Waarom Facebook nu al een half miljard leden heeft!

Vanaf vandaag heeft de sociale netwerksite Facebook 500 miljoen leden, zo is bekend gemaakt. Deze mensen gebruiken Facebook om in contact te komen/blijven met vrienden en allerlei andere mensen of partijen om hen heen. Soms met privé- of hobbymatige overwegingen, en steeds vaker ook met het oog op business opportunities. Dat Facebook zo populair is, is niet verwonderlijk. Het wordt een diversiteit aan gebruikers (en webbeheerders) namelijk op veel vlakken erg makkelijk gemaakt. Goede doelen en non-profits krijgen bijvoorbeeld handige features aangereikt.

In juli 2010 hebben 500 miljoen mensen op Facebook ingelogd. Topman en oprichter Mark Zuckerberg bedankte alle Facebook-leden op het officiële blog. Zo zei hij: “Toen we 6 jaar geleden begonnen had ik niet kunnen dromen dat mensen Facebook op zoveel verschillende manieren zouden gebruiken als nu”. Om deze mijlpaal extra glans te geven, lanceert Facebook ‘Facebook Stories’: verhalen van gebruikers over de impact die het social network heeft (gehad) op hun leven. Het leuke is, dit is internationaal opgezet en je kunt per wereldregio verhalen bekijken.

Facebook wordt groter, organisaties springen steeds vaker in

De kracht van Facebook, van oorsprong een netwerksite voor het Harvard Collega (VS), is de manier waarop het de bezoeker aan zich weet te binden. Ter illustratie: de gemiddelde bezoektijd op Google News is 13 minuten en een website als van de New York Times weet zijn bezoekers maar 10 minuten te boeien. Nee, dan Facebook! Op Facebook zijn veel leden soms uren in gesprek met vrienden of een vage kennis, of bezig met het nalezen van andermans ‘onderlinge discussies’. Ook bij het bekijken van fotoalbums of door anderen getipte video’s wordt niet op een minuutje meer gekeken. Je ziet, hoort, leest, leert en lacht tenslotte nog eens wat…

Per bezoek hangen Facebookers gemiddeld zo’n 55 minuten op de site rond. Percentages waar iedere marketeer natuurlijk prettige jeuk van krijgt:  je kunt namelijk aanwezig zijn op een plek waar de doelgroep uren geïnteresseerd rondklikt. Als bedrijf c.q. organisatie kun je, met een goede strategie, dan ook profiteren van de omvang, populariteit en de daarvoor verantwoordelijke features van Facebook.

Uitgelicht: Facebook & goede doelen / non-profits

Een specifiek voorbeeld van organisaties die via Facebook hun achterban c.q. doelgroep kunnen bereiken en mobiliseren, zijn goede doelen / non-profits. Men kan allereerst een ‘Fanpage’ opzetten om zichzelf online te presenteren via het Facebook-netwerk. Andere Facebook-gebruikers kunnen via de ‘Vind ik leuk’-button anderen wijzen op het initiatief.

facebook non profits.jpg

Basistoepassingen als Pages, Groups en Events zijn zeer bruikbaar. Maar daarnaast biedt Facebook nóg een heel interessante toepassing voor goede doelen / non-profits, waarmee je gerichte campagnes en fondsenwerving voor één specifiek goed doel kunt opzetten: Causes. Met de toepassing ‘Causes’ kan een individu of organisatie namelijk een pagina lanceren rondom één maatschappelijk doel of issue. Bezoekers van de ‘Cause’ kunnen direct een bedrag doneren. De stand van zaken kun je real-time bijhouden: hoeveel mensen zich hebben aangemeld, welke media-uitingen zijn het meest bekeken, wie zijn de Top Donors zijn, de Top Fundraisers en zelfs ook de Top Recruiters. Iets wat voor een dergelijke organisatie natuurlijk weer uiterst waardevolle informatie kan opleveren, en wellicht nieuwe ideeën genereert.

causes facebook haiti oxfam.jpg

Waarom is Facebook zo populair?

Gebruikers kunnen met Facebook veel kanten op en zo hun contacten uitbreiden of onderhouden, vaak op een leuke, laagdrempelige manier. Op dit moment kun je bijvoorbeeld met de ‘share knop’ van Facebook op verschillende blogs en websites eenvoudig de content delen met je vrienden op Facebook.

facebook share.jpg

De mensen achter Facebook streven ernaar elke foto en ieder stukje tekst (of andersoortige content) op het internet deelbaar te maken via Facebook. Sowieso hebben ze daar op het hoofdkantoor grootste plannen; Zuckerberg heeft aangegeven ervan te dromen ‘van Facebook hét standaard communicatiemiddel op deze aardbol te maken, zoals het mobieltje dat nu al is’. Zuckerberg wil liefst dat al het sociale verkeer dat op het web plaatsvindt, verloopt via Facebook. Achter de schermen wordt dan ook druk gewerkt aan nieuwe features en standaarden om nog meer invloed uit te kunnen oefenen op internet.

Niet alles hosanna

Facebook blijft dus groeien, maar tegelijkertijd is er ook kritiek op de social networksite. Hoge bomen vangen natuurlijk veel wind, en er wordt dus (terecht) ook op de social netwerksite gelet. Een aanpassing van de gebruikersvoorwaarden, waardoor meer gegevens voor iedereen (ook niet-vrienden) beschikbaar zouden worden, moest Facebook terugdraaien. In Hamburg wordt momenteel onderzoek verricht naar de vermeende verzameling van gegevens over niet-Facebookgebruikers in de adresboeken van leden. Ben benieuwd wat dat onderzoek voor (sociale) stof gaat doen opwaaien.

Wat vind jij de toegevoegde waarde van Facebook? Of nadelen? Laat het hier weten, ik ben benieuwd naar jouw mening!