anders aan. De film wordt verbazingwekkend genoeg volledig genegeerd op de eerste pagina. Ook in deze zoekmachine zijn de resultaten voornamelijk gericht op het kopen van auto’s. Pluspunt is de ruime vertegenwoordiging van Nederlandse aanbieders op de eerste pagina van Bing.

Puma
Het dier of de sportkleding? We vragen het aan de 3 zoekmachines.

Google vestigt de aandacht grotendeels op het sportmerk. Ook het dier krijgt een vermelding in de top-10. Verder komen de “People United Means Action” en “Party Unity My A…” (wat dat ook moge zijn) voorbij.

Cuil verdeelt de plekken redelijk evenredig tussen de katachtige en het sportmerk. Ook hier zijn de resultaten (van het sportmerk) meer aankoopgericht dan bij Google. Politieke bewegingen hebben hier geen plaats op de eerste pagina.

Bing geeft in de afbeeldingen een foto van de roofkat, maar in de gewone resultaten komt het dier niet terug. Wel komt er een botenmerk voorbij en 2 keer een Nederlandse fotograaf (Ronald Puma).

Ajax
Ook na een tegenvallend seizoen is de voetbalclub uit Amsterdam nog populair. Huisvrouwen maken er bovendien mee schoon en, last but not least, programmeurs kunnen er leuke dingen mee. Wat vinden Google, Cuil en Bing belangrijk?

Google vindt de voetbalclub (met uitzondering tot de nieuwsresultaten) geen vermelding op de eerste pagina waard. De programmeertaal en een dorpje uit Ontario mogen wel prijken op de eerste pagina van ’s werelds populairste search engine.

Cuil heeft eveneens geen boodschap aan de club die in een ver verleden nog de Champions League wist te winnen. Het is de programmeertaal die de eerste pagina vrijwel volledig beheerst. Er is 1 plaats gereserveerd voor een overzichtspagina van Wikipedia met alle onderwerpen waar de term ‘ajax’ in voorkomt.

Bing is ook hier weer Nederlands georiënteerd. Het resultaat: voornamelijk snippets die over voetbal gaan. De 3e plek is gereserveerd voor de allesreiniger en ook de programmeertaal wordt niet volledig over het hoofd gezien. Absoluut pluspunten voor Bing.

“marek debicki”
Zoeken op je eigen naam is altijd een goede test. Je weet immers zelf waar je op gevonden wilt worden en waar je op gevonden hoort te worden. Op mijn naam verwacht ik Traffic Builders, Frankwatching, Marketingfacts, Petrolhead, Xing en LinkedIn op de eerste pagina van de zoekresultaten. Hoe denken de zoekmachines erover?

Google geeft slechts 2 zoekresultaten: LinkedIn en Xing. Dit houdt vooral verband met het feit dat de zoekterm is ingevoerd in Google.com. De overige resultaten gaan wel over een Marek Debicki, maar dat is niet de copywriter van Traffic Builders.

Cuil geeft wel enkele logische websites, maar vreemde pagina’s. Zo staat er een pagina van Xing bovenaan van iemand uit mijn netwerk. Daaronder staat een pagina van Marketingfacts die mijn artikel toont, maar het is niet de pagina waarin het artikel volledig is weergegeven. Verder staan de hoofdpagina van TBlog en een artikel van TBlog erin en enkele pagina’s van Petrolhead of die naar Petrolhead verwijzen. Een vreemde opbouw van de zoekresultaten.

Bing pakt het logischer aan: de eerste pagina toont Frankwatching, Marketingfacts, TBlog en Petrolhead. Xing en LinkedIn worden echter buiten beschouwing gelaten door de zoekmachine van Microsoft.

Blij met Bing?
Microsoft heeft met Bing een interessante zoekmachine gelanceerd. De algoritmen lijken logischer dan die van Google en de zoekresultaten zijn daardoor relevanter opgebouwd. Er zit veel variatie in de zoekresultaten op de verschillende zoektermen, wat de kans op succes vergroot. Vooral voor zoekopdrachten in eigen land is Bing handig, maar daarvoor bestaat natuurlijk ook Google.nl. Toch zou Bing nog wel eens kunnen lukken wat Cuil pretendeerde. Al blijft de mens een gewoontedier en is het de vraag of vastgeroeste Googelaars kunnen wennen aan het nieuwe Bing.