Webwinkels omarmen zoekmachinemarketing

De toegevoegde waarde van zoekmachinemarketing voor webwinkels is ook in 2009 weer onderzocht door Traffic Builders. Samen met MarketShare hebben we onder 103 webwinkels uit verschillende markten (76 procent niches, de rest financieel, reizen, kleding elektronica en warenhuizen) onderzocht wat zoekmachinemarketing voor hun marketingmix betekent. In 2008 werden zoekmachine-optimalisatie en zoekmachine-adverteren het hoogst gewaardeerd als het gaat om branding en ROI. In 2009 zien we een stijgende lijn in de ervaringen van webwinkels met zoekmachinemarketing.

Zoekmachinemarketing onder webwinkels op alle fronten beter in 2009
Zoekmachinemarketing blijft onder webwinkels toenemen in populariteit in 2009. Ondanks de financiële crisis zal 76,5 procent van de webwinkels niet korten in het budget voor zoekmachinemarketing. Het budget voor zoekmachine-optimalisatie zal bij 64,2 procent van de webwinkels in 2009 zelfs toenemen. Ook zal 51,1 procent van de webwinkels meer budget vrijmaken voor zoekmachine-adverteren. Vooral printmedia zullen hiervoor moeten wijken. Het totale budget voor zoekmachinemarketing bedraagt bij de meeste webwinkels maximaal 5 procent van de omzet.

Van de online marketing, voor 86,4 procent van de webwinkels het belangrijkste marketingkanaal, wordt zoekmachine-optimalisatie door 62 procent als belangrijkste tool gezien. Zoekmachine-adverteren komt daarna met 47,3 procent tevreden tot zeer tevreden respondenten.

Zoekmachine-adverteren wordt door webwinkels, ondanks de mindere populariteit, nog steeds vaker ingezet dan zoekmachine-optimalisatie. De betere meetbaarheid en snellere resultaten zouden hier een reden voor kunnen zijn. In de praktijk blijkt echter dat zoekmachine-optimalisatie een duurzame investering is die vaak effectiever is op de lange termijn.

Weinig webwinkels zien voor zoekmachinemarketing nog de waarde van een weblog, deelname aan andere fora, gaming en mobile advertising. Vooral voor kleinere webwinkels met een beperkt budget zouden het bijhouden van een eigen weblog en het deelnemen aan andere fora echter een goede (tijds)investering kunnen zijn voor zoekmachine-optimalisatie.

Imago zoekmachinemarketing onder webwinkels kan beter
Ondanks dat webwinkels veel budget steken in zoekmachinemarketing, kan het imago van deze marketingbranche nog wat bijschaving gebruiken. Slechts 4,2 procent van de ondervraagde webwinkels kenmerkt de markt van zoekmachinemarketing als ‘volwassen’. Wel zegt 44,8 procent dat het imago van zoekmachinemarketing al behoorlijk is verbeterd. Reden hiervoor is waarschijnlijk de betere verschaffing van online kennis(deling) op webblogs over zoekmachinemarketing. Op het gebied van kennis, transparantie en innovatie kan echter nog veel verbeterd worden. Dat is een van de redenen waarom Wolter Tjeenk Willink, oprichter van Traffic Builders, zich inzet als voorzitter van IAB Taskforce Search.

Webwinkels doen graag zoekmachinemarketing in-house
De helft van de webwinkels voert zoekmachinemarketing nog het liefst in eigen beheer uit. Het overgrote deel heeft hiervoor echter weinig (minder dan twee jaar) kennis in huis. Kostenbesparing en onafhankelijkheid van derden zijn de voornaamste redenen voor het in-house uitvoeren van zoekmachinemarketing. Traffic Builders raadt echter altijd aan om, in ieder geval in de beginfase, een gespecialiseerd bureau in de arm te nemen. Tjeenk Willink: “Gezien de snelheid waarmee ontwikkelingen elkaar opvolgen op het gebied van zoekmachinemarketing doen webwinkeliers er goed aan om eerst ervaring op te doen in samenwerking met een zoekmachinemarketingbureau, om vervolgens geleidelijk aan uitvoerende taken in huis te halen.”

Zoekmachinemarketing: weet waar je voordeel kunt behalen
Voor veel webwinkels is zoekmachinemarketing nog een grijs gebied. Er is inzicht voor nodig om te weten waar en hoe winst met behulp van zoekmachinemarketing te maximaliseren is. Het genereren van traffic is slechts een klein deel. Het zorgen dat bezoekers worden omgezet in winstgevende klanten is het belangrijkst. Traffic Builders geeft hiervoor graag gepaste adviezen die meer inzicht geven in de mogelijkheden om zoekmachinemarketing ook echt winstgevend te maken voor webwinkeliers. Neem hiervoor contact op met Traffic Builders op