Voorbij Zoekmachinemarketing: Domeinnaam Consultancy

Is je zoekmachinemarketing al top, maar ben je op zoek naar meer converterende traffic? Dan is deze blogpost misschien wat voor jou.

Wat is Domeinnaam Consultancy?
Bij Domeinnaam Consultancy kun je denken aan het adviseren bij de keuze van een nieuwe domeinnaam. Wat is er nog vrij, welke extensie moeten we nemen, welke domeinnaam kunnen we goed branden? Je kunt ook denk aan domeinhandel. Wat zijn de trends (.mobi, .web?). Stel je wilt verkopen, hoeveel kun je vragen? Allemaal leuk, interessant en absoluut onderdeel van Domeinnaam Consultancy, maar hier gaan we het vandaag verder niet over hebben.

Waar gaan we het wel over hebben?
Als Traffic Builder beschouw ik Domeinnaam Consultancy vooral als een niet te onderschatten ‘zoekmachinemarketing subdienst’ (net als bijvoorbeeld Blog Consultancy). Iedere SEO kent de voordelen van een generieke domeinnaam. Backlinks met de juiste linktekst geven je een voordeel ten opzicht van de competitie. Betere rankings, meer traffic, meer conversies.

You Think It Is As Good As It Gets? It Gets Better.
Wat doe je als straks je zoekmachinemarketing picobello op orde is? De beste defensieve tactiek is om jezelf aan te vallen (lang leve Marketing Warfare). Hoe? Stel jezelf de volgende vragen:

1. Welke best presterende keywords kunnen we uitbuiten?
Voorbeeldje. Je hebt een winkel met feestartikelen en je topproduct is de antieke clownsneus. Je becijfert hoeveel traffic en revenue het keyword ‘clownsneus’ je ongeveer oplevert (via SEO en PPC). Laten we voor ‘clownsneus’ even uitgaan van 2000 bezoekers en 1000 winst per maand. Vaak zijn er maar een handjevol ‘high volume keywords’ interessant genoeg om mee aan de slag te gaan.

2. Hoeveel type-in traffic zit er op de domeinnaam die je wilt aanschaffen?
Stel we willen bieden op clownsneus.nl. Hoewel niet altijd mogelijk, zijn veel domeineigenaren die bereid zijn om te verkopen ook bereid om inzicht te geven in de traffic die een domein genereert. Is dit niet bespreekbaar, dan kun je wellicht overeenkomen om de domeinnaam eerst voor een paar maanden te huren. In het voorbeeld gaan we er vanuit dat we weten dat er maandelijks gemiddeld 200 mensen clownsneus.nl in hun browser intypen.

3. Wat zijn de conversieverwachtingen?

In potentie is type-in traffic nog beter dan de traffic die vanuit zoekmachines wordt gegenereerd. Iemand die de website clownsneus.nl intikt is in potentie een serieuze clownsneus koper. Stel je linkt de domeinnaam door naar je productpagina met clownsneuzen, wat is dan de verwachte conversie? In ons voorbeeld gaan we ervan uit dat we minimaal dezelfde conversie kunnen behalen.

4. Stel we ontwikkelen de domeinnaam, wat is een reële inschatting van de hoeveelheid traffic?
In plaats van een domeinnaam door te linken naar je productpagina, kun je overwegen er een niche website op ontwikkelen. De kans dat clowneus.nl a) goed gaat ranken in de organische resultaten op ‘clownsneus’ en b) een topconversie haalt uit PPC is groot. In dit voorbeeld is onze schatting dat we in het eerste jaar gemiddeld 800 bezoekers per maand kunnen genereren.

5. Wat kost de domeinnaam?
Bij het bepalen van de prijs van een domeinnaam komt het aan op onderhandeltactiek. De eigenaar van de domeinnaam wil de hoofdprijs en dat is vaak terecht. Prijzen van domeinnamen stijgen sneller dan vastgoed en daar komt de komende eeuwen geen verandering in. Onderschat de waarde van de domeinnaam niet, want zodra jij hem in bezit hebt denk je er net zo over. In ons voorbeeld wil de eigenaar van ‘clownsneus.nl’ 5.000 ontvangen. Een koopje.

6. Wat is de geschatte terugverdientijd?
Pak de rekenmachine erbij en tel mee. We genereren 200 type-ins per maand en verwachten dankzij het ontwikkelen van de domeinnaam 800 bezoekers uit zoekmachines te genereren. De 1000 bezoekers per maand leveren ons bij een gelijkblijvende conversie 500 winst per maand op. De investering in de domeinnaam is 5.000. Na 10 maanden is dit terugverdiend en genereren we maandelijks 500 verse euro’s per maand. ROI baby.

Dus?
Is je zoekmachinemarketing al top, maar ben je op zoek naar meer converterende traffic? Informeer eens bij de domeinnaam consultant bij jou op de hoek.