Usability testing in Google Analytics door middel van Event Tracking

Google Analytics Event Tracking is een zeer handige en uitgebreide tool om het gedrag van de bezoeker van je website in kaart te brengen. Het simpelweg plakken van de Google Analytics code in je website om te kijken wat een bezoeker op je website uitspookt voldoet namelijk al lang niet meer.


Standaard logt Google Analytics prima het aantal bezochte pagina’s en een aantal andere basale zaken. Voorbeelden van zaken die niet standaard worden gemeten zijn:

  • Welke documenten er zijn gedownload;
  • het aantal clicks op mailto-links;
  • op welke externe links zijn geklikt;
  • of een filmpje van a tot z bekeken is, en
  • waar bezoekers vastlopen in een formulier.

Waarom Google Analytics Event Tracking gebruiken?
Bijna iedereen met een e-commerce website heeft met het volgende probleem te maken (gehad): 500 personen plaatsen je product in hun mandje, 450 klikken door naar de afrekenpagina, 100 personen vullen hun gegevens in en uiteindelijk betalen slechts 50 personen. Een beetje uitval is normaal, maar 90% zoals in bovenstaand voorbeeld is veel te veel. Wat gaat er dan precies fout? Staan er teveel onnodige velden in het formulier? Waar haakt de bezoeker precies af?

Door middel van de nieuwe Google Analytics functie “Event Tracking” is het mogelijk om dit invulgedrag van de bezoekers in kaart te brengen. Event Tracking is bedoeld om “on-page events” te meten.

Event Tracking bij Flash / AJAX of een formulier
Technologieën als Flash en AJAX maken het mogelijk om binnen een pagina verschillende handelingen uit te voeren zonder dat de gebruiker fysiek naar een nieuwe webpagina gaat. Om gedrag op websites met deze attributen beter in kaart te brengen, is Google nu met de functie “Event Tracking” gekomen. Event Tracking kan ook ge-/misbruikt worden om te kijken bij welk veld in een formulier het gros van de bezoekers afhaakt, want het invullen van een veld en het selecteren van een volgend veld kunnen ook als events gezien worden.

Door middel van een stukje JavaScript-code kan bijgehouden worden welk veld geselecteerd is en wanneer een gebruiker naar een volgend veld gaat met zijn cursor. Deze gegevens worden aan de achterkant naar Google Analytics gestuurd en verwerkt. Na verloop van tijd wordt in Google Analytics inzichtelijk bij welk veld de meeste gebruikers zijn afgehaakt. Mocht bijvoorbeeld blijken dat bij een invulveld als “Kenteken” 50% van de bezoekers afhaakt, dan kan het lonen eens te kijken of het echt nodig is dit veld mee te nemen.

Event Tracking kan dus gebruikt worden om het invulgedrag van gebruikers van je website te meten. Gebruik Event Tracking in formulieren als je signalen krijgt dat bezoekers niet converteren op je website.

Tip: Nadat inzichtelijk is gemaakt wat de knelpunten zijn in het formulier, kun je verschillende versies van een nieuw formulier maken en vervolgens door middel van de Google Website Optimizer de beste versie selecteren.