Visual Website Optimizer: interview met ontwikkelaar Paras Chopra
Paras Chopra is de ontwikkelaar van de Visual Website Optimizer (VWO), een testing tool die begin 2009 is geïntroduceerd als alternatief voor de (in 2006 geïntroduceerde) Google Website Optimizer. Met beide (gratis) tools zijn vele testen mogelijk in het kader van conversie-optimalisatie van websites. Traffic Builders zet de VWO voor verschillende klanten in als alternatief voor de Google-tool. Toen wij de mogelijkheid hadden Paras Chopra te spreken, lieten we die niet lopen.
Je hebt de – inmiddels al behoorlijk populaire – Visual Website Optimizer ontwikkeld. Kun je vertellen waarom je hiermee aan de slag bent gegaan?
Voordat we begonnen met de ontwikkeling van de Visual Website Optimizer (VWO), maakten mijn team van medewerkers en ik gebruik van de Google Website Optimizer (GWO) voor A/B-testing. Deze tool bleek lastig in gebruik. Ondanks dat we voldoende technische kennis hebben, hadden we soms moeite om een eenvoudige A/B-test live te zetten. Daarnaast waren we het al snel zat om voor iedere test weer nieuwe codes te moeten aanmaken. Verder bleek de GWO lastig in het gebruik voor onze marketingafdeling; ze waren voor de ontwikkeling van een test sterk afhankelijk van de IT-afdeling. Onze conversie-optimalisatietrajecten werden door al deze problemen behoorlijk vertraagd. Al met al dus veel redenen waarom we al vrij snel niet tevreden waren met de Google Website Optimizer.
Aangezien we zelf dus zoveel moeite hadden met de GWO, leek het ons niet onwaarschijnlijk dat dit ook voor veel anderen zou gelden. We hebben onze eigen ervaringen met testing tools vervolgens gebruikt om onze frustraties en uitdagingen te tackelen. We besloten een eigen, betere tool te bouwen. Dat werd dus de Visual Website Optimizer, het eerste product van mijn nieuwe bedrijf Wingify.
Introductievideo Visual Website Optimizer:
Hoe heb je de eindgebruiker betrokken bij de ontwikkeling van de Visual Website Optimizer?
Al vanaf de eerste proof of concept -versie van de Visual Website Optimizer is iedere lancering van een nieuwe functionaliteit gestoeld op gebruikersfeedback. We proberen als organisatie zo transparant mogelijk te zijn en bieden gebruikers op zoveel mogelijk momenten de kans om feedback te geven. Zo wordt in onze e-mail communicatie, nieuwsbrieven, blog en herinneringsmail e.d. altijd gevraagd om feedback van de eindgebruiker.
Een andere manier waarop wij eindgebruikers betrekken bij het ontwikkelingsproces, is door in onze nieuwsbrieven duidelijk aan te geven welke features wij (voornemens zijn te) gaan ontwikkelen. Op deze manier hebben gebruikers directe invloed op de ontwikkeling van nieuwe features, zelfs voordat de functionaliteit ontwikkeld wordt.
Dus er is én wordt met voorbedachte rade echt iets met gebruikersfeedback gedaan?
Inderdaad. Vanuit hun persoonlijke ervaring met andere bedrijven gaan gebruikers van VWO er nogal eens vanuit dat hun feedback in een zwart gat beland. Dat is zeker niet het geval. Wij doen ons best om gebruikers met ons te laten communiceren. Op iedere e-mail van een gebruiker wordt binnen enkele uren na verzending een reactie verstuurd. We zorgen ervoor dat de gesuggereerde feature wordt ontwikkeld, ook al zou deze in eerste instantie alleen voor de specifieke gebruiker interessant kunnen zijn. We zijn dus een bedrijf dat wordt gestuurd door eindgebruikers.
Als je nu terugkijkt, wat zijn dan de grootste uitdagingen geweest tijdens de ontwikkeling van de Visual Website Optimizer?
Mensen uitleggen wat A/B-testen nu eigenlijk inhoudt, dat was een enorme uitdaging. Ondanks dat het concept van A/B-testen vrij eenvoudig is, wordt het begrip a/b-testing als geeky beschouwd. Sterker nog, buiten onze eigen kringetje zal het concept s werelds meest eenvoudige a/b-testing tool niet heel veel betekenen voor mensen, aangezien ze niet weten wat het precies inhoudt en hoe het ze kan helpen. Dankzij de enorme potentie zal A/B-testen, daarvan ben ik overtuigd, net zo mainstream en populair worden als SEO of web analytics.
Zeker, A/B-testing heeft potentie. Maar hoe haak je daar dan precies op in met de VWO?
Met de VWO willen wij A/B-testen naar miljoenen online bedrijven krijgen. Onze verantwoordelijkheid is tweeledig. We willen een geweldige a/b-testing tool ontwikkelen, maar daarnaast willen we ook aan de wereld laten zien waar het nu precies om draait bij a/b-testing. Op het gebied van kennisdeling dragen we ons steentje bij door artikelen te schrijven en cases te publiceren op ons blog.
Wat zijn jouw favoriete functionaliteiten van de Visual Website Optimizer? En waarom?
Mijn persoonlijke favoriet is de visual designerDeze gebruik ik wanneer ik binnen vijf minuten een nieuwe test wil ontwikkelen. Aangezien we de algemene VWO-code al op de website hebben staan, kunnen we snel en eenvoudig een test doen op een nieuwe paginatitel of layout. Er is dus geen gedoe met het implementeren van codes of de mensen van de IT-afdeling. Samenvattend: de eenvoudige code implementatie en intuïtieve manier van tests ontwikkelen via de designer interface zijn mijn favoriete features.
Tenslotte: de nieuwste features in de Visual Website Optimizer. Wat kun je ons hierover vertellen?
Een recent toegevoegde feature is de clickmap/heatmap functionaliteit. Met clickmaps kun je visualiseren op welke links er door bezoekers geklikt is. Als aanvulling op de kwanitatieve data, zoals conversieratios, geeft een clickmap je kwalitatieve data over de heetste delen van de pagina. In de VWO worden clickmaps en heatmaps getoond voor de verschillende varianten in een A/B-test. Hierdoor kun meer inzicht krijgen in de waarom vraag achter een A/B-test. Clickmaps kunnen heel verslavend zijn en waardevol als onderdeel van een rapportage na de test.
Ja, ik wil (meer weten over) conversie-optimalisatie
Om u op vakkundige wijze te helpen met conversie-optimalisatie, biedt Traffic Builders verschillende diensten aan:
Conversie-optimalisatie analyse, rapportage en advies;
Implementatie van web analytics software;
Website usability analyse, en
Landingspagina A/B split & multivariate test.