Waar gaat zoekmachinemarketing heen?

Als zoekmachinemarketing-expert ben ik dagelijks bezig met de ontwikkelingen binnen onze branche. De verhouding tussen Google, concurrenten van Google, grote en kleine adverteerders en de affiliates fascineren me al geruime tijd.

Twee intrigerende video’s over internet marketing, kijk snel

Recentelijk zag ik een tweetal video’s van een Amerikaanse ’traffic guru’ die mij sterk intrigeerden. Dit zijn die video’s:

Video deel 1 – “Why internet marketing is doomed, time to act”

Over de opkomst en de kracht van Fortune 500 bedrijven online en waarom dit de kleinere marketeer bedreigt.

Video deel 2 – “Why internet marketing is doomed – part 2”

Spectaculair! De manier waarop en waarom Google haar eigen Adwords-inkomsten kannibaliseert.

Natuurlijk wil deze man zijn ‘niets verhullende’ coachingsprogramma verkopen en probeert hij dit te doen door op de emotie ‘angst’ in te spelen. Echter, de signalen die hij opvangt en deelt, zie ik ook.

Mijn persoonlijke vragen en gedachten gaan nu deze richting op:

  • Als het in de videos geschetste scenario zicht ontvouwt, wanneer zal er een omslagpunt komen waarop het publiek (de gebruiker) de arrogantie van Google niet meer pikt en overstapt op een andere zoekmachine?
  • Waar zal de scheidslijn zijn voor dit scenario? Hoe groot zijn de niches die niet interessant genoeg zijn voor Fortune 500’s of voor Google met een revenue share model?
  • Hoe zou een eventuele concurrent van Google eruit gaan zien en wat zal deze als voordelen hebben?
  • Wat zal de rol van het hele contextuele netwerk zijn en blijven in dit spel? (leadgeneratie i.p.v. direct sales is nl. een zeer valide businessmodel voor veel diensten)

Hoe denk jij over de boodschap in de video’s, en de gedachtegang die ik daar persoonlijk op heb losgelaten? Ik hoor het graag!