Wordt TikTok het nieuwe advertentieplatform?

“Alweer een nieuw social media-kanaal?” Dat is wat de meeste mensen dachten, inclusief ikzelf. Ondanks het feit dat er al een groot aantal social media-kanalen is, werd TikTok binnen no time razend populair onder jongeren. Word ik als 30-jarige gewoon te oud voor alle nieuwe kanalen? Als social advertising specialist ging ik op zoek naar de magie van TikTok en ik was gezien mijn functie natuurlijk ook erg geïnteresseerd in de advertising-mogelijkheden van TikTok.

TikTok is wereldwijd het snelst groeiende social mediakanaal

Uiteraard is TikTok niet een geheel nieuw idee; het is vooral een social kanaal met nieuwe energie. Het biedt ons marketeers weer kansen en mogelijkheden om de aandacht te trekken op een unieke manier. Door de snelle groei mag de kracht van TikTok ook zeker niet onderschat worden; met ruim één miljoen gebruikers is TikTok het snelst groeiende social mediakanaal ter wereld. Van deze gebruikers vallen er maar liefst 830.000 binnen de leeftijdsgroep van 6 t/m 18 jaar (IAB Event, 2020). Dit is dan ook een leeftijdsgroep die op andere platformen moeilijk te bereiken is, maar daarbij ook een ontzettende uitdaging met zich meebrengt gezien de reclamecode die geldt voor adverteren onder jongeren. De populariteit van TikTok zorgt ook voor interesse onder oudere doelgroepen. Content met de hashtag #momlife begint momenteel al binnen te stromen. Genoeg kansen dus om op dit platform je doelgroep te bereiken!

Wat is TikTok?

TikTok is een social media-kanaal waarop je korte video’s maakt en plaatst die ongeveer 15 seconden tot een minuut duren. De inhoud van de video’s verschilt ontzettend, maar creativiteit staat centraal binnen dit kanaal. Waar Instagram vooral bekend staat om status en het perfecte plaatje: ‘Hoi kijk mij drie maanden geleden op vakantie zijn, wat mis ik het toch (busted, ik doe het zelf ook!).

Daarentegen is TikTok juist een platform dat meer écht is. Het hoeft allemaal niet zo perfect. Vaak geldt zelfs: hoe gekker, hoe beter. Ook is TikTok hét platform om je talenten te laten zien. Niet alleen met playback-video’s van musical.ly, de voorloper van TikTok, maar tegenwoordig ook met andere activiteiten zoals dansen, skateboarden, schilderen etc. Het is meer ‘talent based’ in plaats van ‘status based’ zoals Instagram.

Een voordeel van TikTok is dat het niet noodzakelijk is om vele volgers te hebben om viral te gaan. Bij het openen van de TikTok-app kom je namelijk standaard op een Discovery-pagina terecht en hier worden video’s getoond die aansluiten bij jouw interesses. Het aantal volgers is niet leidend, maar het algoritme bepaalt wat jij te zien krijgt! Daarom kan een organische post zonder volgers helemaal viral gaan, zolang je content maar ‘hot’ is. En tja.. dat willen wij als marketeers nou eenmaal allemaal!

Doordat TikTok nu ontzettend populair is, kunnen wij niet meer om het kanaal heen. Maar hoe kunnen we TikTok toevoegen aan onze huidige marketingmix? We zitten allemaal in een starthouding te wachten tot we (hopelijk, want het is al eerder uitgesteld) in Q2 kunnen starten met adverteren, want dit is momenteel enkel voor een aantal partijen weggelegd. Maar hoe kunnen we TikTok in de tussentijd al inzetten en wat zijn straks de advertentiemogelijkheden? Ik ga er nu dieper op in.

TikTok Organic

Wil jij nu al beginnen op TikTok? Maak dan een organisch bedrijfsaccount aan. Je kunt momenteel 3 profielen managen onder één device. Dus mocht je al een privé TikTok-account hebben, kun je daarnaast ook nog een bedrijfsprofiel aanmaken. Zodra je deze hebt aangemaakt, zorg er dan voor dat je het account overschakelt naar een ‘pro-account’. Bij een pro-account heb je namelijk toegang tot analytics, wat natuurlijk ontzettend interessant is om te kijken hoe jouw business het doet op TikTok. Waar kun je dit doen? Ga naar instellingen > mijn account beheren. Hier kun je de overschakeling maken naar een pro-account.

Pro-account activeren

Naast het overschakelen naar een pro-account, is het ook super interessant om je overige social-kanalen zoals Instagram en YouTube te koppelen aan je profiel. Hiermee kun je er namelijk ook een groei in het aantal volgers van je overige kanalen realiseren. Het toevoegen van deze kanalen kun je doen bij ‘profiel bewerken’:

Dat er momenteel nog geen advertentiemogelijkheden zijn, hoeft immers geen belemmering te zijn. Wel is het belangrijk dat je er rekening mee houdt dat de content die je gaat plaatsen op TikTok ontzettend verschilt van de content van alle andere social-kanalen. Het draait binnen TikTok echt om een verhaal. Bedenk dus dat je hier een aparte marketingkalender of -strategie voor nodig hebt. Dit is uiteraard verstandig om voor ieder social-kanaal te doen. Wanneer je een simpele salesboodschap plaatst of iets doorplaatst vanuit een ander kanaal, werkt dat niet op TikTok. Hoogstwaarschijnlijk ben je alleen veel negatieve reacties rijker. Je moet ervoor zorgen dat je content natuurlijk oogt tussen alle andere content. Het is daarom van belang dat je voordat je begint op zoek gaat naar onderwerpen die jouw doelgroep aanspreken. Wij kunnen uiteraard ook altijd met je meedenken over een goede contentstrategie!

Naast het creëren van eigen content zorgen hashtag-challenges er (onder andere) voor dat een video populair wordt. Je kunt een hashtag-challenge starten door:

  1. Een video te maken;
  2. Een nummer te kiezen;
  3. Je gebruikers uit te dagen om hun content te maken.

Een goed voorbeeld van een hashtag-challenge is van Skippy Dance van Fun-promotie, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het lanceren van toegankelijk speelgoed voor kinderen. Voor het introduceren van de Skippy Dance hebben ze twee influencers ingeschakeld om een video te maken over hoe je het product leuk kunt gebruiken. Het doel was om de TikTok-gebruikers te stimuleren om het product te kopen en een vergelijkbare video te maken als die van de influencers. De video kreeg meer dan 4 miljoen views en vervolgens hebben duizenden kinderen zelf allerlei video’s gemaakt. Ook zagen ze hun product over de toonbank vliegen.

Skippy Dance Challenge

Bedenk een leuke challenge die past bij jouw merk en zorg ervoor dat gebruikers de content thuis kunnen maken. Vind je het moeilijk om een creatieve video te maken of te bedenken? Dan kun je ook samenwerken met creators. Het is sowieso een slimme strategie om samen te werken met de beste TikTok-creators. Op dit moment is dit soort samenwerking met influencers nog redelijk betaalbaar, een groot voordeel. Mocht je een creator een opdracht geven, dan is het belangrijk dat je hem/haar de ruimte geeft om zelf content te creëren. Je moet de opdracht dus zo breed mogelijk formuleren. De creators zijn namelijk zelf de experts en weten precies wat aanslaat bij hun volgers.

TikTok Advertising

Er wordt voorspeld dat de volledige uitrol voor advertising gaat plaatsvinden in Q2 van dit jaar. Ook bij TikTok Advertising is het belangrijk dat er content geplaatst wordt die aansluit bij dit kanaal. Het moet er anders uitzien dan de ‘reguliere’ advertenties die we gewend zijn van Facebook en Instagram. De advertentiemogelijkheden zijn dan ook anders dan we gewend zijn van de social media-kanalen.

Advertentiemogelijkheden

  • In-feed Ads: in-feed videoadvertenties bestaan ​​uit native video’s die gebruikers zien wanneer ze bij ‘explore content’ kijken. De video’s mogen maximaal vijftien seconden duren, zijn zichtbaar op een volledig scherm en je kunt er muziek aan toevoegen. Dit soort advertenties is zeer geschikt om merkbekendheid te genereren (REACH-fase van het REAN-model) of juist gebruikers tot actie op te roepen, omdat je hier een call-to-action kunt toevoegen om mensen naar je website te leiden of kunt overtuigen mee te doen aan een hashtag-uitdaging (ENGAGE-fase).
  • Brand Takeover: dit zijn advertenties die full screen worden weergegeven wanneer een gebruiker TikTok voor het eerst opent, maar slechts aan mensen die geïnteresseerd zijn in die categorie. De Brand Takeovers zijn elke dag exclusief voor verschillende categorieën, dus slechts één specifiek merk kan elke dag een categorie overnemen. Het is een afbeelding die drie seconden zichtbaar is of een GIFje van drie tot vijf seconden. Deze advertentievorm is zeer geschikt om bereik te genereren (REACH).
  • TopView: heeft hetzelfde effect als een brand takeover, met het verschil dat video’s zowel als In-Feed-Video als reclamemateriaal kunnen worden gebruikt. Helaas heeft TikTok van deze advertentievorm nog geen voorbeeld op de website staan.
  • Branded Hashtag-Challenge: hierbij kun je de challenges sponseren, waardoor de kans groter is dat de challenge viral gaat. De challenge wordt dan gedurende zes dagen op de ‘explore’-pagina getoond, wat natuurlijk ideaal is om engagement te creëren met de doelgroep (ENGAGE).

Traffic Builders - TikTok

(Bron: TikTok )

TikTok verandert overigens haar interface nog sneller dan het licht! Ga er dus vanuit dat wat je momenteel ziet, over een week weer compleet kan veranderen. Ook zullen er ongetwijfeld nieuwe advertentiemogelijkheden bijkomen.

Conclusie

Ik denk dat TikTok zeker een interessant kanaal is als jouw doelgroep hier aanwezig is. Het is vooral een kanaal dat ingezet kan worden in de REACH- en ENGAGE-fase en je moet dan ook zeker geen harde conversies verwachten. Maar je kunt er via TikTok wel voor zorgen dat de jongere generatie alvast engaged raakt met jouw bedrijf of merk. Wil jij samen met ons een TikTok-pilot draaien in Q2? Of kunnen wij je helpen bij het opzetten van een gehele social-strategie? Bekijk onze socialpagina voor de mogelijkheden of stuur mij een mailtje!