UGC vs. influencer marketing: Waar ligt de kracht van jouw merk?

In onze vorige blog doken we diep in de wereld van User Generated Content (UGC) en hoe dit retailers en e-commercebedrijven kan helpen hun merk te versterken. Nu je de basis van UGC onder de knie hebt, is het tijd om de verschillen tussen UGC en influencer marketing onder de loep te nemen. Beide strategieën hebben hun eigen unieke kracht, maar hoe weet je welke het beste past bij jouw merk en doelstellingen?

In deze blog werpen we een blik op de verschillen tussen UGC en influencer marketing. We zullen de voor- en nadelen van beide benaderingen belichten, zodat jij als marketeer een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw volgende campagne. Van authenticiteit tot bereik en van kosten tot controle – we lichten alle factoren uit die invloed kunnen hebben op de keuze voor een van de twee contentstrategieën.

Definities

We hebben de definitie van User Generated Content al enkele keren besproken, maar wat is nu precies het verschil met influencer marketing? Influencer marketing onderscheidt zich door de aard van de boodschap die wordt gedeeld. Het primaire doel, en de middelen en methoden die hieruit voortvloeien, is om direct invloed uit te oefenen op de bedrijfsdoelstellingen.

Een belangrijke maatstaf om aan te houden is het doel en de boodschap van de gepubliceerde content. Is het primair bedoeld om verkopen of leads te genereren voor het bedrijf, of gaat het vooral om het opbouwen van relaties en engagement met de doelgroep?

Influencers vs. UGC creators

Influencers hebben doorgaans een grotere doelgroep en onderhouden een sterke band met hun volgers. Dit zorgt ervoor dat de grens tussen UGC en influencer marketing soms vaag kan zijn.

In de hedendaagse marketingwereld kunnen influencers worden vergeleken met acteurs in reclames. In deze analogie zijn UGC creators te vergelijken met paparazzi-foto’s van een bekend persoon die toevallig met een bepaald product of merk wordt gespot. influencer marketing in retail betreft samenwerkingen met bekende personen die producten promoten, vaak in de vorm van try-on hauls, product reviews, of lookbooks. UGC omvat alle content die door klanten wordt gecreëerd, zoals productrecensies, unboxing video’s, of foto’s van gekochte producten.

Distributie

De distributie van content verschilt ook tussen UGC en influencer marketing, hoewel dezelfde kanalen kunnen worden gebruikt. Het verschil zit vooral in de doelstellingen en de manier waarop de content wordt gedeeld. UGC is gericht op het verbeteren van engagement en het starten van gesprekken met bestaande klanten.  UGC wordt vaak geïntegreerd in de e-commerce omgeving zelf. Denk aan klantrecensies op productpagina’s, gebruikersfoto’s in een webshopgalerij, of Q&A-secties waar klanten elkaars vragen beantwoorden. UGC wordt doorgaans alleen geplaatst op de eigen kanalen van het merk, zoals klantrecensies, video-ervaringen en forumberichten. Influencer marketing daarentegen is gericht op het promoten van het product of merk naar een nieuwe doelgroep, via kanalen waar de influencer een groot bereik en een goede connectie heeft met zijn eigen volgers.

Authenticiteit

Zoals eerder genoemd, kenmerkt UGC zich door een hoge mate van authenticiteit. Deze contentvorm bevat vaak een zekere imperfectie, omdat het niet zo zorgvuldig geregisseerd is als content die direct door het merk wordt geproduceerd. Het toont het product of merk in realistische scenario’s en laat zien hoe het daadwerkelijk wordt gebruikt.

Hoewel influencer marketing kan worden gezien als een vorm van ‘celebrity endorsement’, biedt het vaak ook een hogere mate van authenticiteit dan traditionele reclame. Toch moet hier duidelijk worden gemaakt dat het om gesponsorde content gaat, een aspect dat in de afgelopen jaren wettelijk sterk is aangescherpt. Bij influencer marketing staat de persoon (de influencer) vaak meer centraal dan het merk of product.

UGC en influencer marketing in de praktijk

Het verschil tussen UGC en influencer marketing kan in eerste instantie minimaal lijken. Om dit beter toe te lichten, kunnen we de volgende voorbeelden gebruiken.

User Generated Content (UGC)

Een social media gebruiker deelt op Instagram Stories een foto waarop hij of zij geniet van een product van ‘Merk A’ en tagt het merk daarbij. Het merk besluit dit bericht te herplaatsen op de eigen kanalen. Hiermee brengt het bedrijf een positief sentiment onder de aandacht van het bestaande publiek. Dit is een klassiek voorbeeld van UGC.

Influencer marketing

‘Merk A’ betaalt een influencer om over het merk te vertellen, waarmee ze een (grotendeels) nieuw publiek bereiken. Dit is een vorm van influencer marketing. De ingehuurde influencer zal doorgaans meer tijd en moeite steken in de productie van de content die uiteindelijk geplaatst wordt. Dit maakt het van nature anders dan UGC.

Het belangrijkste onderscheid ligt dus in de oorsprong van de content (spontaan versus betaald) en het beoogde publiek (bestaande klanten versus potentieel nieuwe klanten). Bovendien verschilt de mate van controle die het merk heeft over de boodschap en de presentatie ervan.

Juridische overwegingen

Er zijn belangrijke juridische aspecten waar rekening mee moet worden gehouden, vooral binnen influencer marketing. Deze regels zijn de laatste jaren aanzienlijk veranderd.

Het is van belang dat de wetten rondom de Nederlandse Reclame Code correct worden nageleefd. Dit betekent dat alle betrokken partijen conform de reclameregels moeten werken. Vooral wanneer er een vergoeding wordt betaald voor het plaatsen van content, is het belangrijk dat het voor het publiek duidelijk is dat het om een advertentie gaat.

Daarnaast moeten vloggers of video-creators met meer dan 50.000 volgers, die inkomsten genereren en minimaal 24 video’s per jaar produceren, zich registreren bij het Commissariaat voor de Media.

De juiste keuze voor jou

Met al deze informatie kan het lastig zijn om tot de juiste keuze te komen. Laten we teruggaan naar de strategie die je hebt ontwikkeld na het lezen van ons eerste blogartikel. Stel jezelf de volgende vragen:

Vragen UGC Influencer marketing
Wie wil je bereiken? Bestaand publiek Nieuwe doelgroep
Primair doel van de strategie? Gesprek aangaan met bestaand publiek Promotie bij nieuwe doelgroep
Wat is de kernboodschap? Realistische ervaringen Promotie
Welke kanalen wil je inzetten? Eigen site, merkpagina’s Kanalen van derden (influencers)
Is er een vergoeding/incentive tegenover de plaatsing? Nee Ja
Juridische complexiteit Nihil, enkel overwegingen over transparantie Meer overwegingen met impact op beide partijen

Door deze vragen te beantwoorden, kun je een weloverwogen keuze maken tussen UGC en influencer marketing, of zelfs besluiten om beide strategieën te combineren voor een optimaal resultaat.

Conclusie: Van klant tot influencer

Zowel User Generated Content als influencer marketing hebben hun unieke voordelen in de marketingwereld. UGC blinkt uit in authenticiteit en het creëren van sterke banden met bestaande klanten, terwijl influencer marketing krachtig is in het bereiken van nieuwe doelgroepen. De keuze tussen de twee – of de beslissing om ze te combineren – hangt af van je specifieke marketingdoelen, doelgroep en beschikbare middelen.

Onthoud dat het succes van beide strategieën afhangt van hoe goed ze aansluiten bij je overkoepelende marketingstrategie en merkidentiteit. Of je nu kiest voor de authenticiteit van UGC of de gerichte impact van influencer marketing, zorg ervoor dat je aanpak in lijn is met je merkwaarden en de verwachtingen van je doelgroep. Met deze overwegingen zijn we een stap dichterbij het uitrollen van een strategische aanpak. In ons volgende artikel gaan we verder met de best practises en krijg je nog meer handvatten voor de beste UGC-strategie voor jouw merk! Hulp nodig bij het bereiken van jouw doelgroep via social media of wil je een sparren over de mogelijkheden van UGC voor jouw merk? Neem contact op, we helpen graag!