Wat Google Ad Exchange voor de markt betekent

Google Ad Exchange ging vorige week live. De online marktplaats voor displayadvertentieruimte moet voor een flink groter bereik voor adverteerders zorgen. Wat kunnen we verwachten van Google Ad Exchange?


De impact van Google Ad Exchange volgens Traffic Builders
Google Ad Exchange is op de eerste plaats een goede, logische stap voor Google om een groter ‘share of budget’ te krijgen onder adverteerders. Bovendien zijn display ads een belangrijke driver van Search als kanaal en beïnvloeden beide kanalen elkaars effectiviteit enorm. Uit een recent onderzoek door eMarketer bleek nog dat een banner view minstens net zo vaak leidt tot een zoekopdracht als tot een klik. Dit effect van display advertising zien we bij onze eigen AdWords-campagnes die onderdeel uitmaken van crossmediale acties ook duidelijk terug in de vorm van een stijging van het aantal vertoningen en kliks.

Google Ad Exchange zal absoluut gevolgen hebben voor de online display advertising markt en in mindere mate andere vormen van online marketing als gekeken wordt naar het budget. Dit komt onder andere doordat het inkopen van display advertising toegankelijker wordt met de komst van DoubleClick Ad Exchange en dus een groter bereik sorteert onder adverteerders.

MKB profiteert van Google Ad Exchange
Een goed voorbeeld van een groep die profiteert van Ad Exchange is het MKB, waarin veel bedrijven niet de middelen hebben om de stap te zetten naar een advertentienetwerk als AdLink of WebAds. Bestaande AdWords-adverteerders uit het MKB zetten wellicht makkelijker de stap richting display advertising door de openheid en toegankelijkheid van het systeem.

Effectiever inkopen, verschuiving online budget
Een belangrijker gevolg van Google Ad Exchange zal echter zijn, dat display advertising efficiënter en effectiever kan worden ingekocht. Doordat CPC of CPM-tarieven voor zeer uiteenlopende websites binnen eeen specifieke channel plaatsmaken voor kosten per banneruiting die worden bijgestuurd en ingekocht via eCPM, kunnen bureaus veel slimmer inkopen en campagnes stroomlijnen voor optimale effectiviteit. Het is dan ook goed mogelijk dat meer budget verschoven zal worden van andere (online)marketingkanalen naar display advertising. Het is simpelweg een kwestie van the biggest bang for your buck krijgen o.b.v. de campagnedoelstellingen.