Terugblik op vijftien jaar Traffic Builders

Ruim 15 jaar geleden startte ik Traffic Builders vanaf de zolderkamer van mijn ouderlijk huis in het ‘pittoreske’ Almere. Eigenlijk vanuit de overtuiging of misschien wel arrogantie dat online marketing en specifiek de vindbaarheid van websites in zoekmachines als Ilse, AltaVista en DirectHit beter kon. Google AdWords bestond nog niet in Nederland en Ilse.nl was met een marktaandeel van meer dan 30% nog de grootste zoekmachine. Inmiddels is Traffic Builders uitgegroeid van toonaangevend zoekmachinemarketingspecialist tot één van de meest vooraanstaande gespecialiseerde online marketingbureaus van Nederland. In deze post een korte terugblik op het hoe, wat en vooral het waarom van Traffic Builders.  

Full-service vs. specialist

De eerste 10 jaar hebben we ons vooral gericht op SEO, SEA, webanalytics en conversie-optimalisatie. Zelfs toen onze directe concullega’s zich meer gingen richten op het aanbieden van een full-service concept binnen online marketing bleven wij bij ons specialisme. Ik weet nog wel dat ik ooit hierover sprak met de directeur van één van deze bureaus. Toen ik hem vroeg of hij niet bang was dat kwaliteit van dienstverlening zou leiden onder de diversificatie van diensten, was zijn antwoord dat hij liever alle disciplines een 7 scoorde met een breed dienstenaanbod. Vanaf dat moment wist ik zeker dat wij, zeker met de omvang die we toen hadden, specialist moesten blijven. Alleen dan konden we naar onze overtuiging invulling geven aan onze ambitie om de beste te zijn en te blijven in wat we doen.

Maar marketing is transitie. De afgelopen jaren heeft Traffic Builders zich kunnen ontwikkelen van zoekmachinemarketingspecialist tot gespecialiseerd online marketingbureau. Enerzijds omdat de bedrijfsomvang dat aankon zonder de kwaliteit van onze dienstverlening teniet te doen.  Maar ook omdat technologische ontwikkelingen op het gebied van onder andere programmatic display en conversie-attributie het mogelijk maakten om veel meer synergie uit de diversiteit aan online marketingkanalen te halen .

Ondanks de verbreding van onze expertisegebieden maken we nog altijd heel bewust de keuze om bepaalde expertisegebieden wel of niet aan te bieden. Zo zijn e-mail marketing en affiliate marketing kanalen die absoluut thuis horen in de meeste online marketingstrategieën, maar kiezen wij er bewust voor op deze vlakken samen te werken met gespecialiseerde partners. En wanneer we binnen voor ons relatief nieuwe disciplines niet de kwaliteit kunnen bieden waar we voor staan, stoten we deze af. Onze positionering is dan ook heel bewust die van een gespecialiseerd online marketingbureau, in plaats van die van een full service mediabureau.

onwijs Trots

Natuurlijk ben ik onwijs trots op wat we met z’n allen hebben bereikt. Trots op hoe we de organisatie hebben laten groeien tot waar we nu staan en de persoonlijke ontwikkeling van mensen die die groei mogelijk heeft gemaakt. Trots op de opdrachtgevers waar we mee mogen samenwerken, voor velen van hen zelfs al vele jaren. Trots op het feit dat onze consultants de volledige minor Online Marketing aan Hogeschool Windesheim Flevoland verzorgen en we zo een actieve bijdrage leveren aan het kennisniveau van de marketeers van de toekomst.

Maar een collega vroeg mij laatst waar ik nu het méést trots op ben. En daar hoefde ik niet lang over na te denken. Want waar ik het meest trots op ben is dat we hebben vastgehouden aan de kernwaarden die in onze optiek zo belangrijk zijn voor ons succes. Dan heb ik het niet alleen over onze ambitie om de beste te willen zijn en te blijven binnen onze expertisegebieden. Maar over de manier waarop we dat hebben gedaan.

Ons DNA

Het DNA van een kleine organisatie is al snel een afspiegeling van wie je bent als ondernemer. Maar vasthouden aan dat DNA en de kernwaarden je voor ogen hebt binnen een groeiende organisatie is soms een hele uitdaging. En in alle eerlijkheid: het is ons in het verleden ook niet altijd gelukt. De grootste fouten die ik persoonlijk heb gemaakt in de afgelopen 15 jaar liggen dan ook absoluut op dit vlak. Maar fouten zijn er om van te leren.

De bedrijfscultuur binnen Traffic Builders laat zich het beste omschrijven als “work hard, play hard”. Zo hadden we in mei dit jaar een bijzonder bedrijfsuitje in het kader van het 15-jarig bestaan en gingen we met het hele team een weekend naar Mallorca. Dat is an sich al bijzonder, maar het meest bijzondere vond ik toch wel dat het voor mij persoonlijk echt voelde alsof ik met vrienden op vakantie was. En dat gevoel hadden we allemaal.Teamuitje Traffic Builders

Mensen komen bij ons werken om kennis en ervaring op te doen bij één van de beste online bureaus van Nederland. Of om te kunnen werken voor verschillende opdrachtgevers in een diversiteit aan branches. Maar mensen blijven in vergelijking met andere bureaus langer bij ons werken vanwege de onderlinge sfeer, de loyaliteit aan elkaar en de kernwaarden waar we voor staan. En dat ondanks het feit dat sommige consultants tot wel 15x per week worden benaderd voor andere functies.

onze ambitie

Had ik 15 jaar geleden gedacht dat we nu hier zouden staan? Het antwoord is nee. Ik had gehoopt al verder te zijn. Vorige week vierden we dan ook niet alleen wat we in de afgelopen 15 jaar hebben bereikt, maar vooral wat we de komende jaren nog gaan bereiken. Want het vakgebied marketing digitaliseert in rap tempo; grenzen tussen online en offline vervagen en massa mediakanalen bestaan straks niet meer in hun huidige vorm. Binnen afzienbare tijd is het heel gewoon om traditionele ‘offline’ marketing kanalen, zoals radio, TV en outdoor advertising digitaal in te kopen en je doelgroep veel beter te targeten.

Bij Traffic Builders geloven we dat marketing en salesactiviteiten pas echt succesvol kunnen zijn wanneer alle kanalen uit de marketingmix optimaal aansluiten op het koopproces van je doelgroep. Wanneer alle marketingkanalen worden  ingezet vanuit één integrale, holistische strategie. Daarvoor ontwikkelden we ook het REAN model waar veel van onze opdrachtgevers inmiddels mee bekend zijn. Vanuit deze overtuiging beredenerend is het niet ondenkbaar dat we in de nabije toekomst onze expertises verder zullen uitbreiden. Mits we de kwaliteit van dienstverlening kunnen borgen natuurlijk. En zo blijven we onszelf ontwikkelen, groeien wij mee met onze opdrachtgevers en onze opdrachtgevers met ons.

Tot slot..

Via deze weg wil ik onze opdrachtgevers, partners en leveranciers hartelijk danken voor hun vertrouwen, loyaliteit en plezierige samenwerking. En natuurlijk mijn partner Anja voor de vrijheid die ze me geeft om mijn ambities te realiseren en de vrijheid die ze me ontneemt om me eraan te helpen herinneren dat er ook meer is dan werk alleen. Maar vooral alle medewerkers en oud-medewerkers die het succes van Traffic Builders mogelijk maken of hebben gemaakt. Waar we nu staan is een team effort. Ik ben onwijs trots op jullie en kijk ernaar uit komende jaren onze gezamenlijke ambities te realiseren.