Webwinkels: The Good, The Bad & The Ugly

Een evenement als de Webwinkel Vakdagen is een mooie jaarlijkse gelegenheid om te praten met de mensen achter de webwinkels die de zoekresultaten proberen te domineren. Om overzicht te houden in de bans gesprekken die voorbij komen verdeel ik de webwinkels in 3 categorieën. The Good, The Bad & The Ugly.

Webwinkels: The Good
The Good zijn webwinkels die al een aantal jaar achtereen Good Busy zijn. Er wordt veel traffic gegenereerd en de omzet stroomt binnen. In plaats van achterover te leunen besluiten de ondernemers achter The Good om zichzelf aan te vallen op zwakke punten. Ze zijn op zoek naar experts die kritisch willen kijken naar de belangrijkste elementen van de webwinkel. Naast zoekmachinemarketing praten we dan over optimalisatie van conversie en retentie. The Good zijn vooruitstrevend en willen koste wat het kost de competitie voorblijven. Er is dan ook maar een klein percentage webwinkels dat zich tot The Good mag rekenen.

Webwinkels: The Bad
The Bad zijn webwinkels die het nog niet goed doen. Er is flink geïnvesteerd in de webwinkel, maar de traffic en omzet blijft achter bij de verwachtingen. The Bad kunnen Good worden, maar daarvoor is een nieuwe investering vereist. Vaak wordt lang niet het haalbare rendement gehaald uit Google Adwords, Yahoo Search Marketing, affiliate marketing en shopping engines. Het inschakelen van expertise van derden kan uitkomst bieden, maar we praten hier niet alleen over een investering in geld. The Bad moet tijd investeren in zowel verkoopkrachtige als informatieve content zodat de webwinkel meer trust uitstraalt en minstens zo linkwaardig wordt als die van de competitie. Het gros van de webwinkels in Nederland bevindt zich in deze categorie.

Webwinkels: The Ugly
Met The Ugly heb ik soms een beetje medelijden. In het ontwikkelen van de webwinkel heeft vooral tijd gezeten. Zo min mogelijk geld, maar heel veel tijd. The Ugly genereert weinig tot geen traffic en nada omzet. Vaak is de marge op de gekozen producten extreem laag en is de niche zo klein dat er met de beste wil van de wereld nog geen eer te behalen valt. The Ugly wordt geconfronteerd met de harde lessen van het internet. Soms is het beter om te kappen, de wijze lessen mee te nemen en opnieuw te beginnen.

Wat hebben we aan deze wijsheid? Bepaal je positie, bepaal je strategie en start getting things done.