Wiwi Cao 03 oktober 2016 / Zoekmachine Adverteren (SEA)
Leestijd: 3 minuten

Al eerder schreef onze collega Daphne over de YouTube do’s en don’ts met REAN.  Duidelijk werd dat YouTube met name een Branding kanaal is dat in de Reach fase van de consumer journey valt. Onze eerdere tips en best practises omtrent strategie en videocreatie bieden een solide startpunt om aan de slag te gaan met Branding. Wanneer je als adverteerder al deze adviezen ter harte neemt en je YouTube campagne gereed is om live te gaan, breekt een van de meest spannende momenten aan: “Hoe presteert mijn YouTube campagne?” In dit blog lichten we graag een van de features toe die het meten van een YouTube campagne meer inzichtelijk maakt: de Google Brand Lift.

Wat is Brand Lift?

Bij het vaststellen van KPI’s voor een YouTube campagne weten we dat dit kanaal moeten beoordelen op de toegevoegde waarde in de marketingmix. Engagement data zoals afspeeltijd, impressies, likes, shares en kliks geven een belangrijke indicatie van hoe de video door je doelgroep ontvangen wordt. Echter is deze data slechts een gedeelte van je analyse. Je bent als adverteerder waarschijnlijk ook geïnteresseerd in het effect van de campagne op je merknaam. Hiervoor biedt Google Brand Lift dé oplossing.

Brand Lift maakt direct inzichtelijk wat de impact van je YouTube advertentie is op merkbeleving gedurende de customer journey – van naamsbekendheid, tot het herinneren van je advertentie en merkinteresse. Hierdoor biedt dit de kans om tijdens je campagne al te optimaliseren op het effect van je YouTube campagne op jouw merknaam. Hieronder Google’s perspectief op de Brand Lift:

Hoe werkt Brand Lift?

Brand Lift meet directe feedback van potentiele consumenten op twee manieren:

 • via Google Consumer Surveys
 • via de impact op Search

Google Consumer Surveys

Voorafgaand aan de livegang van een YouTube campagne, stellen adverteerders een Google Consumer Survey op. Dit is een simpele questionnaire met drie vragen rondom merkzichtbaarheid, naamsbekendheid en advertentieherkenning. Tijdens de YouTube campagne krijgen twee groepen de Brand Lift Survey voorgeschoteld; een groep die de video advertentie gezien heeft en een controle groep die deze video niet heeft gezien. Aangezien het enige verschil tussen de groepen is of zij de video hebben gezien, kan de verkregen Brand lift toegekend worden aan de YouTube campagne.

Search

Brand Lift meet hiernaast ook de impact van je video advertentie door te kijken naar organische zoekopdrachten op Google.com en YouTube. Net als met de Google Consumer Survey, worden er twee groepen met elkaar vergeleken; een groep die je advertentie heeft gezien en een controle groep die niet is blootgesteld aan jouw video advertentie. Van deze twee groepen wordt het zoekgedrag naast elkaar gelegd. Hoe vaak is er door de groepen gezocht op zoekwoorden gerelateerd aan jouw merk of campagne? Het verschil in zoekopdrachten kan op die manier worden toegekend aan jouw YouTube campagne.

youtube-brand-lift

Brand Lift Voordelen

Naast het meten van merkbekendheid, biedt Brand Lift je de mogelijkheid ook meer inzichten te geven in het gedrag van je doelgroep ten opzichte van je merk. Verrijk je YouTube data naast impressies en views met antwoorden op vragen als:

 • Herinneren mensen mijn video advertentie?
 • Is beoogde doelgroep meer bekend met mijn merk na het zien van mijn video advertentie?
 • Stuurt mijn video mensen aan om mijn merk of product te overwegen?
 • Overwegen consumenten om mijn product te kopen na het zien van mijn advertentie?
 • Zijn mensen meer geïnteresseerd in mijn merk/product?
 • Heeft mijn advertentie organisch zoekverkeer doen stijgen?

Brand lift levert de eerste resultaten op deze vragen in enkele dagen, dit betekent dat je al tijdens je YouTube campagne kunt optimaliseren om de effectiviteit van je YouTube campagne bij te sturen en je videobudget maximaal te benutten.

youtube-brand-lift

Succes Cases

Verscheidene adverteerders hebben Brand Lift eerder met succes ingezet. Zo zette Mondelēz International – het merk achter o.a. Oreo – Brand Lift Surveys in bij de lancering van twee nieuwe producten: Trident Unlimited en belVita. Met behulp van de Brand Lift insights, heeft Mondelēz zijn campagne boodschap en targeting aangepast en een view-through rate van 15% bewerkstelligt.

Nissan Canada  gebruikte Google Brand Lift om de effectiviteit van hun YouTube advertenties te meten omtrent hun nieuwe Nissan Micra model. Brand Lift liet een stijging van 21% in naamsbekendheid zien. Tevens werd inzichtelijk dat de YouTube advertenties sterk resoneerde bij de beoogde doelgroep van vrouwen tussen de 25-54 jaar.

Tot slot

Ben jij ook enthousiast geraakt over de mogelijkheden met Brand Lift en wil je jouw YouTube Campagne naar grotere hoogtes lanceren? Of wil je hier simpelweg meer informatie over? Neem dan contact met ons op!

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
3 Thoughts on Hoe presteert jouw YouTube campagne? Meet het met Brand Lift!
  Gustavo Woltmann
  11 Oct 2016
  4:02pm

  Wat een interessante manier om te zien of je YouTube campagne succesvol is en om te zien waar je nog kunt bijsturen. De consumer surveys leveren zeker een waardevolle bijdrage. Zijn de stijgingen van 15-20 % in naamsbekendheid of zichtbaarheid representatief (als gemiddelde), of zijn dit uitschieters?

   Wiwi Cao
   11 Oct 2016
   7:25pm

   Hi Gustavo, dank voor je reactie! De percentages in de beschreven cases zijn indrukwekkend te noemen. Het hangt van de content en strategie af wat de daadwerkelijke lift van een merk tijdens een campagne is, het mooie is dat je dus beiden factoren kunt bijsturen met Brand Lift.

    Gustavo Woltmann
    19 Oct 2016
    6:03pm

    Bedankt voor je antwoord, Wiwi 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.