Top 5 Open Source CMS plugins voor Google Analytics

Niet voor iedereen is HTML-code ‘gesneden koek’. Mede daarom is een CMS voor veel websitebeheerders een interessante optie om als basis voor een website te gebruiken. Het is immers met een CMS vaak mogelijk om door middel van plugins of componenten veel geavanceerde functionaliteiten toe te voegen. Het nadeel van een CMS is dat het er voor veel gebruikers niet eenvoudiger op wordt om code-snippets toe te voegen aan de template. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de code-snippet van Google Analytics. Onderstaand bespreken we voor enkele populaire open source content management systemen plugins en extensies om alsnog eenvoudig, maar wel uitgebreid, asynchrone Google Analytics-trackingcode toe te voegen aan de website.

WordPress plugin voor Google Analytics Yoast Google Analytics for WordPress

Deze uiterst geavanceerde WordPress-plugin is in staat om webanalytics data te verzamelen voor bloggers. De plugin van Yoast maakt uitgebreid gebruik van de custom variables van Google Analytics om veel data te verzamelen over het type blogpost dat geschreven is. Denk daarbij aan segmentatie op auteurniveau, categorie of tags. Tevens wordt er handig gebruik gemaakt van event tracking om kliks naar andere websites te meten.

Joomla plugin voor Google Analytics – Analytics For Joomla plugin

Analytics for Joomla heeft twee Google Analytics-plugins ontwikkeld, waarbij er eentje voor de ‘light gebruiker’ bestemd is en de andere plugin juist beschikt over geavanceerde functionaliteiten. Voor een eenvoudige implementatie van de algemene Google Analytics-trackingcode, inclusief subdomein tracking, is de gratis light-versie een prima optie. De geavanceerde plugin gaat echter veel verder dan slechts een algemene tracking code. Deze Google Analytics-plugin voor Joomla geeft je de mogelijkheid om o.a. automatisch downloads te tracken van pdfs en integreert verder automatisch 404-tracking. Ook maakt de plugin het mogelijk verschillende gebruikerstypen los van elkaar te tracken met custom variables.

Drupal plugin voor Google Analytics Drupal extensie site

Voor Drupal is een Google Analytics-plugin in het leven geroepen met enkele interessante features. Denk hierbij aan automatische tracking van links naar andere websites, kliks op e-mail adressen en downloads van verschillende bestandsformaten als pdf en Word-documenten. Ook kan sitesearch tracking eenvoudiger gemaakt worden door het aanmaken van een virtual pageview. Uiteraard moet er nog steeds in de configuratie van Google Analytics worden ingesteld dat zoektermen gemeten worden.

Magento plugin voor Google Analytics – Fooman GoogleAnalyticsPlus

Magento is het enige open source pakket dat Google Analytics standaard heeft geïntegreerd in zijn interface. In het configuatiescherm hoef je maar aan te geven dat je met Google Analytics wilt meten en je kunt direct aan de slag. Mocht je meer willen dan standaard tracking, dan kun je gebruik maken van de Fooman GoogleAnalyticsPlugin-extensie. Deze brengt salesfunnels in kaart, maakt het mogelijk om lastige technieken als AJAX automatisch te meten en zorgt er zelfs voor dat je op basis van First click conversies kan bekijken (lees hier meer over conversie-attributie). Uiteraard wordt ook de e-commerce module van Google Analytics gebruikt bij Magento. Als extra handigheidje kan ook de Google Adwords-code op de bedankpagina worden geplaatst.

Typo3 plugin voor Google Analytics Webanalytics plugin

In tegenstelling tot alle eerder genoemde open source systemen is er geen goede Google Analytics-plugin beschikbaar voor Typo3-gebruikers. De enige plugin die het mogelijk maakt om Google Analytics-code via de interface op de website te plaatsen, plakt de code in een algemeen veld, zonder verdere franjes of functionaliteiten.

Conclusie m.b.t. Open Source Systemen

De meeste open source systemen worden actief ondersteund door gebruikers die plugins en extensies beschikbaar stellen om Google Analytics eenvoudiger te gebruiken in het cms. De ontwikkeling van sommige functionaliteiten zullen zelfs een grote uitdaging zijn voor webdevelopers om in hun eigen systeem te integreren.

Gebruik jij zelf een Google Analytics-plugin voor een open source cms die handige functionaliteiten heeft? Deel hem dan hieronder!