Welk Nederlands dagblad wil cashen met SEO?

De New York Times heeft deze week een gigantisch archief aan artikelen gepubliceerd. Pagina's met een perfecte broncode, mooie titels, omschrijvingen en een perfecte interne linkstructuur. Omdat de NYTimes.com door de zoekmachines als een bijzondere autoriteit wordt beschouwd, resulteerde dit direct in topposities over een brede range van keywords. Zelfs op het keyword sex staat de site in de top 3 van Google. Naar de hoeveelheid traffic die dit de Times oplevert kan alleen maar geraden worden. Hetzelfde geldt voor het bedrag aan (advertentie)inkomsten dat wordt gegenereerd via de archief-pagina's. Zijn er nog Nederlandse landelijke dagbladen die willen cashen met dit staaltje slimme SEO?

Autoriteit
Aan het domein NYTimes.com wordt door de zoekmachines een zeer hoge autoriteit toegekend. De website bestaat al sinds 1996 en drijft vanaf de lancering op een gezonde stroom van groeiende content en backlinks. De Pagerank van 8 en de tonnen backlinks zeggen voldoende. De autoriteit is op zijn minst vergelijkbaar met die van bijvoorbeeld Wikipedia. In Nederland hebben de toonaangevende dagbladen De Telegraaf (PR7), De Volkskrant (PR7), Het Parool (PR7), Het NRC (PR7) Het AD (PR6) en Trouw (PR6) een flinke trust opgebouwd. Op basis van deze autoriteit zijn ze in staat om het kunstje van de Times na te doen in Nederland.

Smart SEO
De New York times heeft haar ruim 25 jaar oude archieven een nieuwe bestemming gegeven op de subdomeinen topics.nytimes.com en query.nytimes.com . Hierop zijn de archieven op archief-onderwerp en zoekopdracht beschikbaar gemaakt. Door het archief een nieuwe publiceerdatum mee te geven, zien de zoekmachines de content als vers. Dit 'verraad' dat de Times heel goed doorheeft dat Google ook een trouwe lezer is. Uiteraard is er optimaal rekening gehouden met on-page SEO factoren en conversie-doelen (advertenties en het kopen van artikelen). Kortom: hier wordt keihard geld verdiend.

Conclusie
Wellicht is deze strategie ook een idee voor de Nederlandse dagbladen. Mochten jullie interesse hebben in advies van expert SEO's, neem gerust contact op met Traffic Builders 🙂

Inspiratie voor deze post: The New York Times flexes it's SEO Muscle van Jonh Andrews.