Vier creatieve ideeën om doelgroeptargeting in te zetten via Google AdWords

Doelgroeptargeting verandert continu en wordt nog steeds uitgebreid. Het kan toegepast worden op onder andere de volgende manieren:

  • Een eigen doelgroep maken en deze targeten binnen het zoeknetwerk
  • Targeten via similar audience lijsten op mensen vergelijkbaar met jouw doelgroep
  • Via klantenmatch, waarbij gepersonaliseerde advertenties worden getoond aan klanten o.b.v. hun gegevens die eerder met Google zijn gedeeld

In dit artikel geef ik vier tips hoe je doelgroeptargeting nog meer kan gebruiken. Zodat je daarmee jouw campagnes kan optimaliseren en het budget optimaal kan benutten.  Met de aankomende AVG-GDPR wetgeving is het belangrijk dat je aan alle nieuwe voorwaarden voldoet. Lees in dit blog geschreven door mijn collega Mitchell, waar je aan moet voldoen voordat je gebruik mag maken van doelgroeptargeting.

Doelgroeptargeting Google AdWords

Doelgroeptargeting: wat is het en wanneer zet je het in?

Allereerst zal ik meer uitleg geven over doelgroeptargeting. Met doelgroeptargeting kan je nauwkeuriger kiezen wie jouw advertenties ziet. Bereik bijvoorbeeld mensen die eerder interesse getoond hebben in de producten en/of diensten die jij aanbiedt. Ook kan er beter ingespeeld worden op de intentie van de zoeker. Op basis van de verkregen informatie kan je dan jouw campagnes verbeteren.

Voorheen werd er met verschillende zoekwoorden geprobeerd de zoekintentie te achterhalen, ontzettend lastig aangezien iedereen anders zoekt. Iemand die zoekt op ‘laptop kopen’ kan zich alsnog bevinden in de oriëntatiefase. Met doelgroeptargeting is het een stuk eenvoudiger om de zoekintentie te achterhalen en hierop in te spelen. Hieronder volgen een aantal tips hoe je doelgroeptargeting kan inzetten.

Zet RLSA lijsten effectiever in

Remarketing Lists for Search Ads is een functionaliteit binnen AdWords welke het mogelijk maakt om 1) anders te bieden op mensen die je website eerder hebben bezocht en/of 2) een andere tekst te laten zien aan mensen die je website eerder hebben bezocht

Target (oud)klanten

Indien het gebruikelijk is binnen jouw branche kan je (voormalig) klanten targeten die zoeken naar jouw concurrenten. Maak een doelgroep aan met klanten die minimaal een x bedrag hebben besteed op jouw website. Deze doelgroep target je in een aparte campagne via “Target & bieden”. Voeg vervolgens de namen van concurrenten toe als zoekwoorden en voeg een aparte advertentie toe. Zet bijvoorbeeld in de advertentietekst dat (terugkerende) klanten 10% korting krijgen op hun volgende aankoop. Let er wel op dat je niet de naam van jouw concurrent(en) gebruikt in de advertentie.

Met deze strategie kan je voorkomen dat goed converterende klanten overstappen naar de concurrent.

Doelgroep voor oud klanten

Maak aparte doelgroepen voor converterende en niet-converterende klanten

Een andere optie is het anders benaderen van converterende klanten ten opzichte van niet-converterende bezoekers. Converterende klanten bieden mogelijkheden voor het opbouwen van een goede relatie welke kan leiden tot meer conversies en goede mond-tot-mond reclame. Zo kan je hen benaderen met aparte sitelinks waarbij ze geleidt worden naar FAQ pagina’s. Een software- of elektronisch product kan na aanschaf nog veel vragen oproepen. Door hier goed uitleg over te geven kan de klanttevredenheid vergroot worden. Via aparte advertenties kan je ook sturen op extra ‘soft’ conversies zoals nieuwsbriefaanmeldingen. Verder kunnen accessoires aangeboden worden aan bestaande klanten via een aparte campagne (zoals een harde schijf, printer etc.)

Maak aparte doelgroepen op basis van geslacht en categorieën op de website

Bestaat jouw website uit meerdere categorieën op het gebied van bijvoorbeeld kleding of elektronica? Maak dan verschillende doelgroepen aan op basis van bezoekers die pagina’s uit de betreffende categorie hebben bezocht. Het voordeel hiervan is dat je eerder de koopintentie van de websitebezoekers kan achterhalen en hier teksten op kan aanpassen. Zie je dat een man pagina’s bezoekt omtrent vrouwenoorbellen, dan zou je kunnen stellen dat het gaat om een cadeau. Wijzig dan de advertentietekst naar: ‘De droomoorbellen van iedere vrouw’.

Combineer jouw Social Kanalen met RLSA lijsten

Vaak hebben adverteerders alleen doelgroepen zoals “alle gebruikers” en “geconverteerde bezoekers” toegevoegd aan hun search campagnes, terwijl ze tegelijkertijd ook adverteren op kanalen zoals Facebook en Instagram. Zonde om hier niks mee te doen!

RLSA maakt het namelijk mogelijk om social kanalen en search beter op elkaar aan te laten sluiten. Zo is het in Facebook bijvoorbeeld mogelijk om mensen te targeten op basis van interesses, gelikete pagina’s, beroep etc. Social is daarom een ideaal kanaal om een hele specifieke doelgroep te benaderen welke potentieel interesse hebben in het product / dienst die jij aanbiedt. Binnen search zou je daar vervolgens weer op in kunnen spelen door een doelgroep aan te maken van mensen welke via een specifieke social campagne op de website zijn gekomen.

Ervan uitgaande dat mensen welke via social op je website zijn gekomen een grotere conversiekans hebben dan mensen die deze stap nog niet hebben gedaan zou je in AdWords een losse campagne op kunnen stellen met daarin specifiekere advertenties en eventueel algemenere / generiekere zoekwoorden. Op die manier bundel je de krachten van je social uitingen en Google AdWords en kan je ervoor zorgen dat jouw advertenties er meer uitspringen t.o.v. die van je concurrent. Een onderschatte techniek welke bij ons tot goede resultaten leidt!

Conclusie

Adverteren via Google wordt steeds duurder, vooral gezien de grote hoeveelheid concurrenten. Doelgroeptargeting biedt mogelijkheden om meer te halen uit jouw campagnes en jouw doelgroep beter te bereiken. Heb jij andere tips voor het toepassen van doelgroeptargeting? Laat het ons weten in de comments,  mocht je vragen hebben dan kun je uiteraard contact met ons opnemen.