Een aangepast rapport maken in Google Analytics: Tips!

Het onderdeel ‘Aangepaste Rapporten’ in Google Analytics is niet onder alle gebruikers even bekend en ook gemakkelijk over het hoofd te zien. Momenteel vinden er ook veel ontwikkelingen plaats binnen Google Analytics, waardoor je wellicht door de bomen het databos niet meer ziet. Tijd dus om weer even wat duidelijkheid te scheppen. Door ‘Aangepaste rapporten’ goed te gebruiken, kan je in een paar kliks je Analytics-wereld weer overzichtelijk maken. Je zet bovendien eenvoudig ook alle nieuwe ‘aangepaste dimensies’ en ‘aangepaste statistieken’ in één rapport bij elkaar (hierover meer in mijn volgende blog).

Aangepaste rapporten in Google Analytics 2014
[Klik op de image voor een vergroting] 

Het nut van aangepaste rapporten

In een aangepast rapport kan je heel snel en effectief analyses maken die je niet uit de standaard rapporten kunt halen, of die je simpelweg niet zo makkelijk terug kunt vinden. Wil je bijvoorbeeld weten hoe je bestel-funnel doorlopen wordt per verkeersbron, of hoe je funnel doorlopen wordt op mobiele apparaten? Normaliter moet je dan nogal wat capriolen uithalen om je data bij elkaar te zoeken. Heb je meerdere doelen ingesteld, dan kan je niet in 1x de resultaten voor alle doelen apart overzien maar moet je elk doel apart bekijken. Of wil je je resultaten per maand inzien, dan moet je voor elke maand apart de cijfers uitdraaien.

Laat dat nu verleden tijd zijn! In een aangepast rapport hoeft dit allemaal niet; je kan hier je eigen ideale rapport samenstellen met de cijfers die je zelf wilt zien. Nooit meer zoeken dus.

Laten we naar wat voorbeelden kijken van nuttige toepassingen van ‘Aangepaste rapporten’ in Google Analytics.

Voorbeeld 1: funnel-doorstroom per landingspagina

In onderstaand screenshot zie je een voorbeeld van de funnel-doorstroom per landingspagina, uitgesplitst voor doel 1 en doel 2. Je ziet per landingspagina hoeveel verkeer er op deze pagina is binnengekomen, hoe hoog het bouncepercentage is, hoe vaak de doelen zijn bereikt vanaf deze landingspagina en hoe groot de uitval is . Hiermee krijg je een eerste indruk van:

  • welke landingspagina’s een goede doorstroom hebben richting jouw doelen,
  • naar welke landingspagina’s je dus meer verkeer zou willen sturen,
  • of juist op welke pagina onverwacht veel verkeer binnenkomt wat je op een betere manier zou kunnen doorleiden richting jouw doelen.

Aangepaste-Rapporten-per-landingspagina
[Klik op de image voor een vergroting] 

Voorbeeld 2: funnel-rapport per maand

Een funnel-rapport per maand is eveneens interessant. Waarom? Je ziet namelijk in 1x hoe de prestaties van elk doel zich over de tijd heen hebben ontwikkeld, en of jouw inspanningen dus vruchten af hebben geworpen!

Aangepaste-Rapporten-funnel-per-maand
[Klik op de image voor een vergroting] 

Voorbeeld 3: maak prestaties mobiel verkeer snel inzichtelijk

Presteert je site goed op mobiele apparaten en tablet of is het raadzaam om je site hierop aan te passen? Met onderstaand rapport kan je zien hoe groot het aandeel mobiel verkeer is en of de prestaties afwijken van desktop.

Aangepaste-Rapporten-funnel-per-apparaat
[Klik op de image voor een vergroting]  

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, toegespitst op doelen, maar de mogelijkheden zijn natuurlijk legio.
(PS: laat gerust onderaan dit artikel een reactie achter waarin je aangeeft welke mogelijkheden jij zoal benut, of waar je meer van zou willen weten!)

Hoe maak ik een Aangepast Rapport?

Hieronder leg ik je in een paar stappen uit hoe je een Aangepast Rapport maakt.

Basisopzet
Stap 1: Om een aangepast rapport te maken ga je eerste naar je standaard Google Analytics-profiel. Daar klik je op ‘Aangepaste rapporten’ bovenin de navigatie.

Aangepaste rapporten in Google Analytics 2014
[Klik op de image voor een vergroting] 

Stap 2:  Vervolgens klik je op ‘Nieuw aangepast rapport’:

nieuw-aangepast-rapport
[Klik op de image voor een vergroting]  

Stap 3: Geef het rapport een beschrijvende naam: hoe meer aangepaste rapporten je maakt, hoe meer profijt je hiervan hebt. Je ziet dan in één oogopslag welk rapport waar over gaat.  Als je het rapport namelijk geen naam geeft, dan heet straks elk rapport ‘Nieuw aangepast rapport’ – en dat is niet bepaald bevorderlijk voor het overzicht. Nadat je een duidelijke naam hebt toegekend,  kan je de inhoud van je rapport gaan samenstellen.

Aangepaste-Rapporten-samenstellen-nieuw-rapport
[Klik op de image voor een vergroting] 

Statistieken
Stap 4: Onder het kopje ‘Statistiekgroepen’ kan je nu door op de blauwe knop te klikken een statistiek toevoegen. Deze kan je kiezen uit de dropdown die na de klik verschijnt. Statistieken zijn de cijfers die je wilt zien in je rapport: aantallen, percentages, tijden, opbrengsten, kliks. Je kan elke statistiek via de dropdown heel makkelijk weer aanpassen, of weghalen middels een klik op het kruisje direct rechts ernaast.

Er kunnen maximaal 10 verschillende statistieken naast elkaar gezet worden, en op de plek ‘Statistiekgroep’ kan je een naam aan deze verzameling cijfers geven. Mocht je daar niet genoeg aan hebben, dan kan je een extra statistiekgroep toevoegen waarbij je weer 10 statistieken naast elkaar kunt zetten. In onderstaand screenshot zie je hoe je de verschillende statistiekgroepen terugziet in je rapport:

Aangepaste-Rapporten-statistiekgroep
[Klik op de image voor een vergroting] 

Dit is zichtbaar bij het standaard type rapport ‘Verkenner’. Indien je het bij type ‘platte tabel’ selecteert, dan kunnen er maar liefst 25 statistieken naast elkaar gezet worden in 1 tabel:

Aangepaste-Rapporten-platte-tabel
[Klik op de image voor een vergroting]  

Dimensies
Stap 5: Op welke manier wil je je statistieken terugzien? Per verkeersbron? Per campagne? Per landingspagina? Per dag/week/uur? Dit is wat je met een dimensie uitkiest. Onder het kopje ‘Dimensiedetails’ klik je op de groene knop met ‘dimensie toevoegen’ en kies je de gewenste dimensie. Je hebt daarnaast nog een mogelijkheid om er extra dimensies ‘onder’ te zetten. Zodra je in je rapport dan op 1 van de getoonde dimensies klikt, zie je voor deze selectie je tweede dimensie verschijnen. Het is dus een ‘drilldown’ -dimensie.

Ter illustratie: in het rapport ‘mobiel vs. desktop’ dat ik eerder hierboven heb laten zien, resulteert een klik op ‘mobile’ in een duidelijk overzicht van de prestaties per besturingssysteem:

Aangepaste-Rapporten-funnel-per-apparaat
[Klik op de image voor een vergroting]  

2e dimensie na klik op ‘mobile’:

Aangepaste-Rapporten-voorbeeld-verkenner-tweede-dimensie
[Klik op de image voor een vergroting] 

Ook deze keuze hoort bij het standaard type rapport ‘Verkenner’. Indien je het bij type ‘platte tabel’ selecteert, dan kunnen er direct twee dimensies naast elkaar gezet worden. Zodat bijvoorbeeld in het mobiele rapport direct zichtbaar wordt hoe de besturingssystemen verdeeld zijn over de type apparaten:

Aangepaste-Rapporten-voorbeeld-platte-tabel
[Klik op de image voor een vergroting]

Nadeel is dat er meer rijen data in beeld zijn en het overzicht op de apparaat-types hiermee verdwijnt. Afhankelijk van het doel van je rapportage kies je of je je dimensies naast elkaar of onder elkaar (als doorklik) wilt zien.

Alle beschikbare statistieken en dimensies
Stap 6: In principe kan je door zelf op de dropdowns te klikken direct zien welke dimensies en statistieken er beschikbaar zijn bij de statistieken die je al hebt uitgekozen. Niet alle dimensies en statistieken zijn met elkaar te combineren, en in deze gevallen zal je enkel nullen zien in je rapport. Bekijk hier welke dimensies en statistieken er allemaal zijn in Google Analytics. Als je het vinkje aanzet bij een van de dimensies, dan zie je meteen uit welke statistieken je kunt kiezen (de statistieken die níet beschikbaar zijn worden grijs).

Statistiekgroep vs. Rapport-tabblad
Stap 7: Binnen 1 rapporttabblad kan je verschillende statistiekgroepen aanmaken. Dat houdt in dat je binnen het Rapporttabblad ook weer verschillende sub-tabbladen krijgt waarbij je in ieder tabblad voor dezelfde dimensie verschillende cijfers ziet. Wil je de cijfers voor een ándere dimensie bekijken, dan gebruik je een ander rapport-tabblad. Heel handig hierbij is de link ‘Dit tabblad kopiëren’ aan de rechterkant:

Aangepaste-Rapporten-tabblad-kopieren
[Klik op de image voor een vergroting] 

Het verschil tussen een statistiekgroep en een rapport-tabblad:

Aangepaste-Rapporten-tabblad-statistiekgroep
[Klik op de image voor een vergroting] 

Filters toepassen (optioneel)
Nadat je de keuzes voor dimensies hebt gemaakt, kom je de optie ‘Filters (optioneel)’ tegen. Wil je de cijfers alleen voor een specifieke bezoekersgroep bekijken, vul dan hier een filter in; de cijfers worden dan letterlijk gefilterd en zullen alleen laten zien wat er in je filter staat. Je vult bijvoorbeeld in ‘medium is gelijk aan cpc’ om uitsluitend AdWords-verkeer in dit rapport te zien. Let op, wat je hier invult, is van toepassing op álle tabbladen in dit aangepaste rapport.

Dataweergaven in meerder GA-profielen (optioneel)
Vervolgens kan je kiezen in welke Google Analytics-profielen je dit rapport terug wilt zien, bij het kopje ‘Dataweergaven in meerder GA-profielen (optioneel)’. Alle Google Analytics-accounts en profielen die je hebt gelinkt aan jouw e-mailadres staan in deze lijst. Je hoeft dus niet in elk profiel het rapport opnieuw in te stellen, en dat is natuurlijk erg handig. Maak je geen keuze, dan is het aangepaste rapport alleen zichtbaar in het profiel waarin je het rapport hebt aangemaakt.

Rapport delen met andere gebruikers
Nu heb je een geweldig aangepast rapport gemaakt, maar dit rapport is alleen zichtbaar onder jouw gebruikersnaam. Door het rapport te delen kan je deze beschikbaar maken voor andere gebruikers. Dit doe je bij ‘Beheerder’ > ‘ Persoonlijke tools en items’ > ‘Items delen’:

Aangepaste-Rapporten-delen
[Klik op de image voor een vergroting] 

Vervolgens verschijnt er een lijst waarin jouw segmenten en aangepaste rapporten staan. Op het moment dat je een item aanvinkt, wordt de knop ‘Delen’ klikbaar, en via deze knop kies je voor ‘Sjabloonlink delen’. Deze URL stuur je naar de andere gebruikers, die het rapport ook in hun analytics te zien nadat ze hierop hebben geklikt.

Aangepaste-Rapporten-delen-aanvinken

[Klik op de image voor een vergroting] 

Zelf het zojuist besproken aangepaste rapport instellen!

Via  onderstaande link kan het aangepaste rapport ‘Doelen en funnels’ worden ingesteld, deze bevat alle in dit blog genoemde voorbeelden voor doel  1 en doel 2 in je Google Analytics-rapport. Uiteraard kan deze aangepast worden op de eigen situatie:

https://www.google.com/analytics/web/template?uid=8-RkyBteSL6vfVgpm1ZRqg

Conclusie

Met ‘Aangepaste Rapporten’ klik je heel snel je ideale rapportage bij elkaar.  Vooral uitproberen en experimenteren zorgt voor quick learnings én quick insights. Wil je je cijfers per maand, per dag, dag van de week zien? Of per apparaat? Of zelfs per merk? Ga je gang! Er is niks te vrezen, want jij bent toch de enige die het rapport ziet (totdat je ‘m deelt natuurlijk).

Over delen gesproken; dat doen we hier graag op het TBlog. Wat zijn jouw ervaringen met Aangepaste Rapporten?  Welke aangepaste rapporten vind jij handig? Of welke rapportage zou je graag willen maken maar loop je vast? Laat het weten in een reactie.  In mijn volgende blog zal ik de nieuwe ‘aangepaste dimensies’ en ‘aangepaste statistieken’ toelichten, welke je in een Aangepast Rapport heel mooi naast elkaar kunt zetten.

Tot die tijd: happy reporting!