Zoekmachine-adverteren Update – SES London 2007

Namens Traffic Builders zijn Jurgen Huwae en ik naar Londen afgereisd om daar de Search Engine Strategies 2007 bij te wonen. Tijdens de SES wordt de bezoeker via diverse presentaties, forum- discussies en workshops overladen met het laatste nieuws op het gebied van Search Marketing. Deze eerste post gaat in op de ontwikkelingen op het gebied van het adverteren in zoekmachines. Kortom: Google vs. Microsoft en Yahoo.

Google Adwords
Wat betreft Google Adwords is er eigenlijk vrij weinig nieuws onder de zon. Een aantal nieuwe functies zijn onder andere de mogelijkheid om keywords in een campagne te pauzeren, de mogelijkheid om via het contentnetwerk alleen de gewenste sites te selecteren en het bieden op basis van een gemiddelde CPC. Daarnaast wordt de Website Optimizer verder uitgerold, een conversie optimalisatie tool die we momenteel bij Traffic Builders al een tijdje testen.

What else is new? Vraagt u zich wellicht af…
Google is momenteel vooral bezig om zaken als Google Local en Google Mobile te promoten. De Google Local resultaten duiken inmiddels ook op in de zoekresultatenpagina’s van Google (zie afbeelding). Voor bedrijven die helemaal geen website hebben is Google ook bezig met een nieuwe dienst, namelijk Google Coupons. Hier zal Traffic Builders binnenkort uitgebreid op in gaan.

Wat Google Mobile betreft, doet de dienst het vooral in Japan verrassend goed. De conversie schijnt wel erg laag te zijn, maar niet getreurd! Zeer binnenkort wordt het mogelijk om vanuit Adwords specieke landingspagina’s te maken voor mobile. Wat de Nederlandse markt betreft werd er vooral geadviseerd (uiteraard niet door Google zelf) om Mobile voorlopig nog even rustig spreekwoordelijk links te laten liggen.

Yahoo’s Panama
Yahoo Search Marketing had uiteraard alle reden om goed voor de dag te komen tijdens SES. Naast een aantal ‘Yahoo network-lunches’ was er een presentatie van de sales directeur tijdens het Search Advertising Forum. Wat gaat Yahoo’s Panama ons brengen?

  • Een dynamischere account structuur

  • De mogelijkheid om meerdere advertenties te roteren / testen

  • De mogelijkheid om campagnes te richten op gebieden (GEO targetting)

  • Voorspellingen van zoekvolume en klikvolume

  • Positionering o.b.v. klikprijs én ‘Quality Index’

  • Diverse Tools en statistieken t.b.v. campagne optimalisatie

  • Snelle activatie van de campagne (zonder tussenkomst redactie)

Uiteraard is Yahoo Search Marketing met Panama voorbereid op meerdere advertentieformaten, zoals Rich Media (banners, flash), Video, Pay per Call en Mobile.

Yahoo met Panama update richting Google Adwords
Kortom, allemaal prettige verbeteringen die sterk doen denken aan Google Adwords. Toch respect voor Yahoo Search Marketing, dat met het huidige systeem niet alleen pionierde in de markt, maar bovendien ook nog eens de eer heeft om al haar accounts te migreren van een oud naar een nieuw systeem.

De lancering van Panama staat in Nederland vooralsnog kort na de zomer gepland. Tot die tijd moeten we nog met het huidige systeem genoegen nemen. De kwaliteit van de traffic van Yahoo Search Marketing is vanuit onze optiek nog altijd gewoon prima. De nieuwe minimum biedprijs van 0,05 blijkt ook voor veel adverteerders vruchten af te werpen, iets wat in de presentatie nog eens werd onderstreept.

Microsoft AdCenter
Voorlopig nog niet in Nederland, maar inmiddels al ruim een half jaar actief. Microsoft’s AdCenter blijkt vooralsnog een kanaal met relatief weinig zoekvolume, maar met hoge kwaliteit bezoekers. Conversie wordt volgens Mel Carson van Microsoft dan ook hét paradepaardje van AdCenter. De vraag is uiteraard of ze dit kunnen waarmaken. De bezoekers van de sites van Microsoft zelf zijn vrij loyaal, vertrouwd met internet en merkbewust. Zodra Microsoft vanuit andere netwerken bezoekers gaat genereren, wordt dit ongetwijfeld minder.

Nieuwe zoekmachinemarketingtools in AdLabs
Net als Yahoo’s Panama is AdCenter grotendeels een Google Adwords kloon. De mogelijkheid om op basis van demografische factoren een campagne beter te targetten is momenteel wel uniek en absoluut een sterk punt van het programma. Op korte termijn komt Microsoft onder andere nog met de tegenhanger van Google Analytics (Gatineau), een aantal leuke nieuwe tools in de AdLabs en een heuse accreditatie voor (o.a.) zoekmachinemarketingbureaus.

Het is in elk geval goed om te weten dat Microsoft pas in het tweede van het in totaal tien jarenplan voor Search zit. Het geld is er, en ook een overname van Yahoo is zeker niet uitgesloten. Dit laatste komt uiteraard niet uit de mond van Microsoft zelf 🙂

Tot zover de ‘scoops’ gerelateerd aan het adverteren in zoekmachines. Kijk uit naar onze zoekmachine-optimalisatie en algemene zoekmachinemarketing updates naar aanleiding van de Search Engine Strategies London 2007!