Aan de slag met Universal Analytics – De implementatie

Universal AnalyticsEen paar weken geleden werd tijdens de Google Analytics Summit de nieuwe versie van Google Analytics aangekondigd. Met Universal Analytics wordt het mogelijk om meer gegevens te verzamelen en met behulp van nieuwe features en rapportages wordt de kwaliteit van deze gegevens verbeterd.

Ondertussen zijn de eerste aanvragen tot de beta van Universal Analytics toegekend en kunnen we ermee aan de slag. (Heb je deze aanvraag nog niet gedaan? Lees hier hoe je nu al toegang kunt krijgen tot Universal Analytics). In deze blogpost lopen we door het implementatieproces heen en kijken we naar de nieuwe mogelijkheden van de trackingcode.

Het implementeren van de nieuwe code voor Universal Analytics

Heb je een nieuwe property aangemaakt, en is deze property door Google goedgekeurd en toegevoegd aan de beta? Dan vind je in het tabblad ‘Trackinginfo’ de nieuwste Analytics. Je vindt deze terug onder ‘Server Side’.

Het implementatieproces is verder niet gewijzigd. Je moet deze code knippen en plakken op elke pagina van je website. Zorg ervoor dat de code direct boven de afsluitende </head> wordt geplaatst. Zodra de code op je website staat wordt de data verzameld en doorgestuurd naar het bijbehorende profiel. Net zoals dat nu het geval is. Dus waar zit nou het grote verschil?

Als je goed kijkt zie je dat er bij ‘Server Side’ een aantal nieuwe tabbladen zijn toegevoegd. Met behulp van deze nieuwe mogelijkheden kunnen we invloed uitoefenen op de manier waarop data binnenkomt in Google Analytics. We kunnen:

  • Organische zoekbronnen aanpassen
  • Sessie- en campagnetime-outs verwerken
  • Verwijzingen uitsluiten
  • Zoektermen uitsluiten
  • Aangepaste dimensies en statistieken toevoegen

Organische zoekbronnen aanpassen

Verkeer dat via de populairste zoekmachines binnenkomt op je website wordt automatisch door Google Analytics herkend als organisch, en het verkeer wordt aan deze bron toegeschreven. Maar wanneer het een minder bekende zoekmachine betreft, dan wordt het verkeer beschouwd als verwijzingsverkeer en komt het niet terecht in de rapportages voor organisch verkeer. Met behulp van deze nieuwe mogelijk kunt je zelf zoekmachines toevoegen aan de lijst met herkende zoekmachines.

Sessie- en campagnetime-outs verwerken

Sessies en campagnes worden door Google Analytics afgebroken nadat een vooraf bepaalde hoeveelheid tijd is verstreken. Met behulp van deze optie kunnen we zelf instellen hoe lang deze periode moet zijn. Standaard wordt een sessie na 30 minuten en een campagne na 6 maanden beëindigd. Mocht er een reden zijn om dit tijdsbestek te verkorten of te vergroten, dan kunnen we dit nu dus zelf regelen.

Verwijzingen uitsluiten

Verwijzingsverkeer is al het verkeer dat via een link op een andere website op jouw website terechtkomt. Dit verkeer wordt automatisch door Google Analytics herkend en wordt in de juiste rapportages geplaatst.

Maar wat als je veel verkeer krijgt van andere websites die ook van jou zijn? Of wat als je bezoekers moeten doorklikken naar een beveiligde website voor een betaling? Dit valt dan niet meer onder verwijzingsverkeer. Toch plaatst Google Analytics deze bezoekers wel onder deze noemer. Met behulp van deze nieuwe mogelijkheid kun je voorkomen dat bepaalde domeinen worden herkend als verwijzingsverkeer.

Zoektermen uitsluiten

Met behulp van deze mogelijkheid kun je voorkomen dat bepaalde zoekwoorden worden opgenomen in het Analytics-account. Als een bezoeker je website vindt met behulp van een uitgesloten zoekwoord, dan wordt dit verkeer niet opgenomen in de zoekverkeerrapportages. Zo kun je bijvoorbeeld je bedrijfsnaam of domeinnaam uitsluiten en wordt dit verkeer automatisch als direct verkeer beschouwd in plaats van organisch of betaald zoekverkeer.

Aangepaste dimensies of statistieken toevoegen

Met Universal Analytics kunnen we voortaan ook onze eigen dimensies en statistieken toevoegen. Deze worden op dezelfde manier bepaald als de standaard dimensies en statistieken, maar je kunt hier zelf bepalen welke informatie er getoond moet worden. Zo kun je data toevoegen die niet standaard in Google Analytics wordt getoond zoals leeftijd, geslacht of opleidingsniveau.

Het is zo eenvoudig als het aanmaken van de dimensie of de statistiek in Google Analytics. Zodra je een nieuwe mogelijkheid hebt aangemaakt moet er een stuk javascriptcode op de website worden geïmplementeerd zodat de data kan worden verzameld. Zodra de data in Analytics wordt getoond kun je de nieuwe dimensie of statistiek gebruiken zoals je ieder ander zou gebruiken.

Kortom, voldoende nieuwe opties en mogelijkheden. Het implementeren van Universal Analytics op je website is net zo simpel als de huidige implementatie van Google Analytics. Het echte feestje begint daarna pas, wanneer je aan de slag kunt met het specificeren van je verkeersbronnen en sessies en je eigen statistieken kan gaan toevoegen.

Ga ermee aan de slag en ervaar wat je er precies mee kunt. In de volgende blogpost kijken we naar de nieuwe rapportages die Universal Analytics ons biedt en hoe we daar praktisch mee kunnen omgaan.