Tips voor Adwords Ads met een CTR van 412,50%

Een hoge CTR (click through rate / doorklikratio) in Google Adwords of Yahoo Search campagnes is ons niet vreemd. En natuurlijk is de CTR% van een keyword, ad of campagne alles behalve zaligmakend. Maar wanneer je met je eerste kop koffie net achter de kiezen een campagne opzet die binnen het uur een CTR haalt van 412,50% is dat op z’n minst opvallend te noemen.

Scherp geprijsde moonboots
M’n vriendin is onlangs gestart met een hobby projectje online. Ze verkoopt van die UGG laarzen: moonboots waarin zelfs de kleinste damesvoetjes op berenpoten lijken. A-commercieel als ze is verkoopt ze alleen de schoenen die ze zelf ook wel leuk vindt. En als ze teveel bestellingen heeft op een dag zet ze snel de bestelmogelijkheid uit. Omdat mijn handen als ondernemer dan beginnen te jeuken probeer ik me er zo min mogelijk mee te bemoeien. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus is de webwinkel bescheiden geoptimaliseerd en zijn de eerste tests met Google Adwords ook al uitgevoerd. Mijn conclusie: de combinatie van scherp geprijsde moonboots en koopgekke vrouwen leidt tot een CTR van maar liefst 412,50%.

 

Verklaringen voor een hoge CTR
Bij dermate hoge click through rates is de oorzaak vaak te vinden in invalid clicks. Denk hierbij aan click bots of soortgelijke fratsen. Het is ook geen vreemd verschijnsel bij zeer lage aantallen kliks. De oorzaak ligt dan simpelweg bij 1 of 2 bezoekers die meerdere malen op een ad hebben geklikt. Maar het is voor het eerst dat ik dit zag bij keywords die toch al een redelijk aantal kliks hadden gerealiseerd. Na verloop van tijd normaliseerde de CTR weer naar een nog altijd respectabele 15% als campagnegemiddelde. Niet slecht, maar het haalt het natuurlijk niet bij de 412,50% op [uggs].

Exact match vs. broad match
Let er overigens op dat in deze ad group zowel wordt geadverteerd op [uggs] exact match als “uggs” broad match. We doen dit opzettelijk om inzicht te krijgen in eventuele verschillen in klikgedrag o.b.v. de precieze zoekopdracht. Zoals uit deze mini-case blijkt loont dit absoluut, omdat er duidelijke verschillen te zien zijn aan de hand waarvan weer verbeteringen doorgevoerd kunnen worden in bijvoorbeeld de ad group indeling of advertentietekst.

Uitsplitsen van ad groups
Een ander opvalllend detail is dat de “uggs” varianten in zowel de broad match als exact match variant beter scoren qua CTR% dan de “ugg” variant, terwijl de laatste de officiële merknaam is. Dit is in dit geval te wijden aan de advertentietekst, waarin in de header opzettelijk wordt gesproken over ‘UGGS’, omdat dit nu eenmaal een populairdere benaming is van de moonboots dan de officiële merknaam ‘UGG’ (zie ook het aantal vertoningen). Zelfs bij deze goede CTR is dit aanleiding voor ons om de ad group te splitsen in een ‘UGGs’ en ‘UGG’ variant, zodat de advertentietekst optimaal kan aansluiten bij de keywords. Zeker met het oog op de nieuwe Adwords Quality Score die een dezer dagen wordt geactiveerd is dit geen overbodige luxe.

Om toch nog een educatief verantwoord randje aan deze blog post te geven enkele tips voor het optimaliseren van de CTR van Adwords campagnes:

  1. Hou advertentiegroepen klein wat betreft het aantal keywords;
  2. Plaats keywords die een andere zoekintentie of ander stamwoord hebben in een aparte advertentiegroep;
  3. Test advertentieteksten met verschillende proposities;
  4. Test advertentieteksten met variaties qua keyword gebruik;
  5. Maak gebruik van de verschillende match types om de verschillen in klikgedrag o.b.v. de precieze zoekopdracht te kunnen onderscheiden;
  6. Vang de precieze zoekopdracht op broad match keywords in Google Analytics door gebruik te maken van een advanced keyword filter. Zie o.a. de blog post van André Scholten over dit onderwerp;
  7. Voeg ‘nieuw ontdekte keyphrases’ toe als phrase of exact match keyword in een bestaande of nieuwe advertentiegroep;
  8. Last but not least: doorloop al deze stappen frequent genoeg om geen kans onbenut te laten!

Succes!