Waar plaats je een button op je website?

Vorige maand schreven we al over het belang van een goede vormgeving van je call-to-action buttons. Maar wist je dat de locatie van je call-to-action button op je website net zo belangrijk is als de grootte en de kleur?


De juiste plaatsing van een call-to-action button op je website is erg belangrijk bij het trekken van de aandacht van de bezoeker. Een button die op een prominente locatie wordt getoond, zoals de header van een website, kan leiden tot hogere conversies omdat bezoekers de button sneller zullen opmerken en sneller actie kunnen ondernemen. En vooral dat laatste is erg belangrijk voor het medium internet.

ZICHTBAARHEID VAN DE BUTTON

Zonder een goede button zullen bezoekers veel minder snel en minder makkelijk over gaan tot een conversie. Het is dus erg belangrijk dat je de button zo optimaal mogelijk binnen het bereik van de bezoeker plaatst. Zelfs een paar seconden die een bezoeker moet zoeken is al te veel.

Zorg dat de button direct zichtbaar is

Het is belangrijk dat bezoekers niet hoeven te scrollen voordat ze bij de actiegerichte button uitkomen. Een call-to-action moet daarom het liefst boven de vouw van de website staan. Uiteraard kan een website meerdere call-to-actions hebben en het is niet mogelijk om alle buttons boven de vouw te zetten, maar zorg er in ieder geval voor dat de belangrijkste call-to-action altijd een plekje zo ver mogelijk boven aan de pagina krijgt.

Voldoende witruimte is belangrijk

Het gebruik van witruimte rondom een call-to-action button zorgt ervoor dat de button altijd goed opvalt, hoeveel andere elementen er ook op een pagina worden gebruikt.

Plaats een button op elke pagina

We zien nog te vaak dat ontwerpers en webbouwers enkel op de homepage gebruik maken van krachtige call-to-actions. Het grootste gedeelte van de bezoekers zal echter nooit direct vanaf de homepage converteren. Ze willen vaak eerst meer informatie over een product of dienst en zullen pas in een later stadium besluiten of ze wel of niet iets willen bestellen of invullen. Zorg er daarom voor de call-to-action op iedere pagina aanwezig is zodat een bezoeker makkelijk tot de conversie kan overgaan.

LOCATIE BEPALEN: HOE?

Veel mensen vinden het erg lastig om te bepalen waar exact ze de button vervolgens op de website moeten zetten. Links? Rechts? Boven? Onder? Het kiezen van de verkeerde locatie kan er makkelijk voor zorgen dat er slecht wordt geconverteerd. Dus wat zijn de plaatsen waarop een button de meeste kans heeft om op te vallen?

Button bovenaan de website

De header van een website kan een goede plaats zijn voor een belangrijke call-to-action. Omdat dit een prominente locatie is zal de bezoeker makkelijk kunnen onthouden waar de call-to-action zich bevind en kan een bezoeker makkelijk overgaan tot actie.

Een button centraal op de pagina

Een call-to-action in het midden van de website plaatsen kan erg effectief uitpakken. Deze plaatsing werkt echter alleen maar als er geen andere elementen in de directe omgeving van de button staan, en er voldoende witruimte is aan zijdes van de button. Hierdoor spring de button direct in het oog en valt hij dus goed op.

Is er zo iets als de ‘ideale locatie?’

Er is helaas geen locatie te benoemen die altijd het beste werkt en het beste converteert. Met behulp van eyetracking weten we tegenwoordig dat bezoekers scannen vanaf linksboven tot rechtsonder op een website. Bezoekers vestigingen de meeste aandacht op de rechterkant van een pagina omdat ze, vanwege de leesrichting, hier stoppen met lezen. Rechts wordt daarom gezien als een belangrijk call-to-action locatie op de website omdat bezoeker automatisch op deze locatie eindigen.

Dus… A/B testen!

De enige manier om er achter te komen welke locatie het beste werkt op jouw website, is A/B testen. Door verschillende locaties uit te proberen merk je vanzelf op welke plek jouw button het beste converteert.

Hulp nodig bij het opzetten van deze A/B tests? Traffic Builders kan – als beste zoekmachinemarketingbureau van Nederland – voor jou onder meer conversie-optimalisatie verzorgen, inclusief het opzetten en uitvoeren van A/B tests met Visual Website Optimizer.