Yahoo! en Microsoft wéér in gesprek?

Yahoo! en Microsoft zijn in gesprek: deze déjà vu lijkt inmiddels over de datum. Toch schijnt Microsoft echt weer een lijntje met Yahoo! geopend te hebben. Is de overname van Yahoo! door Microsoft dan toch nog mogelijk?

Korte geschiedenis van de overnamestrijd tussen Yahoo! en Microsoft
De soap over de overname van Yahoo! door Microsoft begon met een bod van 31 miljard dollar per aandeel in februari dit jaar. Yahoo! accepteerde geen bod onder de 37 dollar. Iets te moedig van het zoekmachinebedrijf, want het dalen van de aandelen van Yahoo! begon nog voordat het definitieve woord erover gesproken was. Ondertussen bleef Microsoft de strijd om de overname aangaan en dreigde de gigant zelfs Yahoo! vijandig over te nemen.

De overnamestrijd tussen Yahoo! en Microsoft leek op 5 mei ten einde, toen Microsoft de handdoek in de ring gooide. Iedereen kon weer rustig ademhalen, behalve de aandeelhouders. De aandelen begonnen flink te kelderen. Ondertussen probeerde Yahoo! met Google een advertentiedeal tot stand te brengen om toch financieel wat stabieler te worden. Dit leidde tot nieuwe interesse in Yahoo! van Microsoft.

Advertentiedeal Yahoo! en Google
Nu was Yahoo! met Microsoft en Google in twee aparte gesprekken beland. De advertentiedeal met Google liep flinke vertraging op door juridische problemen en weerstand van onder andere de ANA vanwege een monopoliepositie die de overeenkomst in de hand zou werken. Zelfs een website van Google om iedereen (en vooral de adverteerders) gerust te stellen, mocht niet baten: de advertentiedeal tussen Google en Yahoo! is er uiteindelijk nooit gekomen.

Yahoo! raakte in het slop
Yahoo! kreeg ondertussen last van de enorme dalingen van de beurs. In tegenstelling tot Google, was deze neergang op de beurs voor Yahoo! een flinke klap in het gezicht. Deze klap leidde tot teleurstellende winstcijfers en massaontslagen bij Yahoo!, waarbij zelfs CEO Jerry Yang mocht opstappen. Ondertussen startte Yahoo! gesprekken met AOL over een mogelijke fusie. Heel even leek het erop dat Microsoft toch weer geïnteresseerd was (niet in de laatste plaats omdat aandelen Yahoo! nog niet een derde waard waren van het bod dat Microsoft in februari deed), maar wederom sloeg deze interesse bij Microsoft om in desinteresse in Yahoo!, met alle gevolgen van dien voor de aandelen. Hiermee leek de soap rond de overname tussen Yahoo! en Microsoft definitief voorbij.

Toch weer gesprekken tussen Yahoo! en Microsoft?
Yahoo! en Microsoft zouden de draad rond de overname weer hebben opgepakt. Microsoft zou een bod van 20 miljard dollar (nog niet de helft van het bod van afgelopen zomer, maar meer dan de 16 miljard die het bedrijf nu waard is) hebben gedaan. Het lijkt erop dat de overname van Yahoo! hiermee rond is. Het is vrijwel ondenkbaar dat Yahoo! nog een bod afslaat na de teleurstellende dalingen van de beurs. Echter, van de andere kant klinken nu weer reacties die suggereren dat speculaties over deze nieuwe gesprekken totale onzin zijn. Yahoo! zou niet in handen van Microsoft komen, maar in de handen van een andere partij. Microsoft vs. Yahoo! blijft voorlopig dus nog onbeslist…