Webwinkels en sociale netwerken: 6 stappen voor optimale marketing

Webwinkels hebben veel baat bij sociale netwerken voor hun marketing. Zoals al eerder bleek op TBlog, Helpen sociale netwerken bij zoekmachine-optimalisatie. Maar sociale netwerken zijn vooral belangrijk voor mond-tot-mondreclame of, in internettermen, viral marketing. Waar moet je op letten? Een aantal tips om marketing via sociale netwerken voor webwinkels zo goed mogelijk in te richten.


1. Maak je webwinkel vindbaar op sociale netwerken
Als webwinkel begin je op sociale netwerken met het aanmaken van je eigen profiel. Dit is het ‘hoofdkwartier’ op je sociale netwerk. Van daaruit ga je de marketing van je webwinkel doen. Het allerbelangrijkste hierbij is: zorg dat mensen altijd de link leggen tussen je sociale netwerk en je webwinkel.

Hyve of profiel voor je webwinkel?
Het populairste sociale netwerk in Nederland is op dit moment Hyves. Daar kun je een profiel (persoonspagina) of Hyve (groepspagina) aanmaken. Maak je voor je webwinkel een Hyve aan, dan kunnen mensen zich daarbij aansluiten en ontstaat er een community. Maak je een profiel aan, dan presenteer je de webwinkel in feite als persoon en maak je ‘vrienden’. Logischer is het dus om een Hyve aan te maken. Daarvoor moet je wel al een eigen profiel hebben, omdat de Hyve een moderator (beheerder) nodig heeft.

Het grote voordeel van een profiel voor je webwinkel aanmaken is, dat je ‘vrienden’ in je sociale netwerk altijd een notificatie ontvangen van mailtjes die je stuurt. Je kunt zelfs mail in de inbox van hun e-mail laten bezorgen. Bij een Hyve kunnen leden de optie van een notificatie bij een nieuw bericht uitzetten. Met een profiel maak je dus meer kans dat je marketinginspanningen overkomen bij je sociale netwerk. Bovendien spreekt een profiel persoonlijker aan, omdat je de webwinkel in het sociale netwerk als een persoon positioneert. Je kunt er ook voor kiezen om beide aan te maken. Dan ben je optimaal vindbaar over het gehele sociale netwerk. Nadeel daarvan is wel, dat je de kans gaat lopen dat mensen dubbele berichten krijgen als je mailings gaat verzenden naar je sociale netwerk vanaf zowel je Hyve als je profiel. Dit kan irritatie opleveren, en irritatie is nooit goed voor de marketing van je webwinkel.

2. Bouw een sociaal netwerk op
Een sociaal netwerk opbouwen rondom je webwinkel klinkt misschien als een hele opgave, maar dat valt in praktijk mee. Begin niet lukraak met het zoeken naar vreemden, maar begin met je familie, vrienden en kennissen. Heb je al een persoonlijk profiel op een sociaal netwerk, stel dan de mensen uit je eigen sociale netwerk op de hoogte van je nieuwe profiel. Maak van goede vrienden ambassadeurs en vraag ze om het bericht te verspreiden binnen hun sociale netwerk. Zorg dat je iets interessants te melden hebt dat je vrienden kunnen doorvertellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een leuke prijs die mensen kunnen winnen. Het beste kun je naar familie, vrienden en kennissen in je sociale netwerk een kant-en-klare e-mail sturen die ze 1 op 1 kunnen doorsturen (zie punt 3 over hoe je e-mails het beste kunt inrichten), zodat je controle hebt over de boodschap die over je webwinkel wordt verteld.

Een sociaal netwerk is voor een webwinkel nooit groot genoeg. Blijf daarom actief zoeken naar nieuwe leden voor je sociale netwerk. In het begin is het goed om dit dagelijks te doen, maar later kun je dit wekelijks of tweewekelijks doen. Blijf altijd werken aan het sociale netwerk van je webwinkel!

3. Stuur interessante berichten naar je sociale netwerk
Hyves biedt je de mogelijkheid om leden van je sociale netwerk een e-mail te sturen naar hun persoonlijke inbox. Dit betekent dat ze, om een bericht te lezen, niet hoeven in te loggen op Hyves om hun bericht te lezen. Deze extra handeling is een obstakel dat ervoor zorgt dat mensen minder snel geneigd zijn het bericht te lezen. Om te zorgen dat mensen de e-mail lezen, is het belangrijk dat de onderwerpregel hiertoe uitnodigt. Mocht je, met vrienden als ambassadeurs, leden voor je sociale netwerk hebben geworven, dan kun je in de eerste mailing van je webwinkel de prijswinnaar bekendmaken.

Stuur berichten naar je sociale netwerk die de leden van je sociale netwerk willen lezen. Dit is lang niet altijd hetzelfde als wat jij over je webwinkel wilt vertellen. Mensen krijgen ladingen e-mails per dag en klikken alles weg dat niet persoonlijk is en geen waarde voor hen heeft. Dus niet schrijven over die nieuwe bureaustoel waardoor de secretaresse niet meer met pijn in haar rug naar huis gaat, maar wel schrijven over klanten die (het liefste “omdat ze in je sociale netwerk zitten”, zodat ze zich speciaal voelen) 10 procent korting krijgen en geen verzendkosten hoeven te betalen als ze deze maand bestellen bij je webwinkel. Geef tips of advies, ‘verklap’ geheimen of vertel mensen hoe ze iets ergs kunnen voorkomen. Stuur vaak genoeg iets om mensen je webwinkel te laten onthouden, maar niet zo vaak dat je webwinkel irritaties oproept. Heb je niets te melden? Laat dan voor een keertje je sociale netwerk met rust.

Waarom moet je sociale netwerk dit bericht lezen?
Laat duidelijk weten waarom mensen uit je sociale netwerk baat hebben bij het lezen van je e-mail. Communiceer dit in de onderwerpregel en de eerste alinea. In herhaling vallen is hierbij niet erg, herhaling kan er zelfs voor zorgen dat iets beter onthouden wordt. Gebruik relevante links naar je webwinkel in je e-mails. Leuk is bijvoorbeeld om de mensen uit je sociale netwerk via een link te laten reageren in een poll op de website van je webwinkel. Zo lok je meer mensen uit je sociale netwerk naar je webwinkel.

4. Zet een weblog op de website van je webwinkel en link vanaf je sociale netwerk hiernaartoe
Een weblog is voor een webwinkel een ideale manier om continu onder de aandacht te blijven. Gebruik voor je weblog ook altijd een mogelijkheid voor klanten om via RSS op de hoogte te blijven. Deze RSS-feeds kun je toevoegen bij Hyves toevoegen aan je blog op Hyves. Elke keer dat je een artikel op de site van je webwinkel plaatst, wordt hiervan een korte beschrijving toegevoegd aan je blog op Hyves. Als mensen inloggen op Hyves, zien ze dat in hun sociale netwerk een nieuw blogitem is verschenen en blijf je op die manier onder de aandacht. Zorg dat deze artikelen de mensen in je sociale netwerk aanspreken. Hiervoor gelden in eerste instantie dezelfde regels als bij het versturen van e-mails.

Schrijf artikelen die voor je sociale netwerk interessant zijn
Om te zorgen dat je sociale netwerk de artikelen van het blog van je webwinkel leest, moet de inhoud interessant zijn. Pak bijvoorbeeld een interessante case over een klant en schrijf hierover. Niet alleen lezen mensen in je sociale netwerk dit soort persoonlijke berichten eerder, de kans dat degene die het onderwerp is van je artikel het artikel deelt met anderen is ook groter. Zo vergaart je content externe links. Om je webwinkel onder de aandacht van je sociale netwerk te houden, is het belangrijk om met grote regelmaat te bloggen. Traffic Builders biedt deze dienst aan voor klanten onder de noemer Periodieke SEO webredactie.

5. Viral marketing in je sociale netwerk? Gebruik video’s
Viral marketing kan je webwinkel snel onder de aandacht brengen onder een grote groep mensen in een sociaal netwerk. Video’s zijn hiervoor bij uitstek geschikt. Het maken van een video hoeft geen grote investering te zijn en kan heel positief uitwerken. Het enige dat je nodig hebt, is een gezonde dosis creativiteit. Om het maximale uit viral marketing voor je webwinkel te halen, moet je wel op een aantal punten letten:

Maak een opvallende video
Viral marketing binnen sociale netwerken kent geen vaste succesformule, maar heeft wel meer kans als je er een bepaalde draai aan geeft. De 3G’s (Grof, Geil en Grappig) zijn inmiddels achterhaald, maar bieden nog steeds goede houvast. Choqueren mag en kan een grote golf van aandacht binnen en buiten je sociale netwerk veroorzaken.

Maak de video relevant (en vooral niet schadelijk) voor je webwinkel
Zorg ervoor dat de video relevantie heeft voor je webwinkel en je product. “Will it blend?” is een goed voorbeeld van een viral marketing video die erg goed werkt. Dit zijn video’s waarin een blender wordt gebruikt om te kijken of producten ‘blenden’ (met andere woorden: kunnen de mesjes van de blender het product verpulveren?). Deze video’s krijgen op internet veel aandacht. Dergelijke video’s zouden, als ze relevant zijn voor je webwinkel, veel aandacht kunnen genereren binnen en buiten je sociale netwerk. Voeg wel duidelijk de URL van je webwinkel aan de video toe, zodat mensen weten dat ze meer informatie kunnen vinden in je webwinkel.

Maak de video (ook buiten je sociale netwerk) gemakkelijk toegankelijk
Om ook buiten je sociale netwerk aandacht voor je webwinkel te creëren, is het essentieel om de video gemakkelijk toegankelijk te maken. Zet de video op YouTube en embed de code op je profielpagina van je sociale netwerk. Zorg dat andere mensen hem ook kunnen embedden, zodat ze hem gemakkelijk kunnen delen met hun sociale netwerk.

6. Houd trends op sociale netwerken in de gaten en spring erop in als het relevant is voor je webwinkel
Sociale netwerken bedenken geregeld nieuwe gadgets om nog meer rendement te halen uit je online inspanningen op je sociale netwerk. Is het interessant voor je webwinkel? Spring er dan op in. Bedenk altijd van tevoren wat het nut is van nieuwe mogelijkheden op sociale netwerken voor de marketing van jouw webwinkel.

Ervaring opdoen of opgedaan op sociale netwerken met je webwinkel?
Heb je een webwinkel en een profiel op een sociaal netwerk? Wil je marketing via sociale netwerken gaan toepassen voor je webwinkel? Wat zijn jouw bevindingen? Vertel je verhaal in de reacties!