Traineeship bij Traffic Builders deel 2

In oktober 2015 kondigden we het traineeship aan. De aanmeldingen stroomden binnen en ook de voorlichtingsmiddag werd goed bezocht. We zijn nu 13 weken verder en het is de hoogste tijd om de man die aan de wieg stond van het traineeship aan de tand te voelen. Want hoe is het om een traineeship te starten? Wat waren de verwachtingen en in hoeverre zijn deze uitgekomen? Onze operationeel directeur heeft ook nog eens goed nieuws, want alle trainees zijn aangenomen. Tijd voor een nieuwe lichting dus! Maar eerst: een korte terugblik. 

Even voorstellen

Remko-NugterenProfiel: Remko Nughteren, 1972.
Werkzaamheden: is operationeel directeur van Traffic Builders en probeert alle medewerkers van TB te vriend te houden door intern alles zo goed mogelijk te regelen.
Interesses: is gek van voetbal.
En: is verder ook een beetje gek want hij komt uit Brabant en rijdt elke keer op en neer. Hij vindt dat nog leuk ook. Remko heeft 2 kinderen die nog net te jong zijn om deel te nemen aan het volgende traineeship 😉

Hoe het begon

Remko, als operationeel directeur ben jij verantwoordelijk voor alles wat intern gebeurt. Van het aannemen van nieuwe medewerkers tot ervoor zorgen dat iedereen zijn werk goed kan doen. Maar ook het opstarten en begeleiden van een traineeship. Hoe ben je begonnen?
“In december 2015 zijn we gestart met een informatiemiddag. Hierop zijn zo’n 40 afstudeerders afgekomen. Na deze informatie middag hebben uiteindelijk 20 mensen gereageerd en heb ik 10 mensen geselecteerd voor een sollicitatiegesprek. Uit deze 10 kandidaten heb ik onze 3 helden het traineeship aangeboden.”

Trainees Cliff, Rob en Bas
Trainees Cliff, Rob en Bas

Waarom een traineeship en geen stage?
“Het doel van het traineeship is om de trainees (in 13 weken) kennis te laten maken met alle disciplines van Traffic Builders. Een combinatie van theorie en praktijk, waarbij het eerste deel vooral gericht is op kennisopbouw. De laatste fase van het traineeship is vooral gericht op het “meelopen” met andere consultants en het daadwerkelijk “meewerken” aan klanten. Dit is niet geschikt voor een afstudeerstage omdat er geen ruimte is voor eigen onderzoek. De trainees worden echt opgeleid binnen onze organisatie tot junior consultants.”

We gaan dit jaar starten met de Traffic Builders Academy, waar alle workshops, cursussen, maar ook de traineeships onder vallen. Wat kunnen we verwachten?
“Dit traineeship is onderdeel van een veel groter doel, namelijk het uiteindelijk opzetten van de Traffic Builders Academy. We willen dit curriculum ook gaan gebruiken om les te geven aan hogescholen of universiteiten. Immers, de online marketing kennis van afstudeerders is vaak nog beperkt en het behalen van bijvoorbeeld adWords of analytics certificaten is nog niet standaard bij afstudeerders. De komende maanden hopen we hier meer over te kunnen vertellen aangezien we nu intensief in gesprek zijn met Hogeschool Windesheim.”

Hoe het begon?

Goed, de trainees zijn in huis. Hoe ziet de planning eruit?
“Het totale traineeship duurde 13 weken, waarbij elke discipline in ongeveer 2 weken werd uitgediept. We zijn gestart met Search, daarna SEO en daarna Display. Hierna Webanalitics en Conversie optimalisatie. In deze 10 weken kregen ze uitleg van verschillende consultants over het betreffende onderwerp.”

Best pittig, want sommige onderwerpen waren vrij nieuw voor hen. Hoe heb jij dit ervaren?
“In het begin was het natuurlijk even wennen. Ze moesten zelf een laptop meenemen (BYOD-principe) omdat we nog geen nieuwe laptops hadden besteld. Ze hadden nog geen e-mailadres, geen toegangspasjes (nog steeds niet), geen Office365 en moesten ook nog in een aparte kamer zitten.”

En vonden ze het toen nog steeds leuk?
“Ja, gek genoeg kwamen ze elke dag terug en sterker nog, ze vonden het elke dag leuker. Ze gingen zelfs op de werkvloer, tussen de consultants zitten! Op dit moment zijn het gewone consultants geworden en klagen ze net zoals iedereen over de warmte, de hoeveelheid werk, het weer, het voetbal etc.”

Wat vonden ze het leukst?
Wat ze echt heel leuk vonden – althans dat zeggen ze nu 😉 – was de uitleg van de verschillende consultants over de verschillende disciplines. Ze leerden naast de inhoud op die manier ook de verschillende consultants goed kennen. En hierdoor Traffic Builders ook steeds beter.

Aan het werk!

Na weken theorie en opdrachten was het tijd voor de laatste fase. Hoe was dat?
“In de laatste fase van het traineeship hebben ze vooral meegewerkt. In deze fase hebben ze vanuit alle disciplines opdrachten gekregen en de verschillende consultants geholpen met hun werkzaamheden. Dat was heel divers; analyses maken voor klanten, overzichten maken voor consultants, rapportages opstellen, powerpoint presentaties opstellen, websites analyseren etc. Voor de boys een ideale manier om te ervaren wat het is om een consultant te zijn. En, hierbij werden ze natuurlijk ook “gedrild” om te zorgen dat de kwaliteit van hun werk hoog moet zijn.”

Eindpresentatie

Hoe sluiten ze het traineeship af?
“Naast de vele “colleges” hebben alle trainees ook een individuele opdracht gekregen. Het doel hiervan is tweeledig. Naast samenwerken moeten ze ook aantonen dat ze in staat zijn om een individuele opdracht te maken en ze moeten dit presenteren aan het management team. Hiermee sluiten ze dan het traineeship officieel af.”

Hebben ze zelf ook een mening?
“Uiteraard hebben ze die. Afgelopen week hebben ze hun positieve en hun “te verbeteren” lijstje doorgegeven aan mij. Hieronder een overzicht van hun bevindingen;”

Positieve punten:

 • Een diversiteit aan consultants zorgt voor de trainingen. Goede manier om iedereen te leren kennen en verschillende visies te horen.
 • Consultants waren enthousiast, namen de tijd en stonden open voor vragen.
 • Goede begeleiding vanuit het Management.
 • Goede mix tussen de verschillende workshops en zelfstudie/opdrachten
 • Inhoudelijk een perfecte basis om een keuze voor een discipline te maken en je verder te specialiseren.
 • Je leert erg veel in een korte periode.
 • Prima werkdruk, altijd genoeg te doen maar niet te veel.
 • Veel direct toepasbare kennis opgedaan.
 • De opdrachten van SEO, Analytics en CO werden heel fijn afgesloten. Het presenteren van de opdracht aan meerdere consultants geeft een zeer leerzame situatie.
 • Het traineeship duurt lang genoeg om genoeg (en) in de diepte te kunnen behandelen, daarnaast heeft het genoeg tempo om het iedere dag de “nieuwigheid” te houden.

Verbeterpunten:

 • Wellicht een leuk idee om in het begin van het traineeship Wolter een halfuur kennis te laten maken met trainees plus uitleg REAN-model/visie Traffic Builders.
 • Wellicht eerder in het traineeship individuele opdrachten/toetsing inplannen zodat er een beter beeld wordt verkregen van het kennisniveau en de ontwikkeling van de trainees.
 • Lastig om twee maanden lang informatie te absorberen uit presentaties. Misschien na een maand een pauze inlassen op het gebied van theorie en de trainees laten meekijken met een consultant, een opdracht laten maken, of een uitvoerende klus laten doen. Hierna kan de trainee weer fris bezig met theorie.
 • Er zou dieper in kunnen worden gegaan op het consultant zijn zelf, los van de disciplines. Wat komt erbij kijken en wat is belangrijk? Timemanagement, accountmanagement etc.

Wil je tot slot nog wat zeggen?
“Allereerst wil ik Bas, Rob en Cliff bedanken voor hun enthousiasme, gedrevenheid en inzet in de afgelopen maanden. Ze hebben dit eerste traineeship tot een succes gemaakt, ook al hebben ze nog steeds geen toegangspasjes ;-). Daarnaast kan ik melden dat we doorgaan met het traineeship bij Traffic Builders. In september starten we weer met een traineeship. Op donderdag 16 juni is er weer een informatiemiddag en zijn we weer op zoek naar nieuwe trainees.”

Wil jij ook starten met het traineeship of ken je iemand die wellicht interesse heeft? Deel dit artikel of meld je hier aan.
Ook kun je het eerste interview met de trainees teruglezen 🙂