Wolter Tjeenk Willink 05 september 2011 / Traffic Builders nieuws
Leestijd: 2 minuten

Nederlanders kopen online vooral in Nederlandse webwinkels: aankopen in andere Europese landen komen weinig voor (slechts 18%). Inwoners van andere Europese lidstaten kopen percentueel gezien vaker iets in een ‘buitenlandse webwinkel’. Deze bevindingen staan in een onderzoek van het Europees Parlement.

Slechts 18% van de Nederlanders die online winkelen, deed een bestelling bij een Europese webwinkel over de grens. Het gemiddelde van alle Europeanen ligt op 23 procent. In enkele landen ligt dit boven de 80%, onder meer in Luxemburg, Cyprus en Malta.

Nederland staat desondanks in de top 3 van landen waar de meeste mensen wel eens online een product of dienst aanschaffen. Nederland neemt op de lijst een derde plek in: Denemarken staat op 1, het Verenigd Koninkrijk op 2. Bijna 80 procent van alle Nederlanders heeft wel eens iets online gekocht. Voor alle Europeanen bij elkaar is dat 40%.


onderzoek webwinkels 2011  - europees parlement.jpg

Pan-Europese webwinkelmarkt in kinderschoenen

Een pan-Europese interne markt voor webwinkels staat nog in de kinderschoenen. Europeanen kopen nog steeds vaak of in hun thuisland of in Amerika. Ondernemers lopen vaak tegen praktische grenzen aan wanneer ze naar andere EU-landen willen expanderen. Het gaat dan om praktische zaken als betalen en de maar deels geliberaliseerde postmarkt, alsmede complexere praktijken zoals elektronisch factureren en voldoen aan de lokale wet- en regelgeving.

Stimulans voor grensoverschrijdende online handel

Er is wel een Europese richtlijn waarmee het online consumentenrecht in Europa gelijk moet worden getrokken. In die richtlijn is onder meer geregeld dat Europese consumenten een bedenktijd krijgen van 14 werkdagen wanneer ze online een product of dienst kopen.

Voor de Europese richtlijn in werking treedt, moet het Europees Parlement eerst goedkeuring geven. Met de nieuwe richtlijn moet grensoverschrijdende online handel in Europa gestimuleerd worden, zowel aan de kant van de consument als aan de kant van de webwinkelier. Er komt met de regels een gelijk speelveld en meer duidelijkheid wat betreft wettelijke regels. De consument weet daardoor beter wat zijn rechten zijn, wanneer er in een ander Europees land een online aankoop gedaan wordt.

‘Grensoverschrijdende e-commerce een wirwar’

De huidige Europese regels voor kopen op afstand zijn niet altijd even duidelijk. Vooral als het aankomt op de informatieverplichting van de verkopende partij, tot wanneer een consument een afspraak nog mag afblazen en in welke gevallen de consument onder een verplichting uit kan komen. Ook de verplichtingen voor zowel de consument als de verkopende partij als het aankomt op het intrekken van een afspraak zijn onduidelijk.

Grensoverschrijdende e-commerce is daarmee voor veel bedrijven een wirwar van verschillende wettelijke regels op nationaal niveau.

Bron: emerce.nl

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
No Thoughts on Webwinkel-aankopen Nederlanders: slechts 18% in buitenland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/