Twitter.com: binnenkort nieuw design

Twitter heeft vandaag op haar eigen blog het nieuwe design van Twitter.com aangekondigd. Afgaande op de eerste images en de officiële introductievideo (zie onder), blijft eenvoud leidend. Het nieuwe design belooft vooral meer gemak en een rijkere Twitter-ervaring, voor ervaren én minder ervaren Twitteraars.

Voor het eerst in +/- 4 jaar gaat de site van Twitter vrij rigoureus veranderen. Evan Williams (CEO van Twitter) zegt hierover: “De nieuwe website wordt sneller, makkelijker in gebruik en biedt gebruikers meer relevante content. Je moet meer uit Twitter kunnen krijgen in een kortere tijd. Het nieuwe design wordt de komende weken uitgerold.

 

Kernpunten nieuwe design Twitter

Wat direct opvalt aan het nieuwe Twitter.com design, is dat de website in 2 kolommen wordt opgedeeld, links en rechts. In de linkerkolom kun je als gebruiker soepel door een ’timeline’ met tweets scrollen: dit is overigens een ‘infinite scroll'(de More-button is dus verleden tijd in het nieuwe design). In de rechterkolom kun je aanvullende informatie vinden over de gebruiker, recente tweets, zijn/haar locatie (via Google Maps) etc. Doorklikken levert een ‘mini-profiel’ met meer informatie over de twitteraar op. Een goed voorbeeld van de door Twitter aangekondigde toegenomen mediarijkheid is het feit dat je ook makkelijker eerdere tweets van een gebruiker kunt bekijken, @replies c.q. conversaties tussen gebruikers, en fotos en videos waarnaar (via links) in tweets wordt verwezen. Dit zal de interpretatie van short url’s, hashtags e.d. voor sommige gebruikers waarschijnlijk eenvoudiger maken.

 

Handige navigatie binnen één scherm

Het nieuwe design van Twitter levert je als gebruiker dus meer (gerelateerde) informatie, op basis van eenvoudige handelingen, en dat allemaal in een en hetzelfde scherm. Zeker voor mensen/organisaties die niet of nauwelijks bekend zijn met (de mogelijkheden van) Twitter, is dit nieuwe design dé reden om het wel op te pakken. Bedenk wel vooraf wat je wilt bereiken met je Twitter-account en de wijze waarop je deze vervolgens inzet.

 

Je eigen look & feel verdwijnt

Een klein verwacht minpuntje van het aangekondigde nieuwe Twitter-design: door de opdeling in twee brede kolommen is er geen ruimte meer om, zoals nu nog het geval is, je eigen design op je profielpagina toe te passen. Maar wie weet komt Twitter nog met iets waardoor dit (deels) toch mogelijk blijft. Persoonlijk vind ik deze vorm van ‘personal branding’ een toegevoegde waarde hebben, mits je het een beetje doordacht doet.

 

Bekijk hier de officiële video m.b.t. het nieuwe Twitter-design:

 

Lees meer over ‘features nieuwe twitter.com’.

 

Tot slot…

Heeft het nieuwe Twitter-design en de aangepaste usability volgens jou ook nog gevolgen voor adverteren via Twitter? Deel je mening hier.