Hoe maak je goede videocontent om mee te adverteren?

Video advertising is in de afgelopen jaren een groeiend kanaal geweest in het medialandschap. Daarom mag video niet meer ontbreken in de moderne mediastrategie. Videocontent is namelijk een perfect kanaal om door middel van beeld en geluid jouw merk of product kort uit te leggen. Maar tegenwoordig zijn er zoveel platformen waar je met jouw video kunt adverteren dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet! Vandaag behandelen we (Stephanie en ik) het maken van goed werkende videocontent om mee te adverteren. 

Dit blog maakt deel uit van een tweeluik waarin we de volgende onderwerpen uitleggen:

  • Waar goede online videocontent aan moet voldoen;
  • Welke platformen er zijn;
  • Wat de voor- en nadelen zijn van elk platform;
  • Wat per platform best practises zijn op het gebied van videocontent.

 Na het lezen van de reeks ben je in staat een goede videostrategie neer te zetten voor jouw merk/bedrijf. Vandaag focussen we ons op het ontwikkelen van goed werkende videocontent om mee te adverteren.

Online video is anders dan televisie

Als je denkt dat je de televisieadvertentie op precies dezelfde manier kunt wegzetten als een videoadvertentie op het internet, dan heb je het mis. Daarvoor is het medialandschap de afgelopen jaren te veel veranderd. Waar vroeger het hele gezin voor de televisie zat, kijken we tegenwoordig niet alleen naar de televisie maar zijn we ondertussen ook bezig met onze telefoon of tablet. Lineair tv-kijken wordt ingehaald door streamingdiensten als Netflix en velen kijken programma’s terug via Uitzending Gemist. Hierdoor is het bereik hoog maar de attentiewaarde lager.  

Behalve dat de attentie bij online video lager ligt, zijn er ook veel meer verschillende Social Media kanalen waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan: YouTube, Facebook, Instagram, Snapchat, LinkedIn, maar ook Twitter. In deel 2 van dit blog (houd het Traffic Builders-blog in de gaten) zullen we de voor- en nadelen van elk platform benoemen, zodat duidelijk wordt waar je jouw videoadvertentie het beste kunt wegzetten. In dit blog beginnen we met de videocreatives en hoe je deze het beste kunt optimaliseren voor elk platform. Belangrijk om te weten: het succes van je online videocampagne hangt voor 70% af van de kwaliteit van de creative.  Dit is zeker het geval wanneer de videoadvertentie skippable is, maar daar kun je ook heel creatief mee omgaan zoals in onderstaand voorbeeld. 

 

Het Video-ABCD

Voor het ontwikkelen van succesvolle online videocontent heeft Google de ABCD van video ontwikkeld. Dit model onderscheidt vier belangrijke punten om aan te denken bij het ontwikkelen van een succesvolle video:

  • Attention
  • Brand
  • Connect
  • Direct

Attention

Een goede video begint door direct de aandacht van de gebruiker te pakken en vast te houden. Dit begint bij de eerste beelden die je laat zien. Daarnaast helpt het ook om bekende personen in de video te gebruiken. Maar een van de belangrijkste factoren is de framing van de video. Videocontent waarbij het shot continu hetzelfde is, trekt een stuk minder aandacht dan een video waarbij de shots vanuit verschillende hoeken elkaar opvolgen.

Brand

Afhankelijk van het doel van je campagne is het in meerdere of mindere mate essentieel om jouw merk sterk naar voren te laten komen in de video. Bedenk waar in het tijdspad van de video je je merk terug wil laten komen. Heb je bijvoorbeeld als doel om de merkbekendheid (REACH) te vergroten, toon je merk dan zeker in de eerste paar seconden van de video. Wanneer je je merk pas later in de video terug laat komen, kan het zo zijn dat de gebruiker de video al heeft overgeslagen. Het gebruik van geluid, door bijvoorbeeld het benoemen van de merknaam, kan hier ook goed bij helpen.

Daarnaast is het belangrijk dat je je merk op een natuurlijke wijze laat terugkomen in de video. Op deze manier is het niet storend voor de gebruiker en blijven de gebruikers vaak langer kijken.

Als vuistregel kun je de volgende punten aanhouden:

  • Wanneer het doel merkbekendheid is: noem je merk dan vroeg en meerdere malen in de video.
  • Wanneer het doel een positieve houding t.o.v. een merk/product is: dan is een langere kijktijd meer van belang en is het interessanter om je merk natuurlijk terug te laten komen in de video. Toon bijvoorbeeld subtiel op de achtergrond jouw merk op één van jouw producten.

Connect

Maak met je advertentie een connectie met de gebruiker. Dit kun je doen met behulp van twee dingen: het gebruiken van emotie in de video en het vertellen van een duidelijk en pakkend verhaal (storytelling).

Humor en verdriet zijn twee zeer sterke emoties die goed toe te passen zijn in je video. Het onderstaande model helpt je om emoties te kiezen die je in je video kunt gebruiken. Door middel van onderzoek kun je achterhalen welke boodschap en emotie het beste resoneren bij jouw doelgroep. Vervolgens kun je de video aan een testpanel tonen en ze vragen welke emoties dit bij hen oproept. Op deze manier weet je zeker dat de video de juiste emotie en boodschap overbrengt op jouw doelgroep.

Emotion wheel

Direct

Tot slot: wees duidelijk in je video over de verwachtingen die je van de gebruiker hebt. Wil je dat ze na het uitkijken direct een product aanschaffen? Of moeten ze meer informatie bekijken op je website? Gebruik hiervoor ook de mogelijkheden die de verschillende platformen bieden, zoals de ‘lees meer’ of ‘shoppen’-buttons. 

Ontwikkel verschillende creatives

Een belangrijke tip die vaak wordt genegeerd is het advies om meerdere creatives te ontwikkelen. Wij raden aan om hier wel rekening mee te houden. Vaak wordt er verondersteld dat het erg duur is om verschillende video’s te schieten en wordt er daarom maar één versie ontwikkeld. Zonde. Want als je maar één videoadvertentie hebt, ben je compleet afhankelijk van hoe goed die video is. Wanneer je meerdere versies ontwikkelt, kun je de prestaties van je campagne tweaken door de best presterende versie meer te gaan gebruiken. Zo’n aanpassing hoeft niet per se duur te zijn. Vaak is het mogelijk om met behulp van animaties extra informatie toe te voegen die nuttig kan zijn voor de gebruiker. Bijvoorbeeld met extra begin- of eindanimaties. Dit hoeft geen gat in het productiebudget te slaan. Daarnaast gaat het bij videocampagnes vaak om een groter mediabudget waardoor de productiekosten van de video minder drukken op het totale mediabudget. Tot slot is het ook van belang om goed na te denken hoe je je video kunt aanpassen aan het platform waar je de video inzet. In de onderstaande alinea’s vind je hierover een aantal tips.

Tips: Videocontent voor Social Media

Tegenwoordig scrolt iedereen als een speer door zijn tijdlijn. Gemiddeld blijven social mediagebruikers zo’n 1.7 seconden hangen bij een stukje content voordat ze doorscrollen naar het volgende artikel of de volgende video in hun feed. Bij Snapchat, Facebook- en Insta Stories gaat dit soms nog sneller. Om impressies en betrokkenheid te genereren, moet je jouw eerste paar seconden zo aantrekkelijk mogelijk maken zodat de gebruikers de video niet kunnen negeren.

De eerste paar seconden zijn heilig!

Een goede eerste indruk maakt het verschil. Begin daarom direct met beelden waardoor je meteen de aandacht weet vast te houden. Trigger ze om de hele video te kijken, ook als de clue pas aan het einde wordt meegegeven. Zonder een pakkend begin in de eerste paar seconden, bekijkt jouw potentiële klant alweer de volgende video in zijn feed. Zorg voor herkenning van jouw merk, zodat de gebruiker snel weet waar het over gaat of wat de boodschap is. Nog geen idee hoe je jouw doelgroep het beste kunt pakken? Start een A/B-test met twee verschillende beginscènes om te testen wat jouw doelgroep aantrekt.

Wees begrijpbaar zonder geluid

Wist je dat 85% van de Facebook-gebruikers video’s bekijkt met het geluid uit? Kies daarom voor ondertiteling of bijschriften.  Dit betekent niet dat het toevoegen van geluid niet nodig is. Geluid en vooral geluidseffecten vormen een belangrijk onderdeel van elke goede video en mogen niet ontbreken. Voeg dus altijd geluid toe om de ervaring te verbeteren van de 15% die wel met geluid kijkt! Hetzelfde geldt voor de kanalen LinkedIn en Instagram, ook hier wordt vaak zonder geluid gekeken. Daarentegen bekijkt tweederde van Snapchat-gebruikers video’s met geluid aan. Hier is het dus een échte must om geluid aan je video toe te voegen!

Bron: Facebook Ad Heineken

‘Thinking Mobile’

Aangezien de meeste gebruikers social media via hun telefoon gebruiken, wil je dat ook de mobiele gebruiker de video goed ervaart. Denk daarom ook na over de verschillende factoren zoals videolengte en videoformaat, die belangrijk zijn voor een mobiele gebruiker.

Opnameformaat: verticaal vs. vierkant

Het formaat is erg afhankelijk van het type device, het type kanaal en wat voor type videoadvertentie je wilt inzetten. Door de opkomst van mobiele gebruikers vindt een verschuiving plaats van horizontale (16:9) naar verticale (9:16) videocontent. Verticale video’s blijken effectiever op mobiele apparaten (waar Instagram slim op in heeft gespeeld met IGTV). Gebruikers hoeven namelijk hun scherm niet te draaien. Meer schermruimte voor de videoadvertentie betekent dat de visuals en tekst meer aandacht trekken en makkelijker leesbaar zijn!

Naast verticale formaten zijn ook de vierkante video’s (1:1) in opkomst. Het voordeel hiervan is dat het goed wordt weergegeven op ieder mobiel apparaat, ongeacht welk merk of model. Ook hier hoeft het scherm niet gedraaid te worden bij het bekijken van de visual. Daarnaast staat de video prominenter in beeld ten opzichte van horizontale video’s. Vierkante video’s werken daarnaast ook goed op desktop, terwijl dit bij verticale video’s niet altijd het geval is.

Bron: Sprout Social

Tot slot: wees creatief

Naast de typische videoadvertenties die je gewend bent, kun je vierkante video’s ook toevoegen aan een carrousel- of canvasadvertenties. Zoals je kunt zien in het voorbeeld van Adidas, kun je dit inzetten om jouw ‘saaie’ productfoto’s tot leven te brengen:

Bron: Facebook Ad Adidas

Anderzijds kun je dit ook inzetten als een branding advertentie. Zoals hieronder een voorbeeld van Redbull, zij hebben tijdens het WK op een spelende wijze een branding carrouseladvertentie ingezet:  

Bron: Facebook Ad Redbull

Videocontent voor YouTube

Met het ABCD-model kun je al aardig ver komen in het maken van een goede creative. Maar ook YouTube kent een aantal best-practices die je kunt toepassen om je advertentie nog aantrekkelijker te maken voor de gebruiker. Zet bijvoorbeeld geen opvallende buttons of tekst rechtsonder in je video. Hier wordt namelijk altijd de skip-button vertoond. Of je kunt hier slim gebruik van maken zoals je eerder in dit blog kon lezen.

Je betaalt niet als de gebruiker je video skipt

In de onderstaande video die al wat ouder is, maakt ABN AMRO slim gebruik van het feit dat ze niet hoeven te betalen voor kijkers die de video al na vijf seconden skippen. Door in de eerste vijf seconden te vragen of de gebruiker wel of geen huis wilt kopen, maken ze direct onderscheid tussen de relevante en niet-relevante doelgroep.

Maak je video niet te lang, tenzij……

Hoewel vaak wordt aangeraden om een trueview advertentie niet langer dan 30-seconden te laten duren, is IKEA daar in de onderstaande video’s vanaf gestapt. Aan het begin van de advertentie wordt al duidelijk dat de gebruiker kan skippen. Dit triggert om door te kijken naar de video’s waarin we naar gewone mensen kijken die alledaagse activiteiten uitvoeren. Deze interessante aanpak had als gevolg dat de video’s gemiddeld drie minuten werd gekeken en leverde een uitkijkratio van ruim 39% op!

Videostrategie

Tot zover het ABCD-model en de eerste tips voor jouw videostrategie. Nu de vraag: op welk platform ga je adverteren met jouw merk? In ons volgende blog gaan we hier dieper op in. Houd dit blog dus goed in de gaten. Kun je niet wachten? Neem dan contact met ons op of laat een reactie achter. We denken ook graag mee over je nieuwe videocampagnes en -strategie!