Voice Search van Google; gesproken zoekopdrachten telefoon

Internetten met een mobiele telefoon in Nederland wordt weer een stukje makkelijker, met het onlangs gelanceerde Voice Search van Google. Gebruikers kunnen door middel van gesproken opdrachten met hun Androidtelefoon of iPhone zoeken bij zoekmachine Google. De dienst is – in tegenstelling tot de berichtgeving over Voice Search zo’n 2 maanden geleden – nu ook in Nederland actief.

Voice Search: tijdwinst

Met Voice Search kunnen gebruikers met Androidtoestellen en iPhones hun zoekopdracht inspreken in plaats van de woorden fysiek te typen. Volgens Google is spreken de meest natuurlijke manier om een mobiele telefoon te bedienen en is het daarom sneller en eenvoudiger dan typen. Vooral de tijdswinst is volgens het bedrijf aanzienlijk omdat veel Nederlandse woorden en zoekopdrachten vrij lang zijn en dus tijd zouden kosten om in te typen.

“In Amerika wordt 25 procent van alle zoekopdrachten via het besturingssysteem Android via Voice Search gedaan”, vertelt Hugo Barra, product manager bij Google.

Spraakgestuurd zoeken, mét accent

We hebben vijfhonderd Nederlandstalige sprekers gevraagd ons te helpen bij de ontwikkeling van de Nederlandse versie van spraakgestuurd zoeken. Op deze manier weten we zeker dat alle accenten herkend worden, aldus Barra. Alle vijfhonderd sprekers hebben vijfhonderd zoekopdrachten ingesproken waardoor 250.000 zoekopdracht bekend zijn binnen Voice Search.

Geen invloed van omgevingsgeluiden

Google heeft geprobeerd ervoor te zorgen dat omgevingsgeluiden zo min mogelijk invloed hebben op de zoekopdracht. Google zegt hierover: De sprekers hebben daarom opdrachten voorgelezen in restaurants, drukke straten en autos.

Verbetering na lancering

Toch zal de functionaliteit nog niet optimaal werken in de eerste weken. Mike LeBeau, senior software engineer bij Google: “Er moeten nog woorden, uitspraken en zoekopdrachten in het systeem worden opgenomen die wij niet kennen. Bij de Engelse versie zagen we ook dat de dienst aanzienlijk verbetert in een korte periode na de lancering. De Nederlandse Voice Search bevindt zich nu op een basisniveau.”

Wanneer de Nederlandse Voice Search gebruikt wordt, wordt duidelijk dat de lengte van zoekopdrachten niet het probleem lijkt te zijn. De functie heeft – ondanks de poging hier vooraf adequaat op in te spelen – vooral moeite met accenten. Volgens Google zullen deze problemen dus snel opgelost worden door het gebruik van de service, waar het bedrijf van kan leren.

Instructievideo ‘Google Voice Search for iPhone’

Ook met stem zoeken in andere Google-applicaties

Spraakgestuurd zoeken is vanaf nu ook mogelijk in de applicaties van Google zoals Maps. Tevens is het systeem opengezet voor derden en zullen er binnenkort waarschijnlijk ook andere applicaties met de functionaliteit worden gelanceerd.

Voice Actions

Voice Actions, waarmee gebruikers via spraak opdrachten kunnen geven aan het systeem op hun telefoon, wordt binnenkort in Nederland verwacht. Met Voice Actions kunnen gebruikers bijvoorbeeld een sms sturen door het gewenste bericht uit te spreken.De functionaliteit werd al eerder gelanceerd in het Engels, Mandarijn, Japans, Koreaans, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Tsjechisch, Pools, Russisch en Turks.

Bron: nu.nl