Topposities zoekresultaten per zoekmachine verschillend bezien

Geschatte leestijd: 2 minuten
Gord Hotchkiss van Enquiro presenteerde tijdens Search Engine Strategies in New York een preview van het tweede eyetracking onderzoek. Het eyetracking onderzoek van vorig jaar (zie screenshot) was uitsluitend op zoekmachine Google gericht, terwijl nu ook MSN en Yahoo! onderzocht zijn. En dat brengt wat interessante verschillen tussen de zoekmachines aan het licht. De topposities van de zoekresultaten worden per zoekmachine anders bekeken door de gebruiker.  

Eyetracking Google

Topposities zoekresultaten Yahoo! en MSN meer gescanned
Dit keer zijn de drie grote zoekmachines onderzocht. (Ask.com helaas niet) Daarvoor zijn mensen aangetrokken die Yahoo! of MSN als standaard zoekmachine gebruiken. In totaal zijn de oogbewegingen van 54 mensen onderzocht. Wat meteen opvalt is gebruikers van de zoekmachines Yahoo! en met name MSN de zoekresultaten veel uitgebreider ‘scannen’. Dit duidt erop dat gebruikers van deze zoekmachines meer moeite hebben met het selecteren het meest relevante zoekresultaat.

Toppositie zoekresultaten MSN minder relevant dan Google?
Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat de resultaten van MSN minder relevant zijn dan van Google en men dus meer moet zoeken binnen de resultaten zelf. Uit vergelijkingen van de zoekresultaten blijkt echter dat de relevantie van MSN niet of nauwelijks onder doet voor die van Google. Bovendien kan relevantie dit grote verschil in scanactiviteit niet verklaren.

Wat het wel zou kunnen verklaren is de perceptie van zoekers dat MSN minder relevante resultaten levert. We nemen gemiddeld 6,5 seconden de tijd om te beslissen waar we gaan klikken. Eén zoekresultaat helemaal lezen zou ook ongeveer 6,5 seconden kosten, maar we scannen er gemiddeld 4,5. Zoekresultaten worden dus gescanned op relevantie. Titels van webpagina’s en de dikgedrukte woorden in de snippet die overeenkomen met de zoekopdracht vallen ons daarbij het meeste op.

Ten tijde van het onderzoek maakte MSN gezochte woorden in de titel niet dikgedrukt. Hierdoor mist de zoeker de keywords sneller bij het scannen en lijkt een resultaat dus minder relevant. Als gevolg hiervan gaat de zoekmachinegebruiker verder zoeken naar een relevant resultaat. Dit verklaart de extra scanactiviteit. Inmiddels heeft MSN een nieuwe lay-out waarin keywords in de titel wel dikgedrukt worden.

Portals vs. kale pagina
In het onderzoek is elke zoekopdracht gestart vanaf de hoofdpagina van de betreffende zoekmachine. Bij Google is dat dus een kale beginpagina, terwijl Yahoo! en MSN een drukke portal hebben. Ook dit lijkt invloed te hebben op de scanactiviteit. Want tussen het moment dat de zoeker op ‘search’ klikt en het moment dat de resultaatpagina verschijnt zit een kleine vertraging. In die tijd worden gebruikers van zoekmachine Google niet afgeleid, terwijl gebruikers van MSN en Yahoo! de pagina verder bekijken. Bij Google zie je dan ook een hotspot op de plek van de zoekknop, terwijl MSN en Yahoo! meerdere hotspots en een veel minder eenduidige scanactiviteit tonen.

Mannen vs. vrouwen
Een opvallend detail is dat er een verschil blijkt te zijn tussen mannelijke en vrouwelijke zoekmachinegebuikers. Mannen laten bij alledrie de zoekmachines een hogere scanactiviteit rond de advertenties zien. Een eenduidige verklaring voor dit verschil is niet gegeven.

Eyetracking 2.0
De uiteindelijke onderzoeksresultaten worden later dit jaar bekend gemaakt.

Bron: Marketingfacts


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.