Van E-A-T naar E-E-A-T: wat is Google’s Page Experience update?
In het tijdperk van AI, vergeten we soms een beetje dat er nog iets anders belangrijks bestaat voor SEO: ranking factoren. Daarom neem ik je in deze eerste blog van een tweedelige serie mee in een ranking factor die ik zelf erg interessant vind: de Page Experience update. Terwijl iedereen waarschijnlijk al weet wat core web vitals zijn, wat destijds opgeblazen werd maar niet heel veel impact had op rankings, heeft de Page Experience update wel veel impact op je rankings. Ook interessant: waarom zou Google focussen op ranking factoren als het binnenkort de grootste shift in Search doorvoert? Nou, omdat de ranking factoren gewoon blijven bestaan. Ze worden straks alleen op een andere manier toegepast in zoeken.
Google voerde in zowel november als oktober core updates door (Experience, Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness). Zo snel achter elkaar komt vrijwel niet voor. Ook was er een aanpassing in de helpful content update in September, wat waardes heeft die overeenkomen met de experience update (Hier ga ik in mijn tweede blog op in). Alles wijst erop dat Google al aan het voorsorteren is op de Search Generative Experience (SGE) met al deze updates. Goed om dus op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen, als je straks aan de slag wil met SGE. Overigens is de Page Experience update niks nieuws, het werd in juni 2021 uitgerold. Door alle aanpassingen in het E-E-A-T algoritme (core updates) is het een mooi moment om er weer even bij stil te staan.
De Google Page Experience update: wat is het?
De Google Page Experience update is technisch gezien geen update. Het is hoe Google in het algemeen je site beoordeeld. Dit gebeurde al langer via de E-A-T (Expertise, Authoritativeness and Trustworthyness). Hier is nu dus een extra E van Experience aan toegevoegd: E-E-A-T. Het is daarmee een opvallende, gezien het dus enerzijds geen officiële update is, maar hoe Google fundamenteel naar een site kijkt. E-E-A-T is in feite een kapstok voor alle ranking factoren. Voor het gemak noemen we E-E-A-T een update, want hoe Google naar een site kijkt is dus eigenlijk in het fundament gewijzigd.
Het is dus in feite van dit:
Naar dit gegaan:
Daarbij opvallend: Trust heeft een centralere rol gekregen. Elke update moet zorgen voor meer vertrouwen bij de bezoeker van je site. Eerder was het niet duidelijk welke update nu het belangrijkste was, dit is een leuke en interessante verandering. Daarnaast als we inzoomen op waar de experience update voor staat, heeft het veel voeten in de aarde bij werkelijke updates die recent zijn uitgerold, namelijk:
- Helpful content update: Welke ervaring heeft iemand als hij/zij jouw stuk content leest? Is die ervaring positief? Beantwoordt het de vraag van de zoekopdracht?
- Reviews update(s): Welke ervaring heeft de schrijver met het product of de dienst die je aanbiedt? Een schrijver die ervaren is met het product of de dienst, kan vaak beter omschrijven waar het om gaat. Daarmee creëert deze auteur betere content en levert een betere experience voor de bezoeker.
Welke Google Page Experience factoren zijn er en waarom?
Er is een hele reeks door Google gegeven punten, die uitleggen wat de experience update inhoudt. Dit is verre van allesomvattend en zoomt alleen in op techniek, maar we kunnen er wel veel van leren. Uiteraard kun je deze punten op verschillende manieren beïnvloeden, daarover meer in mijn volgende blog. De punten van Google zijn:
- Do pages have good Core Web Vitals?
- Are pages served in a secure fashion?
- Does content display well for mobile devices when viewed on them?
- Does the content lack an excessive amount of ads that distract from or interfere with the main content?
- Do pages lack intrusive interstitials?
- How easily can visitors navigate to or locate the main content of your pages?
- Is the page designed so visitors can easily distinguish the main content from other content on your page?
Deze punten zijn dus vooral technisch, maar er zijn dus ook andere factoren, waaronder:
Deze zorgen ook al voor een betere experience. De experience update is dus niet alleen technisch, zoals op de voornaamste pagina van Google staat die de experience update omschrijft. Om het overzichtelijk te houden, ga ik hieronder in op de eerste (technische) punten die Google zelf noemt.
Core Web Vitals
Hierbij is dus ook al duidelijk dat Core Web Vitals maar een klein onderdeel is van de Google Page Experience update. Het gaat daarmee veel verder dan alleen de drie technische metrieken CLS, LCP en FID, waarbij FID in maart 2024 wordt vervangen door INP. Deze core web vitals zijn:
- Cumulative Layout Shift (CLS): Verschuift je pagina een stuk(je) tijdens het inladen van de site?
- First Input Delay (FID): Duurt het lang voor dat er data overkomt waar de gebruiker om vraagt?
- Largest Contentful Paint (LCP): Hoe lang duurt het voordat het grootste visuele stuk volledig is geladen?
- Interaction to Next Paint (INP): Hoe snel reageert de site op input van de gebruiker? Dit is niet alleen wachten op de data, maar meet ook hoe snel de site reageert. Dit is dus minder te vervalsen en dient als vervanging voor FID. Want: als je data hebt, betekent het nog niet dat de site visueel gereageerd heeft.
Dit zijn allemaal punten die technisch op te lossen zijn, maar niets hoeven te zeggen over de werkelijke ervaring van een gebruiker op de pagina. Uiteraard is het wel een logisch onderdeel van een experience, maar een technische oplossing is iets anders dan een website strategisch uitrollen die de gebruiker centraal stelt.
Opvallende technische factoren
Opvallend uit de lijst met punten van Google, vind ik vooral de focus om spammy sites tegen te gaan:
- Does the content lack an excessive amount of ads that distract from or interfere with the main content?
- Do pages lack intrusive interstitials?
Oftewel: heb je heel veel display ruimte op je site? Dit is dus negatief voor je site. Heb je veel pop-ups die voorkomen dat de gebruiker de content op je site ziet? Dit is ook negatief voor je site.
De experience update is dus in feite een mooie brug naar een holistische aanpak van SEO, namelijk:
- Hoe zorg je er niet alleen voor dat je site goed gevonden wordt? Maar hoe zorg je er ook voor dat een gebruiker graag terug komt?
Ik wil in ieder geval niet graag terug keren naar een site als ik scheel wordt van alle display advertenties (sorry collega’s van het display team). Als je dus als website eigenaar veel display ruimte hebt, is de experience update niet de update waar je op zit te wachten. Opvallend detail is dat Google zelf geld verdient met display advertenties via Performance Max en Google Display Network. Ach ja, Google is soms wat dubbel qua aanpak.
SEO’s invloed verruimt
De experience update is dus veel meer dan een update alleen. Het is een aanpassing in mentaliteit, namelijk: hoe kijk je naar je eigen site? Hoe kijkt een gebruiker naar je site? En heeft deze gebruiker daar een prettige interactie mee? Dit was iets, waar je tot bijna twee jaar geleden een UX-designer voor moest aanhaken. Nu valt het ook onder de noemer SEO. De pijlers: Techniek, Content en Autoriteit zijn dus eigenlijk een tikkie verouderd. Nu zien we vooral dit onder de invloed van SEO vallen:
SEO wordt daarmee een steeds integraler onderdeel van je marketing mix, de experience update is daar weer een mooi voorbeeld van.
Wil je nog meer weten over de experience update? Binnenkort komt er een vervolg op dit blog en zorg ik voor praktische tips, geef ik een kort inzicht in de helpful content update en geef ik een link tussen de experience update en de SGE. Ben je benieuwd hoe jouw website presteert of wil je graag de experience van je website verbeteren? Neem contact op, we helpen graag!