Yahoo! Search Marketing op de schop

Er staan een aantal ingrijpende veranderingen op stapel bij Yahoo! Search Marketing (Voorheen Overture). Begin 2006 zal het huidige Direct Traffic Center plaatsmaken voor een geheel nieuw systeem dat rekening gaat houden met de factor "relevantie". De CTR (doorklikratio) gaat dan ook mede bepalen op welke positie een tekstadvertentie komt te staan, zoals dat ook bij Google Adwords het geval is. Inzicht in biedingen van concurrerende adverteerders behoort daarmee definitief tot het verleden.

Verder lijkt de afhankelijkheid van redacteurs van Yahoo! grotendeels te verdwijnen en komt er een extra beheerniveau in de online advertentiecampagnes (evenals bij Google AdWords) wat het managen van campagnes vergemakkelijkt.

In de tussentijd staan een aantal verbeteringen van het huidige systeem gepland die de snelheid en betrouwbaarheid moeten vergroten en tot meer rapportagemogelijkheden moeten leiden. Komend weekend zal een deel daarvan al doorgevoerd worden. Het huidige systeem van Yahoo! krijgt de nodige kritiek vanwege de traagheid en onderhoudsproblemen. Verder is de factor relevantie voor zowel gebruikers als adverteerders een belangrijk verbeterpunt.

Ook MSN adCenter lijkt de structuur van Adwords te gebruiken. Straks zijn deze drie systemen dus in grote lijnen het zelfde, wat het managen van campagnes vergemakkelijkt. Elk systeem heeft wel zijn eigen extra’s. Zo bied MSN demografische gegevens en biedt Yahoo! straks een tool waarmee sites van concurrenten gespiderd kunnen worden op zoek naar keywords.