[Quick Win] Verdubbel de laadsnelheid van je website met PHP 7

Wat hebben gebruikers, marketeers en Googlebots met elkaar gemeen? Ze houden allemaal van snelle sites. Dit kunnen we niet vaak genoeg herhalen. Laadsnelheid zou continu op de planning moeten staan. Het kan altijd sneller en in de praktijk merken wij dat een website vaak langzamer wordt, na een periode van spints en updates, zonder focus op performance. Hosting zit niet stil, er komen constant nieuwe technologieën uit die je site sneller maken. Heb je geen gespecialiseerde hostingpartij of webbouwer, met de focus op snelheid, die jou proactief op de hoogte houdt van deze zaken? Dan is de kans groot dat je hier kansen laat liggen.

Vandaag een simpele tip: Heb je een site op PHP draaien? Dan heb je (met beetje geluk) een makkelijke te realiseren snelheidswinst door de update naar PHP 7.

Eén klik en je website laadt twee keer zo snel

php 7 instelling

Veel websites draaien stabiel op PHP 5.6, of oudere versies. Veel servers staan dan ook standaard ingesteld PHP 5.6.

Waarom is PHP 7 niet de standaard?

Hosters wachten meestal een lange tijd voordat ze een nieuwe PHP versie publiekelijk aanbieden. Aangezien nog lang niet alle sites, scripts en modules compatible zullen zijn. Wil je profiteren van PHP 7, dan moet je vaak zelf de instelling aanpassen in de beheeromgeving van het hostingpakket. Heb je geen gespecialiseerde hostingpartij, dan kan het zijn dat PHP 7 nog niet beschikbaar is.

Let op! Het grootste gevaar zijn compatibiliteitsproblemen met verouderde modules, plugins en scripts. Zorg dat alles op de meest recente stabiele versies draait en test van tevoren op een development omgeving.

Ben je over op PHP 7 en gaat er toch iets mis? Kan je meestal weer net zo gemakkelijk terug naar een oudere versie van PHP.

Waar komt die performance boost vandaan?

Stukje PHP geschiedenis (voor de geeks)

PHP 7 is gebaseerd op PHPNG (next generation). De PHPNG-engine vertaalt PHP eerst in machinecode (JIT (JIT (Just In Time) compilatie). Deze bytecode kan de processor veel efficiënter uitvoeren. De snelheidswinst kan in extreme gevallen oplopen naar 300%.

dikke-php-7

De developers achter PHP werden gedwongen deze functionaliteit door te voeren vanwege de concurrentie van HHVM, een open-source virtual machine gepubliceerd door Facebook. HHVM gebruikte al een tijd JIT om PHP (voor facebook.com) lekker snel te maken. Weinig Nederlandse hosters boden HHVM aan vanwege compatibiliteitsproblemen met bestaande PHP modules en scripts. PHP 7 is de veilige keuze. Naast de PHPNG-engine bevat PHP 7 voor programmeurs nog veel meer handige nieuwe features.

Benchmarks PHP 7 vs HHVM

php7 infographic

bron: zend.com

Tot slot

Ik hoop dat je hiermee uit de voeten kunt. Kom je zelf nog tips tegen om de laadsnelheid van je website te verbeteren of heb je vragen over dit artikel? Laat dan een bericht achter onder dit blog.  Zorg dat alles op de meest recente stabiele versies draait om problemen te voorkomen en test natuurlijk van tevoren op een development omgeving. Veel update-plezier!