Verbeteringen in Google Analytics nieuwe versie

We hebben er hier op het TBlog onlangs al over bericht: de nieuwe versie van Google Analytics. Hoewel er ook enkele minpuntjes zijn, betekent deze nieuwe versie een behoorlijke verbeterslag t.o.v. oude versie op het gebied van usability. In deze blogpost bespreek ik de meest opvallende verbeteringen.

Nieuwe navigatie: duidelijker

De navigatie van het nieuwe Google Analytics is een stuk duidelijker en gebruiksvriendelijker. Je kunt sneller navigeren en de lay-out geeft meer mogelijkheden voor uitbreiding.

1. hoofdnavigatie.jpg

Menu: compacter, sneller

Het menu is ook enorm verbeterd en logischer ingedeeld. Het is compacter, werkt sneller met in- en uitklappen en hoofditems blijven openstaan (tenzij je dit zelf verandert). Verder is de indeling met enkele nieuwe namen opvallend: zo zijn Doelen en E-commerce verzameld onder het kopje Conversies.

2. subnavigatie.jpg

Verbeterde startpagina: goed overzicht

Het redesign van de startpagina met het accountoverzicht valt direct op. Als Google Analytics Certified Partner heeft Traffic Builders veel accounts onder 1 login staan. In de nieuwe versie zie je niet meer per account/profiel de eerste metrics staan. Dit is op zich geen probleem, uit ervaring blijkt dat je hier niet echt mee werkt.

Een groot voordeel van de nieuwe versie is dat je nu een snel en goed overzicht hebt van de accounts en de profielen, waarbij je de individuele accounts kunt open- en dichtklappen. Bovendien oogt het allemaal een stuk rustiger, wat werkzaamheden vergemakkelijkt.

3. startpagina accountoverzicht.jpg

Vanuit het accountoverzicht kun je via icoontjes nu direct naar het overzicht bezoekers, verkeersbronnen, inhoud of conversies (doelen) van een specifiek profiel. Dit scheelt veel klikken en dus tijd.

Nadeel: zoekfunctie onpraktisch

Een nadeel is de zoekfunctie van de upgrade van Google Analytics. Als je zoals wij bij Traffic Builders veel klanten in het account hebt staan,  wil je snel naar het betreffende account kunnen door de naam van de klant in het zoekveld in te vullen. Echter, in deze nieuwe versie kan dat niet. Je ziet de profielen niet terug in het overzicht als de klantnaam die je hebt ingegeven in het zoekveld, niet in de profielnaam terug komt. Wel zie je de klantnaam met de UA-code, maar deze is niet aanklikbaar c.q. open te klappen. Dit is dus absoluut voor verbetering vatbaar.

4. account en profielen.jpg

Betere dashboards, snellere rapporten

Met het tabje Dashboards klik je naar de dashboards van een specifiek profiel. In de oude versie van Google Analytics was er één dashboard per profiel. Dit onderdeel is enorm verbeterd. Je kunt nu meerdere dashboards per profiel maken. Ook binnen het dashboard is meer mogelijk: door het gebruik van widgets kun je nu snel en eenvoudig rapporten toevoegen, waarbij er keuze is uit 4 soorten rapporten:

  • absolute waarden
  • trend/tijdlijn grafiek
  • taartdiagram
  • alleen een tabel

Binnen het dashboard is het uiteraard mogelijk rapportjes te verplaatsen naar wens. Kortom, rapporten zijn sneller en eenvoudiger samen te stellen en er is meer datavisualisatie mogelijk per dashboard.

5. dashboard.jpg

Groot minpunt bij de dashboards

Het is niet mogelijk het dashboard te exporteren, niet in CSV, XML of zelfs in PDF. Aangezien de nieuwe versie nog in Bèta is, is het wellicht mogelijk dat dit nog verbeterd wordt. Ook kun je vanuit een rapport dit rapport niet meer toevoegen aan het dashboard, wat in de oude versie wel kon met een directe link. Nu dien je dus hetzelfde rapport aan te maken in het dashboard om het toe te kunnen voegen.

Rapporten: erg overzichtelijk

De rapporten hebben een positieve facelift ondergaan. Het is in mijn ogen een stuk overzichtelijker, waarbij er meer ruimte is voor de grafiek. De filteroptie staat nu boven de tabel i.p.v. er onder, wat de usability ten goede komt.

6. rapporten.jpg

 

Geavanceerde segmenten zijn eenvoudiger te maken en resultaten zie je gelijk terug in het rapport. Ook is het niet meer nodig om alle bezoek mee te nemen, wat in de oude versie bij meer dan 2 segmenten het geval was. In bovenstaand screenshot heb ik 3 segmenten toegevoegd, die overzichtelijk worden getoond.

 

Aangepaste rapporten: met specifieke filters

Met aangepaste rapporten kun je rapportages maken waarvoor je zelf de dimensies en metrieken kunt bepalen. Verbetering hierbij is dat je binnen het aangepaste rapport ook filters kunt toepassen, die specifiek voor dit rapport gelden.

7. aangepast rapport maken.jpg

 

Word-cloud visualisatie

Voor het rapport Verwijzende sites en Zoekwoordrapport is het nu ook mogelijk deze gegevens te visualiseren in een word-cloud. Dit gebeurt op basis van  visits, percentage nieuwe bezoeken, gemiddelde tijd op site,  bounceratepercentage of bekeken paginas per bezoek. De woorden die groter en dikker worden getoond komen meer voor dan woorden die kleiner worden getoond.

8. wordcloud.jpg

Events nu ook als doel instellen

Een van de grote voordelen van de nieuwe versie van Google Analytics is dat events nu ook als doel ingesteld kunnen worden. Bepaalde onderdelen worden als events gemeten. Denk hierbij aan het klikken op bepaalde banners, buttons, videos etc. Hiermee kan de factor engagement van een site in kaart worden gebracht. Met de nieuwe versie kunnen deze events ook als doel worden ingesteld, waardoor de conversies van deze events in kaart kunnen worden gebracht en op deze manier ook weer terug kunnen komen in de dashboards.

9. event als goal.jpg

Kortom

Hoewel er ook wat mindere punten zijn, is de nieuwe versie van Google Analytics een grote verbetering t.o.v. de oude versie qua lay-out, usability en mogelijkheden. De nieuwe versie is nog in Bèta en wordt nog verder doorontwikkeld. Ik verwacht dan ook dat bepaalde functionaliteiten, zoals exportmogelijkheden van de dashboards, alsnog ingebouwd gaan worden.

Zelf bèta-versie nieuwe Google Analytics uitproberen?

Heeft u al een Google Analytics-account en wilt u ook de nieuwe versie gebruiken? Dan kunt u hier de nieuwe versie (Bèta) aanvragen.