Uitklapbare advertenties in Google?

Iedereen kent de uitklapbare advertenties. Ze beslaan bijna een compleet scherm als je er per ongeluk met je muis overheen gaat. Google vindt deze vorm van adverteren blijkbaar interessant, want in AdSense en AdWords heeft de zoekmachine deze uitklapbare advertenties geïntroduceerd.


Uitklapbare advertenties zijn niet bepaald de beste vriend van de internetter. Gebruikers van bijvoorbeeld Hotmail weten hoe irritant het is als er een advertentie over hun halve inbox schuift, waardoor het snel zoeken is naar de ‘close’-button om nog datgene te kunnen zien waar ze voor inlogden. Om de titel van ’s werelds populairste zoekmachine te kunnen behouden, pakt Google het iets anders aan met de advertenties. Zo klapt een advertentie alleen maar uit als erop geklikt wordt, dus hoeft een gebruiker op Google niet in de stress te schieten uit angst dat er per ongeluk over een uitklapbare advertentie wordt gescrolld.

Google heeft, om gebruikersleed te beperken, nog een aantal andere regels ten aanzien van de uitklapbare advertenties:

  • Een uitklapbare advertentie mag niet meer vergroten dan twee keer de originele breedte of hoogte;
  • eenmaal uitgeklapt zal de advertentie als een nieuwe layer over de pagina komen, zodat de content erachter niet verandert van vorm, en
  • de gebruiker mag een uitgeklapte advertentie op elk gewenst moment weer ‘inklappen’.

Adverteerders die uitklapbare advertenties inzetten, zullen pas bij twee keer klikken door de gebruiker geld verdienen (en betalen). Momenteel worden in Noord-Amerika en Europa in de talen Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Portugees en Spaans de uitklapbare advertenties getest.