Video machtiger dan de pen

Ook atijd gedacht dat de pen machtiger is dan het zwaard? Nou dan hebben we het mis, want video's (filmpjes) gaan Google domineren. Althans, als we Loren Feldman van 1938 Media moeten geloven. Als gevolg van de komst van Google univeral Search wordt alle content uit Google's Verticals (afbeeldingen, kaarten, boeken en video) samengevoegd en gerangschikt in de reguliere websearch. Een bijzondere ontwikkeling aangezien het antwoord geeft op de vraag in welke richting Google's zoekstrategie zich gaat ontwikkelen. Kortom: content hoeft dus niet langer geschreven te zijn om een hoge ranking te behalen.

Cameras ready
Dus, seo copywriters, houd je camera in de aanslag, want het is niet langer gegarandeerd dat goede zoekmachinevriendelijke (geschreven) content beter wordt gewaardeerd dan bijvoorbeeld een video. En de komst van Google Universal Search is daar verantwoordelijk voor. Zoals al op Edwords.nl word vermeld, is Univeral Search een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van Google. De hoofdzoekmachine van Google wordt hoe langer hoe meer verrijkt met content uit de verticals van Google. Een zoekopdracht kan dus gemengde resultaten opleveren. Een mix van afbeeldingen, boeken, Google Maps, Google News en last but not least: Google Video.

De eerste resultaten hiervan zijn al zichtbaar. En hier. Uiteraard houden we meer in het oog springende resultaten nauwlettend in de gaten.

Personal Search
De wijzigingen in de grootste moneymaker (www.google.com) van Google komt onverwacht. Omdat het bedrijf Google zo groot is geworden, achtte iedereen de kans klein dat de indexocraat ook maar iets aan de bedrijfsfilosofie zou veranderen, namelijk die van een zo eenvoudig mogelijke gebruikerservaring van search. Als er al een mogelijke richting aan te wijzen was, zou dat de komst van Personal Search zijn. Nu wordt deze suggesties alleen maar krachtiger. Want met het aanbieden van al deze content wordt de relevantie van content steeds persoonlijker.

Lees daarvoor ook de post van Gord Hotchkiss.

Motieven
De motieven achter Universal Search zijn uiteraard kapitalistisch van aard. Enerzijds gaat Google met Universal Search de concurrentie aan met de verticals. Zeker omdat sommige verticals van Google (nog) niet zo goed zijn als anderen. Anderzijds is het verbeteren van de gebruikerservaring van search nog altijd het doel. Dus heb je goede content en wil je je podium zo groot mogelijk maken? Probeer dan slim om te gaan met video, nieuws, afbeeldingen en je bedrijfsgegevens via Google Local. Om maar meteen te beginnen met video, hier de officiele instructies.

Een ander motief is uiteraard de advertentiemarkt. Zoals Loren Feldman al opmerkt: video's converteren gewoon beter. Het is dus niet zo gek dat de focus wordt gelegd op contextual video aanbod. De eerste tests zijn reeds begonnen.

Seo copywriter
Betekent dit het einde van de seo copywriter? Ja en nee. Ja, omdat de 'good days' van seo copywriters voorbij zijn waarbij je redelijk goed kon inschatten waarom de ene pagina een hogere/lagere positie verkreeg dan de jouwe. En nee: seo copywriting wordt meer en meer een specialisme waarbij goed geschreven content hand in hand zal gaan met filmpjes en afbeeldingen. Want de manier waarop Google het onderwerp van een video zal indexeren, wordt uiteraard ook aan de hand van geschreven content bepaald die samen met de video wordt gepresenteerd. Maar dat het vak gaat veranderen staat inmiddels wel vast. Dus wil je als webmaster/copywriter meegaan met deze ontwikkeling dan mogen we gaan beginnen met nadenken over waardevolle video-content. Houdt daarbij ook rekening met nieuwe optimalisatie technieken (Video Optimization), want tekst zal niet voldoende zijn. Juist bij het ranken van video's zullen populariteits-metrieken (links, views, ratings) een belangrijke rol gaan spelen.