
In januari dit jaar lanceerde Facebook “Graph Search” als 3e pijler van de strategie van het social media netwerk, naast News feed en Timeline. Facebook Graph Search is een semantische zoekmachine die de gebruiker in staat stelt om een zoekopdracht over verschillende objecten (personen, plaatsen/locaties, posts, check-ins, etc.) in natuurlijk taalgebruik in te geven. De zoekresultaten van Facebook zijn sterk gepersonaliseerd. Naast privacy settings wordt onder andere rekening gehouden met likes, interesses, aanbevelingen en posts uit de directe sociale omgeving van de gebruiker. In deze post meer informatie over het zoekgedrag en optimaliseren van uw vindbaarheid op Facebook Graph Search.
Facebook Graph Search eyetracking onderzoek
Mediative onderzocht recent middels een eyetracking studie het zoekgedrag van mensen op Facebook Graph Search. Bij eyetracking wordt met een camera gekeken naar de oogbewegingen van een gebruiker, zodat een beeld ontstaat van de interactie met de webpagina. Enkele conclusies uit dit onderzoek:
- Niet geheel onverwacht worden de zoekresultaten van boven naar beneden gescand;
- Er vindt vrijwel geen horizontale scanning plaats, in tegenstelling tot eerder eytracking onderzoek naar zoekgedrag door Traffic Builders. Hierdoor ontstaat er geen “F-vorm” in scan- of leesgedrag;
- De 2 bovenste zoekresultaten werden door 95% van de gebruikers gezien;
- De top text listing en de rechterkolom genereerden het meeste verkeer;
- Text listings werden 48% vaker en 138% langer bekeken dan de afbeelding die bij een zoekresultaat werd vermeld;
- De “search refinement” opties om een zoekopdracht te verfijnen trekken veel aandacht.
Links de zoekresultatenpagina van Facebook Graph Search, met aan de linkerzijde de standaard zoekresultaten bestaande uit een afbeelding en tekstomschrijving. Rechts in beeld de kolom met locatiedetails (specifiek voor de voorbeeldzoekopdracht) en mogelijkheden voor verfijning van de zoekresultaten.
Met name interessant is de zogeheten “heatmap”, waarop de kleurintensiteit de meest bekeken gebieden van de zoekresultatenpagina aangeeft. In de “dark map” variant is goed te zien welke onderdelen het meest intensief worden bekeken; in dit voorbeeld de tekstomschrijving.


Een belangrijke, maar weinig verrassende conclusie, is dat de zichtbaarheid van adverteerders in de topadvertenties het grootst is en voor de meeste bezoekers zorgt. Maar omdat de zoekresultaten van persoon tot persoon verschillen vanwege de sterke invloed van het eigen social netwerk, kan men niet zomaar vertrouwen op een succesvolle advertentiecampagne wanneer de eigen zoekresultaten er optimaal uitzien.
Maximaal resultaat uit Facebook Graph Search
“Search” is allang niet meer beperkt tot de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines, ook niet in Nederland. Voor een optimale vindbaarheid kan een toppositie in de Facebook Graph Search resultaten belangrijk zijn voor uw organisatie. Dit geldt nu met name voor op consumenten gerichte bedrijven met een sterke lokale footprint, maar wordt in de toekomst naar verwachting ook relevant voor andere typen organisaties.
Wilt u ook aan de slag met Facebook Graph Search optimalisatie voor topposities in deze zoekresultaten? Let dan op de volgende aspecten.
Facebook “likes” zijn belangrijk
Facebook likes demonstreren een “stem” of aanbeveling voor uw product, merk of bedrijf en vormen de basis voor de zoekresultaten van Graph Search. Zorg er dus voor dat u bezoekers van uw website en Facebook profielpagina motiveert om u te “liken”:
- Voeg de like button toe aan andere vormen van online aanwezigheid, zoals uw eigen website, e-mail footers, nieuwsbrieven, etc. Denk op uw website niet alleen aan opname van de button in de standaard template, maar overweeg bijvoorbeeld ook om de button prominent te plaatsen op bijv. de “bedanktpagina” van uw contact- of salesfunnel, of geef content of een andere incentive weg in ruil voor een like (“pay with a tweet”);
- Denk aan vermelding van uw Facebook aanwezigheid in offline communicatieuitingen, zoals posters, TV-commercials, etc. Social media werkt – net als zoekmachinemarketing – vaak het beste wanneer u het daar waar mogelijk integreert met uw andere marketingcommunicatie; het is onderdeel van de mix!
- Promoot uw Facebook pagina door te adverteren op Facebook. Dit kan een erg voordelige en effectieve manier zijn om zichtbaarheid van uw merk, bezoekers en “likes” te genereren;
- Verbeter de sociale interactie van uw merk met de doelgroep; publiceer niet alleen content op uw eigen website en social media, maar zoek ook de dialoog op vanuit een niet-commerciële invalshoek;
Facebook check-ins
Wanneer een zoekopdracht locatiegebonden is, beïnvloeden check-ins uit het sociale netwerk de rangschikking van zoekresultaten. Een zoekopdracht naar “goede restaurants” bijvoorbeeld, wordt beïnvloedt door dergelijke check-ins. Zorg er dus voor dat afzonderlijke locaties ook een eigen Facebook pagina hebben en ontwikkel een strategie om bezoekers te stimuleren in te checken, bijvoorbeeld door periodiek een incentive te geven onder de mensen die incheckten op een locatie.
Up to date bedrijfsgegevens
Lokale zoekopdrachten bevatten ook adresgegevens van uw bedrijfslocatie. Zorg er dus voor dat deze up to date zijn. Om het effect van Facebook Graph Search op bijvoorbeeld telefoonverkeer te meten, kunt u overwegen om een apart telefoonnummer te vermelden waarop inbound calls worden gemeten, bijvoorbeeld via Voice over IP. Verwijder bovendien dubbele vermeldingen van uw bedrijfsnaam.
Uw social media marketing & strategie
Wilt u meer rendement uit social media halen en zoekt u ondersteuning bij het vormgeven van de social media strategie en marketing? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op.
We helpen u graag aan een doelgerichte inzet van social media, bijvoorbeeld als onderdeel van een doordachte content marketing strategie in combinatie van zoekmachine-optimalisatie (SEO) of effectieve advertentiecampagnes via social media, zoals Facebook advertising.
2 reacties op “SEO voor Facebook Graph Search”
Geef een reactie Reactie annuleren
Ook voorop blijven lopen?
Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

Maak kennis met Wolter
Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.
Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.
Neem contact op met WolterBlogartikelen
Facebook Dynamic Product Ads: de mogelijkheden en strategieën (3/4)
Jaap Hopmans - 10 augustus 2020Geschatte leestijd: 4 minuten Deel 3 van mijn blogreeks over Facebook Dynamic Product Ads. Ditmaal ga ik de verschillende Dynamische Social advertenties toelichten die toegepast worden binnen de verschillende fases…
Facebook Shops: Alles wat je moet weten
Daphne Kesler - 29 mei 2020Geschatte leestijd: 4 minuten Goed nieuws voor alle e-commerce-partijen! Facebook en Instagram hebben namelijk Facebook en Instagram Shops, of kort gezegd “Shops”, geïntroduceerd . Er werd met name al een…
Facebook Dynamic Product Ads: wat zijn de vereisten en hoe installeer je de Ads? (2/3)
Jaap Hopmans - 28 mei 2020Geschatte leestijd: 4 minuten Facebook Dynamic Product Ads: wat zijn de vereisten en hoe zet je ze op? Deel 2 van mijn blogserie over Facebook Dynamic Product Ads! In het…
Merkcommunicatie en goed nieuws - week 19
Daphne Kesler - 8 mei 2020Geschatte leestijd: 4 minuten Zoals aangekondigd gaan we richting de 1.5-meter samenleving en kunnen we binnenkort weer op het terras zitten. Kanttekening is dat corona nog wel onder ons is,…
Merkcommunicatie en goed nieuws - week 18
Daphne Kesler - 1 mei 2020Geschatte leestijd: 4 minuten We leven in een tijd waarin alles anders is. Toch focussen gelukkig genoeg mensen op het positieve en niet het negatieve. Daar dragen wij ook een…
Merkcommunicatie & Goed Nieuws: Week 17
Daphne Kesler - 23 april 2020Geschatte leestijd: 4 minuten Zoals we hebben begrepen van Rutte, moeten we zoveel mogelijk thuis blijven werken. Kinderen gaan binnenkort weer naar school, een groot deel van mijn lezend publiek…
Social media-marketing tijdens de coronacrisis
Meryl Smeets - 23 april 2020Geschatte leestijd: 4 minuten De coronacrisis, het gespreksonderwerp dat ons en het nieuws al weken bezighoudt. De nieuwsberichten over dit onderwerp zijn niet te tellen en ondanks het feit dat…
Echt een leuk artikel!!
Heatmaps zijn erg handig, ideaal om te zien hoe men naar je website kijkt.