Wallet (Google’s nieuwste Android-app): boost voor retail

Met ‘Wallet’, de nieuwste Android-app van Google, veranderen mobiele telefoons in portemonnee en drager van klantenkaarten. Op termijn zullen onze smartphones ook fungeren als ID-kaarten, vliegtickets en sleutels. Mobiele, lokale online marketing krijgt zo een boost, en de retailwereld maakt zich dus op voor verdergaande vernieuwing.

Donderdagavond jl. presenteerde Google hoe het de retailwereld gaat vernieuwen. Bonnetjes verdwijnen, spaarprogrammas verhuizen naar het internet en consumenten gaan aanbiedingen ontvangen op basis van hun locatie en historisch koopgedrag. Google Wallet is een app waarvan de achterliggende technologie een platform moet worden voor winkeliers, banken, telecombedrijven en leveranciers van kassasystemen. Google gaat met Wallet dus onverbloemd de mondiale confrontatie aan met ‘Groupon’.

Wallet wordt gefaseerd uitgerold

Wallet gaat van start in New York en San Francisco en later deze zomer in Portland. Wanneer de technologie naar wens werkt, wordt het elders in Amerika uitgerold. Andere landen volgen na Amerika, maar het bedrijf wilde daar nu nog geen details over geven.

Bij de lancering werkt Google samen met Mastercard, Citi en First Data. Deze partijen hebben sterke posities tussen kassa en consument, als bank en verstrekker van krediet of – in het geval van First Data – als verwerker van transacties met bankkaarten en loyalty cards. Jaarlijks verwerkt First Data 40 miljard transacties.

Voorwaarde: NFC-technologie op je mobiel

Potentiële gebruikers zijn er meteen in flinke aantallen, door de samenwerking met Mastercard. Google Wallet is zodoende vanaf dag één al te gebruiken bij 100.000 winkels. Er is echter vooralsnog een flinke spelbreker: er zijn nog betrekkelijk weinig telefoons die de noodzakelijke NFC-technologie ondersteunen.

NFC is de draadloze communicatietechnologie die de verbinding tussen telefoon en kassa legt. Op vergelijkbare wijze kunnen telefoons met NFC-chips signalen uit posters of stickers ontvangen. Wallet werkt alleen als de applicatie wordt geactiveerd en de gebruiker zijn PIN-code en wachtwoord opgeeft.

Wallet is open systeem: iedereen welkom

Het betaalsysteem Wallet wordt (in de VS) al door diverse winkelketens geaccepteerd: Macys, Subway, Wallgreens, Toys R Us, Noahs Bagels, Guess, Foot Locker, Bloomingdales en Radioshack. Wallet is een open systeem. Toetreding is mogelijk voor iedere belangstellende marktpartij.

Verdienmodel Google: Offers is concurrent Groupon

Google slaat geen data op over de transacties, en verdient ook niets aan de transacties. Waar Google wél geld mee verdient, is met de in Wallet opgenomen dienst Offers. Dat is een kloon van en directe concurrent voor Groupon. Winkeliers kunnen kortingsacties opzetten in steden, gebieden en landen om klanten naar hun zaken te lokken. Zodra een klant daar op ingaat, zwaait hij zijn NFC-telefoon langs de kassa en de korting wordt verstrekt. Google krijgt vervolgens een vergoeding voor het aanbrengen van die klant.

‘Nieuwe impuls voor online marketing’

Kortingen, beloningen en spaarpunten kunnen ook worden gegeven aan winkelend publiek dat via Google Maps voor het eerst of juist heel vaak incheckt. Google geeft met Offers en Maps een nieuwe impuls aan mobiele, lokale online marketing.

Dat deze Android-app veel potentie heeft, blijkt ook uit de toenemende populariteit van Android-toestellen. Het mobiele besturingssysteem Android had in het eerste kwartaal van 2011 een marktaandeel van 37 procent onder de nieuw verkochte smartphones.

Leugentje om eigen bestwil…

De introductie van Google Wallet komt toch wel als een verrassing. Zo’n 2 weken geleden, zo blijkt nu, draaide Google iedereen in de financiële sector een loer door keihard te liegen tijdens presentaties op ontwikkelaarsconferentie Google I/O.

Toen zeiden de NFC-specialisten Nick Pelly en Jeff Hamilton van het technologiebedrijf zonder blikken of blozen nog dat Google niets met mobiele betalingen zou doen. Het tweetal raadde ontwikkelaars bij herhaling nadrukkelijk aan om zich te richten op peer to peer-applicaties (communicatie tussen twee telefoons). Niemand moest er op rekenen dat NFC-betalen spoedig realiteit zou worden.

Kennis over m-commerce & Wallet

Een opmerkelijk detail aan de lancering van Google Wallet is ook dat het bedrijf de kennis voor deze dienst deels heeft gepikt van Ebay. Ebay is met zijn mobiele e-commerce- en Paypal-kennis een mondiale voorloper op het terrein van m-commerce. Google eigende zich die kennis toe door een jaar geleden Stephanie Tilenius te verleiden en in januari van dit jaar Osama Bedier. Zij zijn nu leidinggevenden van de Commerce & Payments-tak bij Google. Bedier was in september 2009 een van de sprekers op Emerce Eday in de Rotterdamse Van Nelle-fabriek.

Bron: nu.nl