Bent u van plan een website te verhuizen van domeinnaam A naar domeinnaam B? Bij een dergelijke url migratie is het mogelijk de opgebouwde Google PageRank of linkwaarde te behouden. Met de juiste aanpak kunt u deze PageRank of linkwaarde van de oude website als het ware mee verhuizen. Zo behoudt u uw rankings in de zoekmachines en wordt optimaal rekening gehouden met de SEO van uw website.
Google Webmasterhulpprogramma bij url migratie
Google heeft een onlangs een nieuwe functie toegevoegd aan haar Webmasterhulpprogramma’s voor het verhuizen van een website . Deze functie is te vinden binnen Webmasterhulpprogrammas onder het toepasselijke menu item Adreswijziging. Deze functionaliteit is toegevoegd om er voor te zorgen dat Google een website- /domeinverhuizing sneller opneemt in haar index van zoekresultaten. De doorgegeven wijzigingen blijven 180 dagen van kracht. Binnen deze periode dient Google de nieuwe url te hebben gecrawld en geïndexeerd.
Google raad aan de volgende stappen in chronologische wijze te doorlopen voor het verhuizen van een website.
Stap 1. De website verhuizen
Plaats de content van uw website op het nieuwe domein en zorg ervoor dat de interne links ook verwijzen naar de locatie binnen het nieuwe domein. Het wordt aangeraden eventuele design wijzigingen pas in een later stadium door te voeren om de het aantal veranderingen voor de bezoeker te beperken.
Als het een omvangrijke website is, is het aan te bevelen de verhuizing in delen te doen en per onderdeel of contentcategorie/-sectie te testen of alles goed werkt.
Stap 2. Al het verkeer vanaf de oude site omleiden
Gebruik een 301 redirect voor het verwijzen van paginas op de oude site naar de nieuwe website. Een 301 redirect wordt gebruikt om zoekmachines aan te geven dat webpaginas en bestanden permanent zijn verhuisd van locatie A naar locatie B. Daarnaast zorgt een 301 er ook voor dat bezoekers automatisch worden doorverwezen naar de nieuwe locatie van de website (bijvoorbeeld als zij een bookmark openen die nog verwijst naar de oude locatie).
301 redirect versus andere redirect vormen
Vaak worden andere vormen van redirects gebruikt dan de genoemde 301 redirect, zoals een 302 server header redirect of een redirect met behulp van bijvoorbeeld javascript of een meta refresh tag. Géén van deze alternatieven is zoekmachinevriendelijk. Gebruik dus uitsluitend een 301 redirect om bezoekers en zoekmachines snel te wijzen op de nieuwe url van bestaande content.
Stap 3. Voeg uw nieuwe website toe aan Webmasterhulpprogramma’s
Voeg de domeinnaam toe en verifieer deze met behulp van een Metatag of HTML-bestand.
Stap 4. Vertel Google de naam van uw website

Screenshot: Webmasterhulpprogramma’s
Na het doorlopen van deze stappen worden bezoekers direct doorverwezen naar de nieuwe website en zal Google zo spoedig mogelijk haar index bijwerken.
Tips:
- Gebruik Xenu en Google Analytics om te controleren of er nog verbroken links zijn en of er nog 404 paginas worden gegenereerd.
- Aan de hand van de Crawlstatistieken binnen Webmasterhulpprogrammas kunt u zien of de nieuwe paginas er door Google zijn doorlopen en geïndexeerd.
- Upload een XML sitemap van de nieuwe website en meld deze aan bij Google Webmasterhulpprogrammas. Ook kunt u het pad naar de locatie van de XML sitemap opnemen in het robots.txt bestand van de website. Dit stelt Google (en andere zoekmachines!) in staat om sneller alle urls van een website te kunnen indexeren.
Meer informatie:
Ook voorop blijven lopen?
Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

Maak kennis met Jasja ter Horst
Neem contact op met Jasja ter HorstBlogartikelen
Search Marketing in 2021 – de 6 belangrijkste trends
Jorin van Lindenberg - 22 januari 2021Geschatte leestijd: 3 minuten De belangrijkste search marketing trends in 2021 zullen jouw takenpakket als search marketeer drastisch gaan veranderen. Toch kun je door slim in te spelen op de…
How to: Wat zijn free product listings en hoe monitor je de performance in Google Analytics?
Denie Geertzen - 11 januari 2021Geschatte leestijd: 3 minuten Nadat Google enige tijd geleden 20% servicekosten in rekening bracht bovenop de originele CPC, heeft Google nu wereldwijd free product listing in het leven geroepen om…
Headless CMS en SEO - houd je koppie erbij
Brent Meulenberg - 7 januari 2021Geschatte leestijd: 3 minuten Een headless CMS. Misschien heb je er wel eens van gehoord, omdat je webbouwer de term wel eens heeft laten vallen. Misschien ben je zelfs al…
Deel 2: Dynamische Ad Customizers op basis van locatie: stappenplan
Elzemiek Rietman - 22 november 2020Geschatte leestijd: 3 minuten Vorige week publiceerden we deel 1 over dynamische ad customizers. In dit blog leggen in verschillende stappen uit hoe je de ad customizers toepast voor jouw…
How to: Seasonality Analyse met Google Ads
Yannick Barends - 16 november 2020Geschatte leestijd: 3 minuten We zitten momenteel alweer in de laatste maanden van het jaar. Voor veel consumenten betekent dit een periode van veel aankopen voor de feestdagen. Als bedrijf…
Deel 1: Dynamische Ad Customizers op basis van locatie in Google Ads: zo werkt het!
Elzemiek Rietman - 5 november 2020Geschatte leestijd: 3 minuten Met ad customizers, ook wel advertentieaanpassers genoemd, laat je Google Ads tekstadvertenties dynamisch aanpassen aan de gebruiker. Een deel van de tekstelementen zijn dynamisch aan te…
Verbeter de kwaliteitsscore van je SEA-campagnes met deze tips!
Yannick Barends - 25 augustus 2020Geschatte leestijd: 3 minuten Verbeter de kwaliteitsscore van je SEA-campagnes met deze tips! Worden jouw advertenties weinig vertoond, of is je vertoningspercentage niet waar je op hoopt? De kans bestaat…
Geef een reactie