Traffic Estimator Tool voor Google Adwords

‘Wat kost het?’ en daarna: ‘Wat levert het op?’ Dit zijn de twee (zeer terechte) vragen die iedere klant stelt als Adwords ter sprake komt. Deze moeten beantwoord worden. Het succes van een Adwords-campagne is natuurlijk van een hoop factoren afhankelijk, maar Google biedt een tool waarmee snel een inschatting gemaakt kan worden van twee van die factoren: bezoekers en kosten. Deze tool heet de Traffic Estimator Tool.

Traffic Estimator Tool (Verkeerschatter) en Return On Investment
De Traffic Estimator Tool geeft een inschatting van het aantal klikken en de kosten daarvan. Hiernaast is het mogelijk om met de Traffic Estimator Tool een indicatie te krijgen hoe de advertentiepositie een invloed heeft op de klikken en kosten. Heel handig vooral als je een idee hebt hoeveel een bezoeker ongeveer oplevert.

Om de Traffic Estimator Tool te gebruiken, typ je zoekwoorden in het tekstvak in. Daarna zet je de maximum CPC op 70, zoals in je hieronder ziet. Dit is niet omdat je echt 70 euro per bezoeker wilt betalen, maar omdat je zo in ieder geval een schatting van de totale markt krijgt. Na het invoeren van de maximum CPC, kun je de taal en het land instellen voor de Traffic Estimator Tool.

Vervolgens laat de Traffic Estimator Tool zien hoeveel klikken er worden gegenereerd met een maximaal budget. Google gaat hierbij uit van de CTR van bestaande advertenties die targeten op deze zoekwoorden. Iedereen die met de Traffic Estimator Tool heeft gewerkt, heeft tot op dit moment de ervaring dat het een grove schatting geeft die zeker niet accuraat is. De Traffic Estimator Tool is daarom alleen te gebruiken om een idee te krijgen van de zoekmarkt en de kosten per bezoeker voor elk van de woorden. Uit deze informatie kan een grove indicatie worden gemaakt van de winstgevendheid per keyword.

Voor de bloemensoorten in het voorbeeld denkt de Traffic Estimator Tool dat je tussen de 30 en 40 kwijt bent voor rond de 60 klikken per dag. Als er daarnaast bekend is hoeveel procent van de bezoekers daadwerkelijk een aankoop doet, kan er gekeken worden of het zin heeft om op positie één te adverteren. Dit doe je door je ROI te berekenen.

ROI berekenen
Voor het berekenen van je ROI heb je de volgende informatie nodig:

  • Conversiepercentage website. Hier nemen we voor het gemak 3,5% aan. Dit betekent dus dat van de 200 bezoekers er 7 daadwerkelijk een aankoop doen.
  • Winstmarge per verkoop in euro’s. Voor het voorbeeld maken we daar 8 per bestelling van.
  • Aantal bezoekers zoals gesuggereerd door de Traffic Estimator Tool. In dit geval 60.
  • Kosten zoals gesuggereerd door de Traffic Estimator Tool. In het voorbeeld is dat 35.

Met deze gegevens kom je tot de volgende berekening:

Uit 60 bezoeken komen dan 0,035 *60=2,1 verkopen per dag.

Op elk van deze verkopen zit een winstmarge van 8. Dus 2,1 *8= 16 per dag aan winst.

Volgens de Traffic Estimator Tool komen de kosten voor Adwords kwamen op 35. Per dag verlies je dus 19.

Vervolgens is het zaak om te spelen met het bod. Als we dezelfde conversiegegevens aanhouden, kom je volgens de Traffic Estimator Tool bij een maximum CPC van 0,33 uit op ongeveer â⠬15 euro voor 50 klikken. Als deze getallen worden doorberekend, blijkt dat je campagne winstgevend uitpakt. Het is flink puzzelen, maar je komt er wel beter achter hoe je Adwords moet inzetten door de Traffic Estimator Tool.