
We hebben er hier op het TBlog onlangs al over bericht: de nieuwe versie van Google Analytics. Hoewel er ook enkele minpuntjes zijn, betekent deze nieuwe versie een behoorlijke verbeterslag t.o.v. oude versie op het gebied van usability. In deze blogpost bespreek ik de meest opvallende verbeteringen.
Nieuwe navigatie: duidelijker
De navigatie van het nieuwe Google Analytics is een stuk duidelijker en gebruiksvriendelijker. Je kunt sneller navigeren en de lay-out geeft meer mogelijkheden voor uitbreiding.
Menu: compacter, sneller
Het menu is ook enorm verbeterd en logischer ingedeeld. Het is compacter, werkt sneller met in- en uitklappen en hoofditems blijven openstaan (tenzij je dit zelf verandert). Verder is de indeling met enkele nieuwe namen opvallend: zo zijn Doelen en E-commerce verzameld onder het kopje Conversies.
Verbeterde startpagina: goed overzicht
Het redesign van de startpagina met het accountoverzicht valt direct op. Als Google Analytics Certified Partner heeft Traffic Builders veel accounts onder 1 login staan. In de nieuwe versie zie je niet meer per account/profiel de eerste metrics staan. Dit is op zich geen probleem, uit ervaring blijkt dat je hier niet echt mee werkt.
Een groot voordeel van de nieuwe versie is dat je nu een snel en goed overzicht hebt van de accounts en de profielen, waarbij je de individuele accounts kunt open- en dichtklappen. Bovendien oogt het allemaal een stuk rustiger, wat werkzaamheden vergemakkelijkt.
Vanuit het accountoverzicht kun je via icoontjes nu direct naar het overzicht bezoekers, verkeersbronnen, inhoud of conversies (doelen) van een specifiek profiel. Dit scheelt veel klikken en dus tijd.
Nadeel: zoekfunctie onpraktisch
Een nadeel is de zoekfunctie van de upgrade van Google Analytics. Als je zoals wij bij Traffic Builders veel klanten in het account hebt staan, wil je snel naar het betreffende account kunnen door de naam van de klant in het zoekveld in te vullen. Echter, in deze nieuwe versie kan dat niet. Je ziet de profielen niet terug in het overzicht als de klantnaam die je hebt ingegeven in het zoekveld, niet in de profielnaam terug komt. Wel zie je de klantnaam met de UA-code, maar deze is niet aanklikbaar c.q. open te klappen. Dit is dus absoluut voor verbetering vatbaar.
Betere dashboards, snellere rapporten
Met het tabje Dashboards klik je naar de dashboards van een specifiek profiel. In de oude versie van Google Analytics was er één dashboard per profiel. Dit onderdeel is enorm verbeterd. Je kunt nu meerdere dashboards per profiel maken. Ook binnen het dashboard is meer mogelijk: door het gebruik van widgets kun je nu snel en eenvoudig rapporten toevoegen, waarbij er keuze is uit 4 soorten rapporten:
- absolute waarden
- trend/tijdlijn grafiek
- taartdiagram
- alleen een tabel
Binnen het dashboard is het uiteraard mogelijk rapportjes te verplaatsen naar wens. Kortom, rapporten zijn sneller en eenvoudiger samen te stellen en er is meer datavisualisatie mogelijk per dashboard.
Groot minpunt bij de dashboards
Het is niet mogelijk het dashboard te exporteren, niet in CSV, XML of zelfs in PDF. Aangezien de nieuwe versie nog in Bèta is, is het wellicht mogelijk dat dit nog verbeterd wordt. Ook kun je vanuit een rapport dit rapport niet meer toevoegen aan het dashboard, wat in de oude versie wel kon met een directe link. Nu dien je dus hetzelfde rapport aan te maken in het dashboard om het toe te kunnen voegen.
Rapporten: erg overzichtelijk
De rapporten hebben een positieve facelift ondergaan. Het is in mijn ogen een stuk overzichtelijker, waarbij er meer ruimte is voor de grafiek. De filteroptie staat nu boven de tabel i.p.v. er onder, wat de usability ten goede komt.
Geavanceerde segmenten zijn eenvoudiger te maken en resultaten zie je gelijk terug in het rapport. Ook is het niet meer nodig om alle bezoek mee te nemen, wat in de oude versie bij meer dan 2 segmenten het geval was. In bovenstaand screenshot heb ik 3 segmenten toegevoegd, die overzichtelijk worden getoond.
Aangepaste rapporten: met specifieke filters
Met aangepaste rapporten kun je rapportages maken waarvoor je zelf de dimensies en metrieken kunt bepalen. Verbetering hierbij is dat je binnen het aangepaste rapport ook filters kunt toepassen, die specifiek voor dit rapport gelden.
Word-cloud visualisatie
Voor het rapport Verwijzende sites en Zoekwoordrapport is het nu ook mogelijk deze gegevens te visualiseren in een word-cloud. Dit gebeurt op basis van visits, percentage nieuwe bezoeken, gemiddelde tijd op site, bounceratepercentage of bekeken paginas per bezoek. De woorden die groter en dikker worden getoond komen meer voor dan woorden die kleiner worden getoond.
Events nu ook als doel instellen
Een van de grote voordelen van de nieuwe versie van Google Analytics is dat events nu ook als doel ingesteld kunnen worden. Bepaalde onderdelen worden als events gemeten. Denk hierbij aan het klikken op bepaalde banners, buttons, videos etc. Hiermee kan de factor engagement van een site in kaart worden gebracht. Met de nieuwe versie kunnen deze events ook als doel worden ingesteld, waardoor de conversies van deze events in kaart kunnen worden gebracht en op deze manier ook weer terug kunnen komen in de dashboards.
Kortom
Hoewel er ook wat mindere punten zijn, is de nieuwe versie van Google Analytics een grote verbetering t.o.v. de oude versie qua lay-out, usability en mogelijkheden. De nieuwe versie is nog in Bèta en wordt nog verder doorontwikkeld. Ik verwacht dan ook dat bepaalde functionaliteiten, zoals exportmogelijkheden van de dashboards, alsnog ingebouwd gaan worden.
Zelf bèta-versie nieuwe Google Analytics uitproberen?
Heeft u al een Google Analytics-account en wilt u ook de nieuwe versie gebruiken? Dan kunt u hier de nieuwe versie (Bèta) aanvragen.
Ook voorop blijven lopen?
Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

Maak kennis met Felipe
Felipe werkt sinds januari 2011 bij Traffic Builders en vervult de functie van Digital Strategy Consultant. Ook geeft hij workshops en is bij SRM Opleidingen docent en mentor/coach voor de opleiding Online Marketeer B. In zijn vrije tijd speelt tennis en is hij verbonden aan een musical theatergroep.
Neem contact op met FelipeBlogartikelen
CXO (customer experience optimization): de belangrijkste trends in 2021
Cherrelle Akerina - 11 januari 2021Geschatte leestijd: 5 minuten In het marketinglandschap zien we ontwikkelingen die ook impact gaan hebben op het vlak van CXO, customer experience optimization. Naast de focus op de ervaring van…
Conversie-optimalisatie (CRO) trends in 2020
Joren van Gilst - 7 januari 2020Geschatte leestijd: 5 minuten Organisaties die in 2020 nóg meer rendement uit hun digital marketing inspanningen willen halen, doen er goed aan conversie-optimalisatie steviger in hun strategie te betrekken. Het…
Emerce Conversion 2019
Shirley van Haalem - 9 april 2019Geschatte leestijd: 5 minuten Emerce Conversion zit er alweer op. In mijn sessie deelde ik 5 CRO-eyeopeners die organisaties structureel meer ROI opleveren. Was jij erbij? Tof! Ook als je…
Emerce conversion 2019: conversie eye-openers
Sanne Maarsingh - 18 maart 2019Geschatte leestijd: 5 minuten Op 11 april is het tijd voor Emerce Conversion 2019. Hét event voor CRO-specialisten, usability experts en content specialisten. Emerce Conversion zet de beste sprekers op…
Landingspagina optimalisatie: 4 voordelen bij een hoog mediabudget
Joren van Gilst - 28 februari 2019Geschatte leestijd: 5 minuten Wat is de reden dat veel organisaties kiezen voor een hoog mediabudget om conversies binnen te halen, en dat niet gebruiken voor structurele landingspagina optimalisatie? Met…
Wat is Edge SEO? De Technische SEO Trend van 2019!
Robbert van Ekris - 15 februari 2019Geschatte leestijd: 5 minuten Edge SEO is een nieuwe trend binnen technische SEO, wat gebruik maakt van edge computing-technologieën om totale HTTP(s)-verzoeken (incl. URLs, status, headers en body content) aan…
Conversie optimalisatie in 2019 - Belangrijkste trends & onze visie
Shirley van Haalem - 14 januari 2019Geschatte leestijd: 5 minuten Digital marketeers die meer ROI uit hun online investeringen moeten halen, kunnen in 2019 niet meer om Conversion Rate Optimization (CRO) heen. Na een korte terugblik…
Geef een reactie