Youtube Advertising : do’s en don’ts met REAN
Oké, dus je wilt op YouTube adverteren. Maar waar begin je dan en wat kun je er precies mee?
Dit is een veel gestelde vraag. In dit blog doorlopen we op hoofdlijnen de stappen en aandachtspunten van het starten met YouTube binnen jouw marketingstrategie. Voordat je aan de slag gaat met YouTube is het belangrijk om te beseffen dat YouTube, op enkele uitzonderingen na (denk aan Vloggers), geen op zichzelf staand kanaal is om je doelgroep mee te bereiken. Het is vrijwel altijd een onderdeel van een groter geheel oftewel: een schakel in de marketingmix.
YouTube als kanaal
YouTube is als tweede grootste zoekmachine (na Google) een zeer Interessant kanaal om een doelgroep te bereiken. We zeggen hier “een doelgroep” omdat de targeting mogelijkheden inmiddels zeer uitgebreid zijn. Afhankelijk van jouw branche, doelgroep, doelstelling en marketingstrategie kan de targeting volledig op maat aangepast worden.
Overigens claimt Google dat YouTube ads tot betere resultaten leiden op het gebied van sales ten op zichte van TV. Wij zien ook wel een duidelijke verschuiving van TV naar online video advertising, waaronder op YouTube. Op dit moment is het echter nog steeds best practise om een combinatie van deze twee kanalen in te zetten.
Voorbereiding YouTube Advertising
Bedenk om te beginnen goed waarom je op YouTube wilt adverteren. Wat is de boodschap die je wilt communiceren? en aan wie wil je die boodschap communiceren? Door invulling te geven aan mogelijke paden (bijvoorbeeld met behulp van het REAN model, kan inzicht gecreëerd worden in de online customer journey over meerdere kanalen. Denk in concept en boodschap en zorg ervoor dat de creatie van de video(s) vanuit dit startpunt plaatsvindt en niet andersom. Sluit daarnaast andere creaties aan op de video en zorg voor een goede landingspagina en opvolging (bijvoorbeeld met retargeting).
Videocreatie video voor YouTube advertising
Een YouTube video is vaak het tegenovergestelde van een TV commercial. Bij een YouTube video bevindt de trigger zich namelijk voorin de video. Dit betekent dat een tv commercial niet een-op-een over te nemen is voor een succesvolle YouTube campagne.
Do’s en don’ts in een video voor YouTube advertising
- Begin met een opvallende trigger in de eerste 5 seconden
- Denk na over de verschillende elementen in een video, en waar deze staan. Denk dus na over de skip button, cards en eventuele overlays
- Zorg dat het logo altijd duidelijk in beeld staat
- Denk aan de opmaak van je YouTube kanaal waarop je de video’s wilt plaatsen
- Besteed aandacht aan de omschrijving en tags van een video (ook handig voor de organische vindbaarheid)
- Zorg wanneer mogelijk voor een concept dat viral gaat bijvoorbeeld met de superbowl advertentie van GoPro
Bepaal de juiste KPI’s voor de YouTube campagne
YouTube advertising wordt vaak ingezet om de naamsbekendheid te vergoten, een nieuw product te lanceren of de binding met het merk te verhogen. Maar hoe maak je dit inzichtelijk?
YouTube is een kanaal dat zich in de reach fase van het REAN model bevindt. Dit betekent dat het nooit afgerekend mag worden als performance kanaal. Toch wordt deze fout vaak gemaakt. Dit is zonde, omdat je het kanaal dan niet afrekent op de daadwerkelijke toegevoegde waarde van dit kanaal in de marketingmix. Dit komt namelijk veel meer neer op branding doelstellingen als brand uplift, viewabilty en interactie met de video of het YouTube kanaal (denk aan likes en subscribers). Er zijn verschillende manieren om dit inzichtelijk te maken. Enkele voorbeelden zijn het gebruik van YouTube Analytics, soft conversies definiëren in Google Analytics of engagementscores toekennen aan acties of gedrag van de doelgroep.
YouTube advertising in een multichannel marketing campagne
Bij het inzetten van een YouTube campagne is het ook belangrijk te kijken naar de opvolging. De mogelijkheden hiervoor zijn zeer uitgebreid.
De best practise voor YouTube advertsing is om de mensen die de video heeft gezien vervolgens via Search, Social of Display te remarketen. Op die manier heb je de mogelijkheid om mensen via verschillende kanalen met één uniforme boodschap te bereiken om de kracht van de boodschap verder te versterken.
Wil je nog verder gaan? Dan kun je ook een campagne bouwen met diverse video’s die elkaar kunnen opvolgen aan de hand van gedrag van een kijker van de video of op basis van het type interactie met de video. Een goed voorbeeld hiervan is een case van Adidas in samenwerking met Google welke op een creatieve manier omging met de inzet van YouTube tijdens én na het wereldkampioenschap voetbal in 2014. Houd voor het doen van een grootschalige YouTube actie wel altijd rekening met voldoende budget en denk na over hoe je het resultaat gaat meten. Daarnaast is de potentie afhankelijk van het mogelijke bereik voor het merk, product of de boodschap.
Waardevolle tips voor YouTube advertising
Last but not least een aantal snelle tips die bijdragen aan een optimale campagne.
- Advertenties die geplaatst worden bij populaire video’s hebben een beter resultaat, dit komt door de positieve associatie die mensen hebben bij zo een video.
- Vergeet mobile niet in je strategie
- Zorg voor frequente communicatie (maar niet te frequent)
- Heb je voldoende budget? Bekende personen of beroemdheden doen het altijd goed
- Zet affinity targeting in!
- Denk ook na over customer match bij het instellen van de targeting van YouTube campagnes
- Adverteer je via YouTube met specifieke producten? Denk dan ook aan Trueview voor Shopping.
- Houd rekening met bepaalde feestdagen of seizoensinvloeden en begin tijdig met adverteren
Tot slot
Met dit blog hopen we je handvatten te hebben gegeven over de eerste stappen in het opzetten van een YouTube campagne. In de volgende blogs uit deze serie duiken we verder in de verschillende advertentieformaten en de targeting mogelijkheden binnen YouTube. Wil je voor die tijd al meer informatie of hulp bij het opzetten van een YouTube campagne? Neem dan contact met ons op of laat een reactie achter onder dit bericht.